"VELEBIT 18" na kamenjaku

META JE POGOĐENA Zadatak obavljen, Pula i zapovjedništvo zaštićeniMete u zraku lakim raketnim sustavima Igla i Strela 2M gađali su pripadnici i pripadnice kopnene vojske i pomorskih snaga, pojedinačno i u paru, a sve pod paskom službenih ocjenjivača * Postrojbe protuzračne obrane pokazale visoku spremnost u tehnici, taktici i procedurama prilikom provedbe vojnih gađanja, rekao je pukovnik Alen Šimunović

Meta je pogođena, gađanje lakim raketnim sustavom izvršeno je u potpunosti s očekivanjima. Tako su oružane snage s vojnog poligona Rt Kamenjak uspješno obavile zadatak - zaštitili su zapovjedništvo i infrastrukturne objekte u Puli i okolici.

Na vojnoj vježbi "Velebit 18" što se u subotu prijepodne održala na krajnjem jugu Istre sudjelovalo je 220 pripadnika vojnika zaduženih da štite hrvatsko nebo. Ovo bi se moglo nazvati i malom vježbom, s obzirom da u proljeće na vježbama "Štit" na Kamenjaku bude prisutno i više od 600 vojnika. No treba znati da je vježba tek dio operacije "Velebit 18 - Združena snaga", sveobuhvatne i intergranske vježbe svih postrojbi Hrvatske vojske diljem zemlje, na kopnu i na moru, na 11 vojnih poligona i vježbališta s 5.500 pripadnika Hrvatske vojske i djela pričuvnog sastava. Vježba je počela jučer, odvija se do ponedjeljka, u neprekidnom trajanju od 72 sata.

Bez uzvanika

Ovog puta na poligonu nije bilo uzvanika, a novinari su, zaštićeni vojnim kacigama, na Kamenjak stigli već u 7 sati da bi sa zorom i pod sve jačom burom na vrijeme ispratili početak gađanja - isprva protuzračnim sustavom Igla, potom i sustavom Strela 2M. Mete u zraku gađali su pripadnici i pripadnice kopnene vojske i pomorskih snaga, pojedinačno i u paru, a sve pod paskom službenih ocjenjivača. U poslijepodnevnim satima obavljena su gađanja višecjevnim lanserima raketa 107 i 128 milimetara, samovoznim protuzračnim topom BOV-3 od 20 milimetara i drugim sredstvima za protuzračnu obranu, sveukupno 18 komada ključnih oružnih sustava, kako to kažu predstavnici Oružanih snaga RH.

Nositelj vježbe kod Premanture bila je Pukovnija protuzračne obrane uz topničke vodove borbenih oklopnih vozila iz Gardijske mehanizirane brigade i gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

- Danas ste mogli na vojnom poligonu Rt Kamenjak vidjeti postrojbe protuzračne obrane u sklopu združene vojne vježbe "Velebit 18 - Združena snaga". Vršile su prebacivanje snaga kopnom i morem, a potom ste mogli popratiti vojna gađanja ciljeva u zračnom prostoru lakim prijenosnim raketnim sustavima. Zadovoljstvo mi je kazati da su postrojbe protuzračne obrane pokazale visoku spremnost u tehnici, taktici i procedurama prilikom provedbe vojnih gađanja kao i svim ostalim radnjama, rekao je po završetku jutarnje operacije pukovnik Alen Šimunović, zamjenik zapovjednika i načelnik stožera Pukovnije PZO. Operacija "Združena snaga" na cjelokupnom teritoriju objedinjuje više granskih i mješovitih vježbi kao što su "Udar", "Harpun", "Barakuda" i "Štit", koji se vodi na Kamenjaku, a operacijom se želi, kako poručuju nadležni, provjeriti sposobnost usklađenog i koordiniranog djelovanja iz različitih organizacijskih cjelina Oružanih snaga, provjeriti integraciju, brz i učinkovit manevar, uspješno uvođenje novog naoružanja i opreme… (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD NEDJELJE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum