LJETNA ŠKOLA MATEMATIKE u roču

Vole matematiku, za njih ona nije bauk


- Zanimaju me prirodne znanosti. Jednostavno volim matematiku, tako nam je buduća prvašica prirodoslovno- matematičke gimnazije iz Rovinja Andrea Jakus odgovorila na pitanje zašto se, dok se njeni vršnjaci kupaju u moru, odlučila predzadnji kolovoški tjedan provesti na kontinentu i to u školskim klupama ljetne škole matematike "Matematika za 5" koja je u svom drugom izdanju u Roču u dva četverodnevna termina, obuhvatila osamdeset osnovaca i srednjoškolaca, učenika od četvrtog do osmog razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola, ne samo iz Istre, već i iz ostalih krajeva Hrvatske.

Istraživački rad

Andrea je u ljetnoj matematičkoj školi drugu godinu zaredom. Već je stekla puno prijatelja, što je također jedan od motiva njenog ponovnog dolaska u Roč. Zatekli smo je u jednoj od tri učionice u kojoj je s vršnjacima ponovila fiziku iz osnovne škole, primijenila dosta matematike, sve skupa istraživački. Znanstvenu metodu učila na konkretnim, jednostavnim primjerima. Radila je pokus iz fizike, ispitivanje gubitka energije kod matematičkog njihala, znači trenjem kroz zrak.

Budući šestaš Filip Kadić iz Zagreba prve je godine u Roču i također jako voli matematiku, najlakše mu je računanje, a povjerio nam je da je ljetna škola u potpunosti ispunila sva njegova očekivanja.

S učenicima rade nastavnici osnovnih i srednjih škola, sveučilišni profesori, kao i buzetski studenti matematike i fizike. Profesorica fizike Nada Čakić iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin kaže da je ovakav neformalni tip nastave puno poticajniji za učenike nego je to formalni.

- Na takve programe kao što je ljetna škola matematike prijavljuju se djeca koja imaju interese iz područja matematike i prirodnih znanosti i motivirani su unutarnje, a to je puno bolje nego kada nekakva motivacija dolazi izvana, kaže Čakić.

Nadarena djeca

Profesorica matematike Đurđica Bonaca iz Srednje škole Mate Balote Poreč reći će da se učitelji u obrazovnom sustavu uglavnom obraćaju većini učenika, a na ovakve ljetne škole dolaze nadarena djeca pa je to jedna lijepa prilika da se radi s nadarenim učenicima, dok je s druge strane za učenike to mogućnost napredovanja u znanju, u stjecanju različitih metoda za učenje i upoznavanju drugih učenika koji su otprilike na njihovoj razini. - Presretna sam što se krenulo u organizaciju jedne takve ljetne škole i zahvalna sam organizatorima jer je to jako dobra inicijativa i ideja, povjerila nam je profesorica Bonaca.

Za polaznike ročke škole organizirana su predavanja i prezentacije te radionice iz matematike kao i radionice iz fizike. Organiziran im je i obilazak glagoljaškog gradića Roča, a prva je grupa već posjetila Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci te Astronomski centar u Rijeci.

Mladi matematičari u školske su klupe sjeli nakon glagoljaša. Ljetna škola matematike u organizaciji Matematičkog društva "Istra" iz Pule i Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" iz Buzeta te pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, održava se naime u Područnoj školi u Roču u kojoj se već duži niz godina provodi i ljetni program Male glagoljske akademije "Juri žakan".

Ročka matematička škola jedinstven je takav ljetni program u Istri i jedan od dva takva u Hrvatskoj. Zagrebačka udruga Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić" također organizira matematičku školu na razini Hrvatske, ali za učenike koji se natječu i pripremaju za olimpijade. (G. Č. Š.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater