ZAGREB

Art Directors Cluba New York nagradio FSB i agenciju Bruketa&Žinić&Grey

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vizualni identitet Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije CRTA osvojio je priznanje za inovaciju Art Directors Cluba New York (ADC Awards), najdugovječnije međunarodne nagrade za oglašavanje i dizajn, izvijestila je u četvrtak agencija Bruketa&Žinić&Grey. 

CRTA je robotski laboratorij koji djeluje u sklopu Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu čiji je vizualni identitet nastao uz pomoć umjetne inteligencije i agencije Bruketa&Žinić&Grey. 

Studenti su svojim rukopisom ispisivali naziv laboratorija CRTA, a njihov je rukopis poslužio kao ulazna informacija umjetnoj inteligenciji. Obradom tih informacija nastali su brojni vizualni podaci koji su služili kao baza vizualnom identitetu. 

Profesor Bojan Jerbić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje kaže da je ideja primjene umjetne inteligencije u kreaciji vizualnog identiteta CRTE potaknuta holističkim karakterom Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije. 

"CRTA želi biti mjesto izvrsnosti u znanstvenom i obrazovnom smislu, ali i mjesto na kojemu će se robotika u sinergiji s umjetnom inteligencijom tumačiti, ne samo kao tehnologija ili vještina, već i kao kultura", napomenuo je.

Po njegovim riječima, danas razvoj umjetne inteligencije ide u smjeru proširenja ljudske inteligencije, na način koji potiče ljudsku kreativnost i inovativnost, ona nije opterećena znanstvenim i kulturološkim obrascima te je u stanju ponuditi potpuno nove poglede i rješenja na ponuđenu problematiku. 

U slučaju razvoja vizualnog identiteta CRTE umjetna inteligencija ponudila je svoju oblikovnu interpretaciju odgovarajućih grafema koje su onda dizajneri preoblikovali u jedan potpuno novi vizual.

"Ovaj je vizualni identitet nastao suradnjom među vrstama, suradnjom ljudske i umjetne inteligencije te, čini se, uspješnim uklapanjem novih vrsta u radno okruženje“, rekao je Davor Bruketa, kreativni direktor agencije Bruketa&Žinić&Grey.

Na ovogodišnjem 101. natjecanju Art Directors Cluba New York vizualni identitet za CRTA-u osvojio je priznanje za inovaciju u kategoriji Brand / Communication dizajn.

Do sada je nagrađen Red Dot nagradom i prvi je hrvatski grafički dizajn selektiran za Dezeen Award, nagradu najutjecajnijeg svjetskog medija za dizajn i arhitekturu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom