MATEMATIKA

Brojne aktivnosti Matematičkog društva Istra: Predavanja, skupovi, festival matematike i ljetna škola


Festival matematike održat će se ove godine 6. svibnja. Natjecanje, koje se ove godine održava po 14. puta, održat će se u Puli u hotelu Brioni, a sastojat će se od otvorenog ekipnog natjecanja te Smotre radova. Natjecanje je predviđeno za učenike od trećeg razreda osnovne škole do 4. razreda srednjih škola. Jedna je to od aktivnosti Matematičkog društva "Istra" koja je istaknuta na njihovoj nedavnoj skupštini.

Radionice za one koji žele više

Na skupštini je istaknut i projekt Matematička liga koji je namijenjen učenicima od trećeg razreda osnovnih škola do maturanata, odnosno učenicima koji žele i mogu više te su zainteresirani za dodatna matematička znanja. Liga se, kako je rečeno, provodi u nekoliko kola tijekom školske godine i obuhvaća učenike iz cijele Istarske županije, a ankete provedene među učenicima pokazale su veliko zadovoljstvo ovakvim načinim rada. Kroz 2018. godinu radionicama je bilo obuhvaćeno više od 200 učenika iz cijele Istre. Grad Pula financijski potpomaže projekt s 20 tisuća kuna pa su pulski učenici oslobođeni participacije.

- Ukoliko bi se ostali gradovi i Županija financijski uključili bilo bi moguće organizirati pripreme i u tim gradovima i time olakšati roditeljima organizaciju, a učenicima prisustvovanje aktivnostima. Naime, uočili smo da roditeljima prijevoz djece do Pule gdje se pripreme najčešće odvijaju postaje sve veći problem, rečeno je na skupštini ove udruge.

Stručni skup o geometriji

Matematičko društvo Istra organizirat će u ovoj godini i Matematičke večeri koje predviđaju održavanje susreta učitelja i nastavnika matematike škola Istarske županije kroz različita stručna predavanja iz područja matematike i metodike matematike te srodnih područja te Ljetnu školu matematike u Roču. Za ovu školsku godinu dogovorena su dva termina: od 18. do 21. kolovoza i od 22. do 25. kolovoza. Planirano je da u Ljetnoj školi bude uključeno maksimalno 50 učenika po terminu. Za polaznike su planirana predavanja i prezentacije te radionice iz matematike, fizike i kao novitet biologije. Također u planu je tradicionalni posjet Odjelu za matematiku Sveučilišta u Rijeci, Planetariju te Prirodoslovnom muzeju.

Ove godine Matematičko društvo "Istra" planira organizirati i 11. stručno-metodički skup "Nastava matematike u osnovnoj i srednjoj školi" u studenom u hotelu Park Plaza Histria. Tema skupa bit će "Geometrija u nastavi matematike". (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter