DANI OTVORENIH VRATA U METRISU

Kroz igru i "lov na blago" može se naučiti što radi prestižni pulski istraživački centar

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Što su i kako rade pretražni elektronski mikroskop, optički stereomikroskop, metalografski mikroskop, svjetlosni transmisijski mikroskop, optički spektrometar, univerzalna statička kidalica, charpyjev bat, spektrofotometar, nanofotometar ili robotska ruka Fanuk? Sve to, a i puno toga više od toga, imaju prilike otkriti učenici četvrtih razreda pulskih srednjih škola na već tradicionalnim Danima otvorenih vrata istraživačkog centra Metris, koji se održavaju ovog tjedna.

(Snimio Milivoj Mijošek)Valentina Špada (Snimio Milivoj Mijošek)

"Srednjoškolcima koji nam dolaze u posjet želimo pokazati kojom opremom raspolažemo, naše kapacitete i naše laboratorije. No željeli smo to ove godine učiniti malo drugačije i zanimljivije, pa smo umjesto uobičajenog vođenja kroz prostorije i priče o Metrisu i njegovim laboratorijima, u njima pripremili pravi mali "lov na blago" i interaktivne sadržaje. Ideja je bila da srednjoškolci, od kojih je većina već i bila u posjetu Metrisu, sami nešto u njemu rade i kroz igru sve to i na jedan drugi način dožive. Osmislili smo 14 zadataka koji ih vode prema konačnom rješenju igre, a za one koji u tome budu imali najviše uspjeha pripremili smo i prigodne darove", kaže voditeljica laboratorija doc. dr. sc. Vedrana Špada, dodavši da je sve nabrojano okvir, no glavna ideja je da se učenici zabave i kroz tu zabavu doznaju koje sve smjerove mogu upisati na Istarskom veleučilištu, koja se sve znanja kroz taj studij mogu steći, te kakve im se perspektive nakon studiranja otvaraju.

Popis partnera

Metris, koji se kroz godine etablirao u području istraživanja i razvoja materijala te postao nezaobilazan partner gospodarstvu i znanstvenom sektoru, od početka 2021. godine djeluje u sklopu Istarskog veleučilišta u Puli. U njihovim se laboratorijima, kroz više od 30 ispitnih metoda, istražuju sve vrste materijala, tako da ispituju njihov sastav, kvalitetu, karakteristike i svojstva.

(Snimio Milivoj Mijošek)Daglas Koraca (Snimio Milivoj Mijošek)

Prema riječima dekana Istarskog veleučilišta dr. sc. Daglasa Korace, u Metrisu se provode laboratorijska istraživanja za potrebe razvoja postojećih i novih proizvoda vodećih poduzeća u regiji, kao što su Pliva, Knauf, HS Produkt, Dok-Ing, Đuro Đaković, Tehnomont, Cimos i ostali. Surađuju i sa znanstvenim institucijama na području provedbe znanstvenih istraživanja te realizacije aktivnosti znanstvenih projekata, kao što su Institut Ruđer Bošković, Institut poljoprivrede i turizma Poreč, Centar za istraživanje mora Rovinj, Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Zagreb, te mnogim drugima.

Povezivanje s poslodavcima

"Srednjoškolcima koji nas posjećuju važno je kazati i da Istarsko veleučilište ima potpisane sporazume o odrađivanju stručne prakse s vodećim tvrtkama iz regije kao što su British American Tobacco - TDR, Jadran Galenski Laboratorij ili Infobip, u kojima se našim studentima osigurava stjecanje suvremenih praktičnih znanja te omogućava lakše povezivanje s renomiranim tvrtkama iz realnog sektora, odnosno kvalitetna integracija u radno okruženje, lakša prilagodba potrebama tržišta rada i brže zapošljavanje", kazao je Koraca.

Studenti se vrlo često aktivno uključuju i u pojedina istraživanja i projekte koje provodi Metris, pa je tako u osmišljavanju "lova na blago", u kojem smo mi zatekli učenike Tehničke škole i gimnazijalce, vrlo aktivno sudjelovao student treće godine veleučilišta Patrik Radolović.

(Snimio Milivoj Mijošek)Patrik Radolović (Snimio Milivoj Mijošek)

"Tijekom studija imamo jako puno praktičnih vježbi te imamo prilike usvojenu teoriju primijeniti u praksi. Možemo gledati pod mikroskopom, raditi s robotskom rukom, setom za pneumatiku koja je veliki dio mehatronike, a nedavno smo se počeli baviti i malo više s robotima, umjetnom inteligencijom i virtualnom realnošću. Sve je to vrlo zanimljivo i uzbudljivo, te smo pokušali osmislili priču kako bi i srednjoškolci koji će nas posjetiti tijekom Dana otvorenih dana sve to mogli i doživjeti tako", kazao nam je Patrik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter