KULTURNO DOBRO PROPADA

NEIZVJESNA OBNOVA STEPENIŠTA MORNARIČKE CRKVE: Dogodine tek dokumentacija za sanaciju stuba

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


Iako je još u ožujku 2019. godine država prepustila devastirane stube Mornaričke crkve Gradu Puli, a time i obvezu sanacije ovog kulturnog dobra, do toga još nije došlo.

Naime, iz Komunalne palače javljaju da su ovog mjeseca uputili dopis nadležnom Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u kojem "požuruju postupanje po zahtjevu Grada Pule za prijenos prava vlasništva na predmetnoj nekretnini".

Usprkos tome, u kratkom odgovoru na naša pitanja vezana uz sanaciju stuba iz Komunalne palače navode da su sredstva za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju stuba s javnom rasvjetom i oborinskom odvodnjom planirana za iduću godinu.

"Sama realizacija navedenog projekta bit će moguća nakon osiguranju financijskih sredstava u proračunu Grada Pule u programu građenja komunalne infrastrukture u narednim proračunskim razdobljima (sredstva za izgradnju nisu predviđena prijedlogom proračuna za 2022. godinu), odnosno putem povlačenja sredstva iz fondova Europske unije osiguranih za tu namjenu", kažu iz Gradske palače.

Grad je, kao što smo ranije pisali, po Zakonu o upravljanju državnom imovinom, još do 31. prosinca 2019. trebao upisati vlasništvo nad spomenutom česticom, odnosno preuzeti je od države. Potvrdili su nam to prije dvije godine, prilikom pisanja o ovoj problematici, i iz Ministarstva državne imovine.

"Ukoliko postoji potreba za sanacijom stuba, postupak treba pokrenuti i financirati jedinica lokalne samouprave, konkretno Grad Pula", bili su tad izričiti u Ministarstvu.

U Gradu su tad prebacili lopticu na državu, tvrdeći da stube još nisu njihove, uputivši državu kao vlasnika da o njima brine.

Prošle su dvije godine, problem nije riješen, a nekad lijepe stube koje su izgradili Austrijanci naočigled trunu, a očito je i da netko odnosi odvaljene komade kamena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter