U MORNARIČKOM PARKU U PULI

GLAZBENA UMJETNICA ISABEL ODRŽALA LIVE PERFORMANS, simbioza glazbe i botanikeDok su u brojnim gradovima parkovi sastavni dio kulturnog, društvenog i javnog života, gdje se održavaju razna kulturno-umjetnička zbivanja i gdje nastupaju razni autori, u Puli se tek rjeđe, prigodno, dešavaju takvi programi.

No, u petak navečer Mornarički park dobio je jedno novo ruho, kulturno, odnosno glazbeno, a u simbiozi s prirodom, odnosno botanikom, kao sastavnim dijelom svakoga parka.

Naime, Otvoreni grad Društva arhitekata Istre (Dai-Sai) u partnerstvu s Istarskom kulturnom agencijom predstavio je nakon pola godine drugi dio ovogodišnjeg projekta "Zeleni plan" vezanog uz revitalizaciju i očuvanje Mornaričkog parka audio ambijentom, u kojem je glazbena umjetnica Isabel održala live performans pod nazivom "Oživljeni park/Un Parc Revit", a uz sve to, posjetiteljima je podijeljena karta Mornaričkog parka s popisom biljnih vrsta koje su trenutno posađene u parku.

Kako je mogla tome svjedočiti prisutna publika, radilo se o sasvim posebnom glazbenom doživljaju, ne o koncertu u klasičnom smislu riječi u izvedbi izvanredne Isabel, u simbiozi sa zvukovima zatečenim u parku, od prometa, žamora djece i ostaloga.

Novu evidenciju biljaka napravila je Helga Goran na osnovu popisa biljnih vrsta mr. sci. Tatjane Mandić Bulić, rukovoditeljice hortikulture u Pula Herculanei, dok grafičko oblikovanje karte i plakata potpisuju dizajnerice iz kolektiva NJI3 iz Zagreba Tessa Bachrach-Krištofić, Dina Milovčić i Franka Tretinjak.

Kako su rekli iz DAI-SAI "ovim događajem želi se upoznati građane s cjelokupnim fondom biljnih vrsta u parku, njegovom povijesnom i kulturnom vrijednošću te upozoriti na kulturnu, biološku i ekološku vrijednost zelenog sistema".

Mornarički park u Puli, prvotno nazvan Maksimilijanov park, podignut je 1863. godine razvojem pulske četvrti Sv. Polikarpa kao najstariji javni park u Istri i prvi planirani gradski park u Puli. Nastao je sadnjom sadnica stabala na 12 000 m2 koje su austrijski mornarički časnici donosili iz svih krajeva svijeta.

Program Otvorenog grada 'Zeleni plan' svoju prvu realizaciju doživio je 26. ožujka urbanom akcijom u dva usporedna čina suradnjom kolektiva Otvoreni grad i umjetnika Vlade Marteka, kada je posađeno stablo tulipanovca. (V. BEGIĆ)

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum