MARULIĆEVA ULICA

LIJEPA ZGRADA POSTALA RUŽNO PAČE Vlasnici, među kojima je i Grad, na računu nemaju dovoljno para za obnovu


U Ulici Marka Marulića u Puli, na kućnom broju 11, odmah preko puta Pattinaggia, pješacima svaki dan prijeti opasnost od pogibelji. Naime, pročelje derutne zgrade na spomenutoj adresi urušava se, a na dva mjesta u prizemlju stoje pričvršćene velike žute ploče na kojima piše "Upozorenje. Opasnost od pada dijelova građevine. Svako kretanje i zadržavanje u blizini građevine je na vlastitu odgovornost". Doista, nekad impozantna zgrada s početka 20. stoljeća, kojom upravlja gradski upravitelj Castrum Pula 97 d.o.o., sada izgleda zastrašujuće. Samo je pitanje trenutka kada će zakoni fizike, koji još uvijek sprječavaju kompletno urušavanje, popustiti. Stupove balkona na prvom katu pridržava tanašna zelena mrežica i nekoliko drvenih daski. Mnogobrojni dekorativni ornamenti, prepoznatljivost austrougarske arhitekture, odavno su izgubili svoj izvorni oblik.

Kila fasade

Ivica Putar, vlasnik frizerskog salona u prizemlju zgrade, jedva je čekao, kaže, da ga netko nešto pita. Prostor njegovog frizeraja je u vlasništvu Grada, kao i onaj do njega u kojem je do prije tri mjeseca bila pekara, a sada zjapi prazan. Sramota ga je, govori ogorčeno, što mu svakodnevno na ulazu u radnju, pred očima mušterija, padaju komadi žbuke. Cijeli prilaz je, pokazuje nam nogostup ispred salona, "ukrašen" bijelim flekama od dijelova otpalog pročelja. Nije to od jučer, veli Ivica, to su godine neodržavanja.

- Meni je pored klijentice nedavno pala kila fasade. Koliko ja znam, ovako je već zadnjih pet godina. Prethodni predstavnik stanara rekao mi je da novac od pričuve nije dostatan za obnovu. Imali su tek toliko da bi mogli popraviti krov koji je propuštao, priča Ivica.

Zar je rješenje, pita se Ivica više retorički, staviti znak koji upozorava da je hodanje ovuda na vlastitu odgovornost. Ovo je, objašnjava, izuzetno frekventna ulica, naročito u jutarnjim satima.

Ispred njegovog salona prolazi gospodin, gleda nas i smješka se, šali se da će pričekati da mu padne štogod na glavu, možda dobije odštetu. Ovuda prolazi svaki dan, živi u blizini. Više niti ne razmišlja o opasnosti, pomirio se s time da se zgrada očito neće tako brzo renovirati. (PIŠE Chiara BILIĆ, SNIMIO Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of