VELIKO POSTIGNUĆE HRVATSKOG DIZAJNA

NOVO PRESTIŽNO PRIZNANJE ZA PULSKOG DIZAJNERA POZNATOG PO SPEKTAKULARNIM SVJETLOSNIM PROJEKTIMA: Dean Skira za rasvjetu poslovnih zgrada u Zagrebu osvojio dosad najveću nagradu u SAD-u

| Autor: Lara BAGAR
Arhiva

Arhiva


Dizajn rasvjete fasada poslovnih zgrada blizanaca GTC Matrix u Zagrebu, realiziran prema projektu tvrtke Skira iz Pule, dizajnera Deana Skire i Gorana Heraka, osvojio je dosad najveću nagradu Illumination Award of Distinction za izuzetno postignuće na području dizajna svjetla

 Još jedno prestižno priznanje stiglo je u svjetlosni inkubator pulskog dizajnera Deana Skire. Dizajn rasvjete fasada poslovnih zgrada blizanaca GTC Matrix u Zagrebu, realiziran prema projektu tvrtke Skira iz Pule, dizajnera Deana Skire i Gorana Heraka, osvojio je dosad najveću nagradu Illumination Award of Distinction za izuzetno postignuće na području dizajna svjetla. Ove godine prijavljeno je 685 projekata iz cijelog svijeta, dok ih je 288 promovirano za doprinos globalnom razvoju dizajna rasvjete. U žestokoj konkurenciji vrhunskog dizajna svega 11 projekata ušlo je u finale do najviše razine priznanja, poput Jewel Changi Airport u Singapuru, Riverfront Park Pavillion u Spokane, Washington te impozantne Norwich katedrale. Skirin dizajn osvojio je prvo mjesto u kategoriji vanjske rasvjete što je još jedan doprinos hrvatskog dizajna u segmentu oblikovanja svjetla.

Primjer total dizajna i inženjeringa

Svečano proglašenje pobjednika održalo se u sklopu 48. godišnje konferencije Međunarodnog udruženja IES (Illuminating Engineering Society), ovoga puta virtualno zbog korona virusa. Ova prestižna dizajnerska nagrada dodjeljuje se u pet kategorija i četiri razine priznanja, od kojih je Award of Distinction najviše.

- Iznimno smo ponosni što smo postigli ovako izvanredan uspjeh i što nas je jedna od najprestižnijih i najstarijih institucija za rasvjetu prepoznala između toliko vrhunskih projekata iz cijelog svijeta. Ova je nagrada rezultat našeg multidisciplinarnog napora na projektu GTC Matrix koji je odličan primjer total dizajna i inženjeringa. Svjetiljku Trick, koji smo dizajnirali 2014., a koja je postala paradigma u grafičkoj rasvjeti, prilagodili smo, zajedno s upravljačkim sustavom i ožičenjem, za ovaj konkretni projekt. Taj je sustav postao standard koji se sad može koristiti na bezbroj načina i mogućnosti. Dizajn rasvjetnih instrumenata, njihova originalna implementacija, ali i iznimna suradnja s klijentom GTC Matrix i proizvođačem iGuzzini koji su vjerovali u našu viziju, pokazuje prednosti inovativnosti i kreativnosti tima, ali što je najbitnije, važnost rasvjete kao tvorca noćne arhitekture, komentirao je Dean Skira primitak nagrade.

Vanjska rasvjeta male potrošnje

GTC grupa vodeći je investitor i developer u segmentu poslovnih nekretnina u središnjoj, istočnoj i južnoj Europi. Od osnutka 1994. godine grade održive zgrade po najvišim standardima zelene gradnje. Za ovaj kompleks koji ima LEED-Gold ocjenu, GTC grupa je željela karakterističan sustav vanjske rasvjete male potrošnje. Stoga je pozvala tvrtku Skira da predstavi koncept koji bi se lako instalirao, imao minimalan broj dijelova, napajanja i upravljanja integriranih u fasadu brise-soleila uz vrijedno kreativno rješenje.

RGB verzija Tricka s 360° svjetlosnim linijama pokazala se kao idealna za postavljanje na fasadu brise-soleil, koji bi djelovalo kao sekundarni reflektor. Optika Tricka stvara svjetlosne linije duž donjeg i gornjeg ruba brise-soleila koje se kreću prema pažljivo programiranim scenografijama i time stvaraju obojenu vibraciju koja naglašava arhitektonske detalje obje zgrade. Nakon zalaska sunca, sustav rasvjete također pomaže da se zgrade Matrix blizanaca izdvoje u noćnoj vizuri Zagreba. 

U društvu najboljih arhitekata

Međunarodno udruženje inženjera svjetlo tehnike (IES) osnovano je 1906. u New Yorku te diljem svijeta okuplja više od 8000 dizajnera rasvjete, inženjera i znanstvenika. Udruženje je dosad objavilo preko 100 relevantnih publikacija, poput neizostavnog Priručnika za rasvjetu i stručnog mjesečnog časopisa LD+A. IES više od stotinu godina konstantno educira i objavljuje mjerodavne standarde s područja rasvjete primjenjive po cijelom svijetu, te surađuje sa svim interesnim organizacijama kako bi razvijali programe, standarde i publikacije u skladu najnovijim saznanjima i tehnološkim dostignućima.

Skira je svojim radom, posebice u domeni noćne arhitekture ostavio svjetlosni trag diljem svijeta - od tunela u Instanbulu do Evolution Towera u Moskvi za koju je prošle godine nagrađen prestižnom IES Award of Excellence nagradu za izniman doprinos razvoju znanosti i umjetnosti na području svjetlosnog dizajna. Podsjetimo da je Skira u Puli osmislio veliki svjetleći kružni tok u Šijani kao i "Svjetleće divove", tu jedinstvenu mjesno specifičnu monumentalnu svjetlosnu skulpturu i umjetničku instalaciju na brodogradilišnim dizalicama u pulskom brodogradilištu. Uz zadarske "Morske orgulje", "Svjetleći divovi" zasigurno predstavljaju najoriginalniju i najvažniju suvremenu intervenciju u urbani prostor u Hrvatskoj, te su postali zaštitni znak Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater