ISTEKAO ROK ZA DELOŽACIJU RIBARA

Odgođeno uklanjanje ribarskih kućica u Vargaroli do sastanka u Gradu Puli. Hoće li se tada raspetljati odnos Grada, Tehnomonta i ribara?

Od gradonačelnika Filipa Zoričića se očekuje da na sastanku 8. ožujka počinje raspetljavati odnos Tehnomonta, Grada Pule i ribara koji je zapetljao njegov prethodnik Boris Miletić kada je 2019. ribarsku lučicu dao u koncesiju brodograditelju koji se njome ne može koristiti jer Grad nije osigurao ribarima alternativnu lučicu

| Autor: Paulo Gregorović
Ribari nisu gradili samo na parceli Tehnomonta, već i na gradskom zemljištu (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Ribari nisu gradili samo na parceli Tehnomonta, već i na gradskom zemljištu (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Jučer je istekao jednomjesečni rok koji je ribarima u lučici Vargarola dao Tehnomont brodogradilište. U tom roku im je naloženo da uklone sve montažne objekte te pokretne i nepokretne stvari zatečene na području privatnog vlasništva društava Tehnomont d.d. i Tehnomont brodogradilište Pula d.o.o., kao i na području brodogradilišne luke Tehnomont. "Svi objekti i stvari koji ne budu uklonjeni, biti će uklonjeni o trošku njihovih vlasnika", stoji u dopisu koji je postavljen na ribarske barake u lučici, a koji potpisuje Uprava Tehnomont brodogradilišta, čija je jedina članica Gordana Deranja.

Nisu uklonili stvari

Jučer smo obišli lučicu i uvjerili se da nije došlo do nikakvih promjena u odnosu na dan ranije. Ribari nisu uklonili svoje stvari, ni na kopnu, ni na moru. Je li Tehnomont nešto poduzeo u Vargaroli nakon isteka roka za uklanjanje kućica ribara ili će čekati 8. ožujak, kada je planirano održavanje sastanka o tome u Gradu Pulu? Gordana Deranja odgovorila nam je da će čekati sastanak.

Ribari nisu gradili samo na parceli Tehnomonta, već i na gradskom zemljištu M. MIJOŠEKGradska parcela 8označena crvenim) na kojoj su ribari podigli kućice (Izvor: Google Earth)

Podsjećamo da su ribari iz Vargarole, putem Udruženja obrtnika Pule sazvali sastanak u Gradu da bi se riješio njihov problem budući da im prijeti deložacija iz Vargarole. S jedne strane ribari tvrde da su tu već pola stoljeća dok je to bilo društveno vlasništvo i da su tada izgradili ribarske kućice gdje drže ribarski alat. S druge strane Tehnomont brodogradilište je 2019. dobilo od Grada Pule u koncesiju za pomorsko dobro u toj lučici. Tvrtka je ranije kupila zemljište u šumici, gdje se nalazi dio ribarskih kućica.

Gradsko priobalje

Deranja nam je prekjučer izjavila da su ribarske barake sagrađene na privatnom zemljištu Tehnomonta. Međutim, jučer smo analizirali zemljišnu knjigu i utvrdili da je dio baraka, za koje Tehnomont traži uklanjanje, izgrađen na parceli Grada Pule. Riječ je katastarskoj čestici 5295/2 veličine 926 kvadrata koja se prostire između zida od vojne luke koju koristi Hrvatska ratna mornarica te sve do ograde od brodogradilišta kojim upravlja Tehnomont. Priobalje između je gradsko. Pitanje glasi: je li Grad i tu parcelu dao u koncesiju Tehnomontu?

Od gradonačelnika Filipa Zoričića očekuje se da na sastanku 8. ožujka počinje raspetljavati odnos Tehnomonta, Grada Pule i ribara koji je zapetljao njegov prethodnik Boris Miletić kada je 2019. ribarsku lučicu dao u koncesiju brodograditelju koji se njome ne može koristiti jer Grad nije osigurao ribarima alternativnu lučicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter