EUROPSKI PROJEKT

KUHAT ĆE SE ISTARSKA I AUSTROUGARSKA JELA: Na katu tržnice uređuje se edukacijsko-informativna kuhinja. Jelovnici će povezivati povijesna razdoblja, a namirnice će biti lokalne

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Ovdje će se nalaziti edukacijska kuhinja (M. V. I.)

Ovdje će se nalaziti edukacijska kuhinja (M. V. I.)


Bitno je reći da građani neće moći doći i po popularnim kupiti ono što će ovdje biti skuhano, već je kuhinja zamišljena kao mjesto edukacije u kojem će moći sudjelovati škole, vrtići, udruge, Pučko otvoreno učilište, ali i građani koji se budu prijavili

Na katu zgrade tržnice u središtu Pule u sklopu europskog projekta KeyQ+ uređuje se edukacijsko-informativna kuhinja. Riječ je o projektu u kojem sudjeluje devet regija-partnera, ukupne vrijednosti od 871.926 eura, od čega na uređenje pulske kuhinje otpada 80 tisuća eura. Prostor od 30-ak kvadrata, koji je tri godine zjapio prazan nakon što je iz njega iseljen talijanski prodavač slastica, a prije toga i Jedinstvo Labin, u potpunosti će se obnoviti: jučer smo ondje zatekli radnike koji su postavljali dio instalacija, no cijeli bi posao trebao biti gotov do 9. svibnja, na Dan pobjede, kad bi se kuhinja trebala otvoriti, najavljuje Renato Perc, direktor Tržnice.

U novouređenom će se prostoru 17. svibnja održati i prvi dan Festivala autohtonih proizvoda, dok će se drugi dan festivala odvijati na Trgu 1. svibnja.

Turistički itinerar

Jasenka Kapuralin, voditeljica Centra za edukaciju, europsku i institucionalnu suradnju AZRRI-ja, kaže da su pozitivnu priču vezanu uz edukacijsku kuhinju na Gortanovom brijegu, koja je namijenjena profesionalcima, željeli preslikati i u druge gradove i općine. No, zamisao je da ta kuhinja bude namijenjena prvenstveno građanima i turistima.

Bitno je reći da građani neće moći doći i po popularnim cijenama kupiti ono što će ovdje biti skuhano, već je kuhinja zamišljena kao mjesto edukacije u kojem će moći sudjelovati škole, vrtići, udruge, ali i Pučko otvoreno učilište te građani koji se budu prijavili.

Projekt je zamišljen kao međuregionalna suradnja devet partnera. Na koncu nećemo dobiti samo kuhinju, veli Perc, nego turistički itinerar. Njime će se povezati buduće Key Q točke: Tržnica Pula, Edukacijski gastronomski centar Istre kraj Pazina, Muzej Apoksiomen na Malom Lošinju, povijesna zgrada Brod slobode koji je skrenuo na istok u Občinama, srednjovjekovna kuhinja u Čedadu, Vinska izložba u Pramaggioreu i Casa Artusi u Forlimpopoliju.

- Izrađuje se vodič i u suradnji s kuharima osmišljavaju jelovnici koji će povezati povijesna razdoblja. Tako će, osim istarske, u Puli biti predstavljena austrougarska kuhinja, dok će, recimo, na Lošinju, gdje se nalazi Apoksiomen, predstaviti grčku kuhinju. Svi smo usredotočeni na neko povijesno razdoblje koje može biti zanimljivo i turistima. Koristit će se lokalne namirnice s tržnice, uz mogućnost učenja i sudjelovanja u kuhanju. Ta hrana zasad se neće moći kupiti, neće biti ništa komercijalno. Organizirat ćemo i nastavu za javnost, ljudi će se moći prijaviti i sudjelovati. No, nije isključena mogućnost da jednog dana, kao u drugim zemljama, građani plate, a da im kuhar nešto pripremi. Nadam se da je ovo prvi korak u nizu: sad ćemo dobiti idejno rješenje o tome kako bi sutra trebali izgledati svi poslovni prostori u zgradi tržnice. Želimo da ovdje bude niz restorančića, street foodova koji bi nudili nešto drugačije, kaže Perc.

Puno je poslovnih prostora na katu zatvoreno. Malo je i mušterija. Čini se da dobro posluju jedino kafići čije su osunčane terase krcate. Otvorena su tek dva ili tri lokala s ponudom hrane, tu su i dva proizvođača sireva, obrt za proizvodnju pašte. Prostor u kojem se nekad nalazila Brionka zatvoren je, a pod lokotom je i nekadašnji restoran na ulazu u zgradu. Pitamo direktora zbog čega su poslovni prostori prazni i hoće li Tržnica sniziti cijenu najma ne bi li privukla zakupce.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter