NOVI ZDRAVSTVENI PROGRAMI

Od iduće akademske godine: Pulsko Sveučilište uvodi STUDIJE FIZIOTERAPIJE I HITNE MEDICINE

| Autor: Duška PALIBRK
(Milivoj MIJOŠEK)

Novi studiji, uz postojeće sestrinstvo, izvodit će se na Medicinskom fakultetu. Što se tiče studija medicine, Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je ponovno očitovanje Nacionalnog vijeća. Sva ostala dokumentacija za početak prijava na studij medicine je dobivena još prošle godine, kaže prorektorica Mirjana Radetić-Paić

Sljedeće akademske godine, dakle od jeseni, na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli moći će se upisati i studij japanskog jezika i kulture na diplomskoj razini, a u procesu akreditacije su novi studiji u području biomedicine - sveučilišni preddiplomski studij fizioterapije te specijalistički studij hitne medicine, namijenjen prvostupnicima sestrinstva, a otvara se u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije koji je iskazao potrebu za ovom vrstom kadrova. Uz postojeći stručni studij sestrinstva, otkriva nam prorektorica izv.prof.dr.sc. Mirjana Radetić-Paić, novi zdravstveni studiji izvodit će se u sklopu lani osnovanog Medicinskog fakulteta.

Nedostatak učitelja

Ima li nade da se najesen otvore upisi i za studij medicine?

- Da bi se započelo sa studijem medicine, potrebno je dobiti pozitivno mišljenje Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, koje je u svom izvješću, nažalost, ocjenjivalo komponente studija što nije u njihovoj nadležnosti. Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo ponovno očitovanje Nacionalnog vijeća. Sva ostala dokumentacija za početak prijava na studij medicine je dobivena još prošle godine, kaže prorektorica Radetić-Paić.

Pri otvaranju novih studijskih programa, kaže prorektorica, na pulskom se Sveučilištu rukovode preporukama Zavoda za zapošljavanje, prema kojima su gradovi Pula i Vodnjan te općine Barban, Fažana, Galižana, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat iskazali potrebu za djelatnicima koji su završili studije sestrinstva, fizioterapije, medicine, ranog i predškolskog odgoja, informatike nastavničkog smjera, engleskog jezika, a u središnjoj i sjevernoj Istri nedostaje i učitelja razredne nastave. Radi se o studijima koje Sveučilište već ima ili ih upravo pokreće, ističe Radetić-Paić.

50-ak studija

Pulsko Sveučilište ima oko 4.000 studenata na 50-ak studija preddiplomske, diplomske ili poslijediplomske razine, koji se izvode u sklopu šest fakulteta, Muzičke akademije i dva odjela koja upravo prerastaju u fakultete. Može se upisati redovan i izvanredan studij.

- Zahvaljujući višejezičnoj studijskoj ponudi, sve su brojniji studenti iz cijele Europe i svijeta koji u okviru programa mobilnosti posjećuju pulsko Sveučilište. Trenutno na Sveučilištu boravi pedesetak stranih studenata iz Španjolske, Francuske, Portugala, Armenije, Izraela, Ruske Federacije, Italije, Njemačke i drugih zemalja, kaže prof. Radetić-Paić.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of