POJAŠNJENJE PLANA u PONEDJELJAK

Stanovnici Dajle prosvjedovali protiv izgradnje luke u zaljevu


Pedesetak građana okupljenih oko građanske inicijative Dajla i udruge „Moj lipi Karigador“ na čelu s Teodorom Beletić te Irenom Burba iz udruge Zelena Istra prosvjedovalo je u subotu na neuređenoj plaži u Dajli. Protive se izgradnji luke odnosno marine sa 63 veza predviđenih u tom zaljevu, već ucrtanih u Prostorni plan uređenja Grada Novigrada (PPUG). Javni uvid u plan traje do 14. studenog u Maloj vijećnici Grada Novigrada. Javno je izlaganje tog prijedloga plana predviđeno za ponedjeljak, 12. studenog u 16.30 sati. Stoga su stanovnici Dajle uoči toga još jednom htjeli javno naglasiti svoje nezadovoljstvo s Gradom Novigradom koji je ignorirao njihove zahtjeve i 250 prikupljenih potpisa u 2017. godini protiv izgradnje predložene luke.

Okupacija zaljeva

U subotu je u sklopu akcije predstavljena vizualizacija okupacije navedenog zaljeva u suradnji s lokalnim ribarima koji su povukli mreže sredinom zaljeva predočivši tako buduću granicu do koje bi se izvršila betonizacija zaljeva i kojom bi se spriječilo korištenje postojeće plaže od strane lokalnog stanovništva.

Uz podastrte grafičke prikaze, Teodora Beletić je u ime građanske inicijative Dajla deklarativno izjavila da građani smatraju neracionalnim i nepotrebnim devastirati ovo područje izgradnjom dviju luka u istom malenom zaljevu (Karigador /Dajla), na udaljenosti svega 300 metara jedne od druge.

-Zaljev je prepoznat kao javno i kulturno dobro, kao biološko stanište zaštićenih ptičjih vrsta i raznih morskih organizama, a koji počiva na ostacima antičke luke, naglasila je i dodala kako su građani Dajle prikupljenim potpisima protiv izgradnje luke na novigradskoj strani zaljeva i isticanjem potrebe za izgradnjom plaže te komunalnih vezova s predviđenim iskrcajnim mjestima za lokalne ribare, poslali jasnu poruku izrađivaču plana i naručitelju plana Gradu Novigradu koje zahvate podržavaju i očekuju u prostoru. Isto tako, Beletić je priopćila da nikada nije organizirano javno predstavljanje projekta luke, pa time smatra da su stanovnici Dajle bili nedovoljno informirani oko budućih zahvata u prostoru. Stoga je apelirala na prisutne da se odazovu javnoj raspravi oko ID PPUG-a u ponedjeljak u 16.30 sati u novigradskoj gradskoj vijećnici.

Pojašnjenje tvrdnji

-Od gradonačelnika Novigrada Antea Milosa imamo nedavnu potvrdu da je s naše strane došlo do pogrešnog tumačenja nekih odredbi iz PPUG-a Novigrada, odnosno da je uistinu riječ o komunalnim vezovima koje smo i tražili, a nikakvoj luci, izjavila je na kraju prosvjeda Beletić napomenuvši da je zato poželjno nazočiti ponovljenoj javnoj raspravi II. Izmjena i dopuna PPUG- a Novigrad na kojoj će se konfrontirati tvrdnje obiju strana te razjasniti sve nejasnoće i tumačenja zakonskih odredbi. (Sanja Bosnić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater