ZANIMLJIV RASPLET

KORONVIRUS BI MOGAO SPASITI PULSKI KLUB: UEFA-in prijedlog ostavlja Istru 1961 u Prvoj HNL?

| Autor: Portal Glas Istre

Europska nogometna federacija (UEFA) u utorak će održati veliku video konferenciju s čelnicima svih 55 zemalja na kojoj će se donijeti odluka o sudbini EURO-a koji bi se ovoga ljeta trebao održati u 12 gradova u 12 zemalja. Već sada je gotovo sigurno da se europska smotra najboljih reprezentacija "Starog kontinenta" neće održati u predviđenom terminu, od 12. lipnja do 12. srpnja. Europa je u okovima pandemije koronavirusa i praktički sva sportska natjecanja su stala. Pa tako i nogomet te je pitanje kada će se sve pokrenuti.

Klupska sezona je trebala završiti 30. svibnja finalnim ogledom Lige prvaka u Istanbulu, međutim, prema nekim procjenama, lige neće krenuti prije svibnja i nemoguće je očekivati da se sve biti završene do početka lipnja. UEFA je najavila da će se danas održati konferencija s čelnicima nogometnih saveza, Europskim udruženjem klubova (ECA) te predstavnicima europskih liga, kako bi se razgovaralo o daljnjim koracima koje će europski nogomet poduzeti u kontekstu pandemije novog koronavirusa. Pitanja je puno. Od toga kako završiti nacionalna prvenstva, Ligu prvaka i Europsku ligu, zatim kvalifikacije za EURO te samo Europsko prvenstvo.

Dio vodećih europskih saveza već je najavio da će predložiti odgodu Europskog prvenstva, a među njima je i Hrvatski nogometni savez (HNS). UEFA je svjesna da bi neuspjeh u dovršetku klupske sezone uzrokovao neprestani kaos za sljedeću sezonu. Navodno će stoga UEFA predložiti nacionalnim savezima, gdje se zbog koronavirusa ne može igrati još neko vrijeme, da prvenstva završe po trenutnom poretku i da prvakom proglase vodeću momčad na ljestvici. Po tom prijedlogu bi se izračunali i putnici u europska klupska natjecanja. U Hrvatskoj bi to značilo da bi u kvalifikacije Lige prvaka uz Dinamo išla Rijeka, a u Europsku ligu Lokomotiva i Hajduk, dok se ne zna što bi bilo oko eventualnog pobjednika Kupa. No, to bi moglo značiti i da je Istra 1961, po tom scenariju, osigurala ostanak, čak bez dodatnih kvalifikacija! Ukoliko se takav scenarij uistinu ostvari, sada se tek vidi koliko je važna bila pobjeda "zeleno-žutih" nad Osijekom (1:0) na "Drosini" jer njome su Puljani odmakli na dva boda zaprešićkom Interu i Varaždinu, koji su deveti i deseti na trenutnoj ljestvici Prve HNL. Naravno, tek treba (do)čekati današnji prijedlog UEFA-e, a potom i eventualno uvažavanje tog prijedloga od strane HNS-a.

Vodeći europski mediji posljednjih dana nagađaju o novom terminu EURO-a. Tako je ugledni francuski sportski dnevnik L'Equipe objavio kako će EURO biti odgođen za godinu dana, dok je engleski The Telegraph objavio kako bi se Europsko prvenstvo moglo organizirati u studenom i prosincu ove godine. L'Equipe tvrdi da je odluka već donesena, jer se očekuje da će UEFA objaviti da će EURO 2020. postati EURO 2021. Međutim, na "Otoku" tvrde drugačije, prema njihovim informacijama nogometno prvenstvo će biti pomaknuto za zimu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum