veliki ISKORAK

PROJEKT SVEUČILIŠTA JURJA DOBRILE: PULA OSNIVA MEDICINSKI FAKULTET, prvi studenti upisat će se iduće jeseni

(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Ako surađujemo s top sveučilištima u svijetu i možemo dovesti najbolje liječnike, znanstvenike pa i nobelovce da drže predavanja na pulskoj medicini, to je dodana vrijednost koja će nas razlikovati od drugih takvih studija, podižući rejting Istri i čitavoj Hrvatskoj. Na međunarodnoj suradnji i istraživačkoj komponenti gradit ćemo sve buduće nastavne programe. Na FET-u, recimo, svi postojeći programi su upravo u redizajnu, naglasio je prorektor prof. dr. sc. Marinko Škare

Pulsko Sveučilište Jurja Dobrile osniva Medicinski fakultet i Fakultet znanosti o moru, dvije nove sastavnice u sklopu kojih će se dalje samostalno razvijati prirodne znanosti te biomedicina i zdravstvo. Dio je to STEM područja, kojem se Sveučilište zadnjih godina intenzivno okreće, uz snažan razvoj tehničkih znanosti, pa je sljedeća logična stepenica širenje u biotehnologiju. U postupku su za dobivanje dopusnice za znanstveno područje biomedicine i zdravstva, kao i za tehničke te prirodne znanosti. Ove dopusnice očekuju se do listopada, a elaborat za šestogodišnji studij medicine bliži se krajnjoj verziji koja onda kreće u vrlo složen postupak evaluacije i znanstvene akreditacije. Prve studente medicine Pula bi mogla upisati ne ove, ali već sljedeće jeseni, u akademskoj godini 2019./'20.

Kvalitetno ekipirani

Rektor pulskog Sveučilišta prof. dr. sc. Alfio Barbieri posebno ističe da je studijski program medicine u cijelosti pokriven nositeljima. Dakle, profesorski kadar je osiguran, a sljedeći korak su prostorni uvjeti koji ni sada nisu dovoljni za ovako ekspanzivno sveučilište.

- Kadrovski smo se jako kvalitetno ekipirali. U provedbi studija medicine bit će angažirano stotinjak ljudi. Odobrena su nam nova radna mjesta i prve ugovore o radu potpisivat ćemo u rujnu, listopadu, a do tada ne bih izlazio s imenima. Inicijalni kostur pulskog studija medicine postavili su dr. Mladen Jašić i dr. Mirela Mišan Markanović, a program je dalje razvijala prof. dr. sc. Dragica Bobinac s Medicinskog fakulteta u Rijeci. U operativnom povjerenstvu koje je raspravljalo o programu medicine i nositeljima kolegija, osim profesora s našeg Sveučilišta, sudjelovali su i doktori Davor Zoričić, Irena Hrstić, Dragan Trivanović, Mario Glavaš, Marinko Rade, Stanislav Peharec, prof. Dražen Vikić Topić iz Zagreba te akademik prof. Krešimir Pavelić, član Europske akademije znanosti, Medicinske akademije Hrvatske i HAZU-a, donedavno pročelnik Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, a sada pomoćnik rektora na pulskom Sveučilištu za razvoj biomedicinskih znanosti. Za osnivanje studija medicine imamo veliku podršku Grada Pule i Istarske županije koja nas i financijski podupire. Projekt je to od ogromnog značaja za čitavu zajednicu. Imamo preporuku i Hrvatske liječničke komore, a iz pulske Opće bolnice 50-ak zaposlenika zainteresirano je za rad na studiju, ne samo medicine, već i sestrinstva koji također pripremamo podići na diplomsku razinu. Liječnici koji imaju znanstvena nastavna zvanja bit će angažirani kao nositelji određenih predmeta, a ostali će kao asistenti ili predavači biti uključeni u seminarima ili vježbama, kaže rektor Barbieri.

(PIŠE Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter