PULSKI METRIS

Istraživački centar koji djeluje u sklopu Istarskog veleučilišta

Metris je Veleučilištu donio kompetencije, znanstveni kadar koji radi u laboratorijima, kao i znanstvene projekte koji su se nastavili uspješno razvijati tijekom protekle dvije godine

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Tehnologija koja se nalazi u Metrisu je izrazito rijetka, u što spadaju i brojni specijalni mikroskopi (Snimio Milivoj Mijošek)

Tehnologija koja se nalazi u Metrisu je izrazito rijetka, u što spadaju i brojni specijalni mikroskopi (Snimio Milivoj Mijošek)


Od početka 2021. godine u sklopu Istarskog veleučilišta u Puli djeluje istraživački Centar Metris koji se kroz godine etablirao u području istraživanja i razvoja materijala te postao nezaobilazan partner gospodarstvu i znanstvenom sektoru. Odluku o pripajanju Metrisa Veleučilištu donijela je Skupština Istarske županije, a cilj te fuzije bilo je jačanje obje ustanove, Veleučilišta u istraživačkom i projektnom, a Metrisa u nastavno-znanstvenom području.

Metris je Veleučilištu donio kompetencije, znanstveni kadar koji radi u laboratorijima, kao i znanstvene projekte koji su se nastavili uspješno razvijati tijekom protekle dvije godine.

"U našim se laboratorijima u više od 30 ispitnih metoda istražuju sve vrste materijala, tako da ispitujemo njihov sastav, kvalitetu, karakteristike i svojstva. Surađujemo s više od 600 klijenata iz Hrvatske i EU, s prosječnom ocjenom 4,80 od 5,00, što dokazuje visok stupanj njihova zadovoljstva", kazao je dekan Istarskog veleučilišta dr. sc. Daglas Koraca.

Suradnja s vodećim tvrtkama

Istarsko veleučilište, dodaje on, provodi laboratorijska istraživanja za potrebe razvoja postojećih i novih proizvoda vodećih poduzeća u regiji, kao što su Pliva, Knauf, HS Produkt, Dok-Ing, Đuro Đaković, Tehnomont, Cimos i ostali. Surađuje i sa znanstvenim institucijama na području provedbe istraživanja te realizacije aktivnosti znanstvenih projekata, kao što su Institut Ruđer Bošković, Institut poljoprivrede i turizma Poreč, Centar za istraživanje mora Rovinj, Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Zagreb i ostali.

Osim toga, Istarsko veleučilište ima potpisane sporazume o odrađivanju stručne prakse s vodećim tvrtkama iz regije, kao što su British American Tobacco - TDR, Jadran - Galenski Laboratorij, Infobip, Aluflexpack novi, Carel Adriatic, Novatec, Sitema i mnogi drugi, u kojima se studentima osigurava stjecanje suvremenih praktičnih znanja te njihovo lakše povezivanje s renomiranim tvrtkama iz realnog sektora, odnosno kvalitetna integracija u radno okruženje, lakša prilagodba potrebama tržišta rada i brže zapošljavanje.

Daglas Koraca, dekan Istarskog veleučilištaDaglas Koraca, dekan Istarskog veleučilišta

"Suradnja znanstveno-obrazovnih institucija s gospodarskim subjektima u navedenim područjima ključna je pretpostavka koja omogućava jačanje konkurentnosti našega gospodarstva razvojem novih materijala, proizvoda, patenata, jačanje visokoškolskog obrazovanja putem stjecanja praktičnih znanja, prvenstveno u STEM području, i jačanje kompetencija studenata.

Naša je oprema akreditirana po normama kvalitete HRN EN ISO/IEC 17025, čime jamčimo kvalitetu, odnosno točnost i ponovljivost dobivenih rezultata. Imamo četiri laboratorija, a to su kemijski, biotehnički, mehanički i mehatronički, opremljeni sofisticiranom i modernom opremom koja je vrlo rijetka ali i vrlo potrebna u Hrvatskoj i šire, kao što su pretražni elektronski mikroskop, optički stereomikroskop, metalografski mikroskop, svjetlosni transmisijski mikroskop, optički spektrometar, univerzalna statička kidalica, charpyjev bat, spektrofotometar, nanofotometar, robotska ruka Fanuk i ostalo", kaže Koraca.

Napominje kako znanstvenici u Metrisu posjeduju potrebna znanja, vještine i višegodišnje iskustvo rada na navedenoj opremi, te da na njoj provode istraživanja za potrebe gospodarstva, suradnju na raznim znanstvenim projektima sa znanstvenicima iz regije kao i aktivnosti EU projekata Istarskog veleučilišta, dok na istoj opremi studenti odrađuju praktične vježbe i izrađuju diplomske radove.

Suradnja Veleučilišta s gospodarstvom proširit će se i u područjima određenih znanstvenih tema koje su definirane u nedavno osiguranoj dopusnici za obavljanje znanstvene djelatnosti u području tehničkih znanosti.

Prepoznata kvaliteta

"Jedna od tema na kojoj radimo odnosi se na pametne materijale, odnosno metalne nanokompozite, za primjenu u automobilskoj i ostalim industrijama. Intencija je s partnerima iz gospodarstva razviti nove, lakše materijale s poboljšanim mehaničkim svojstvima, ali i usvojiti ekološko prihvatljive tehnologije proizvodnje. Uspješan razvoj takvih materijala rezultirat će proizvodnjom lakših dijelova, manjom količinom potrebne energije za proizvodnju, manjom potrošnjom goriva s ukupnim smanjenjem emisije CO2 u atmosferu. Slijedom toga, u smislu primjene lakših materijala, svoju primjenu u proizvodnji autodijelova sve više pronalaze nanokompoziti temeljeni na metalnoj ili polimernoj matrici, kaže dekan Istarskog veleučilišta.

Još jedna važna tema na kojoj se radi u Metrisu odnosi se na istraživanje korozije materijala u industrijskim sustavima. Veleučilištu se, prema riječima Korace, svakodnevno javljaju gospodarski subjekti s brojnim problemima u postrojenjima uzrokovanim upravo korozijom metalnih materijala koja im zadaje velike materijalne štete, te je posao znanstvenika da analiziraju korodirani uzorak, nađu uzrok problema i iznađu rješenje. Intencija je, dodaje, nastaviti i unaprijediti suradnju s gospodarstvom u smjeru dobivanja novih iskustava i znanstvenih spoznaja sa svakim specifičnim slučajem.

Suvremene navike čovjeka zahtijevaju polimerne proizvode s poboljšanim svojstvima, većom funkcionalnošću i boljim svojstvima razgradnje. Jedna od tema odnosi se upravo na polimerne mikro ili nanokompozite za specifične primjene. Veleučilište će istraživati utjecaj dodavanja prirodnih vlakana i mikro ili nano metalnih oksida mješavinama sintetskih i prirodnih polimera, na svojstva materijala, toplinsku stabilnost te UV i hidrolitičku razgradnju tih polimera. Intencija je zajedno s partnerima iz gospodarstva, primijeniti dobivene rezultate u proizvodnji novih polimernih proizvoda s boljim karakteristikama.

"Lista partnera s kojima Istarsko veleučilište surađuje je u istinu impozantna. Gospodarski subjekti i znanstvene institucije u regiji prepoznaju našu kvalitetu, a broj partnera povećava se iz godine u godinu, jačajući tako razvojnu perspektivu Veleučilišta i naših studenata, što je u konačnici najbitnije", zaključuje Daglas Koraca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter