U ZAGREB STIŽU DVA VELIKA BRITANSKA IMENA POP KULTURE

The Pretenders i Heaven 17 u Laubi 30. studenog

| Autor: Priredio M. Ra

The Pretenders su u karijeri prodali više od 25 milijuna albuma, a 2005. uvršteni su u Rock 'n' Roll Hall Of Fame * The Heaven 17 se u Laubi zaustavljaju u sklopu "40th Anniversary Greatest Hits" turneje

Peto izdanje Yammatova, koje će se održati 30. studenog u zagrebačkoj Laubi, donosi gostovanje dva velika britanska imena pop kulture The Pretenders i Heaven 17.

The Pretenders je britanski rock sastav predvođen pjevačicom, gitaristicom i kantautoricom Chrissie Hynde, osnovan 1978., čiji rad, uz nekoliko prekida, traje do danas. Hynde je u svojim pjesmama ujedinila punk, novi val i gitarski rock, što je uspjelo tek rijetkima, te nakon završetka novovalne euforije uspješno odvela bend u vode suvremenog popa.

The Pretenders su izgubili dvojicu svojih osnivača još ranih 80-ih - gitarista Jamesa "Jimmyja" Honeyman-Scotta i basista Petera Farndona, no predvođeni s Hynde nastavili su dominirati top listama s hitovima poput "I'll Stand By You", "My Baby", "2000 Miles", "Kid", "Back On The Chain Gang", "Brass In Pocket", "Don't Get Me Wrong", "If There Was A Man", "Holy Commotion" i "Let's Get Lost". U karijeri su prodali više od 25 milijuna albuma, a 2005. uvršteni su u Rock 'n' Roll Hall Of Fame.

Rodonačelnici britanskog elektro zvuka i kumovi šefildske scene Heaven 17 nastali su nakon urušavanja prvobitne postave The Human League iza koje je stajao Martyn Ware, vođa tog benda, a koji je paralelno pokrenuo bend i manju diskografsku kuću B.E.F. - portfolio budućih glazbenih projekata, od kojih je Heaven 17 najvažniji. Njihov prvi album "Penthouse And Pavement" iz 1981. jest moderan klasik, a opisuju ga kao glazbeno-shizoidni komad moderne umjetnosti. Album otvara "(We Don't Need This) Fascist Groove Thang" koji je po objavljivanju bio zabranjen na BBC-ju što mu nije smetalo da postane hit. Razlozi zabranjivanja pjesme nalaze se u stihovima koji jako loše govore o tadašnjem američkom predsjedniku Ronaldu Reaganu i britanskoj premijerki, "čeličnoj lady" Margaret Thatcher. Grupa nije ni kasnije popustila kompromisima iako su neke njihove pjesme glazbeno prijemčive. Od njihovih ostalih pjesama valja istaknuti "Let me go", "Contenders", "Trouble", "Come live with me", "Crushed by the wheels of industry" i druge.

U 2000-ima, potpuno nova generacija umjetnika počela je Heaven 17 isticati kao glavni utjecaj. Zvuk grada čelika nakon više od 35 godina ponovo je postao zvuk nove generacije sa svojom lukavom, postmodernom kritikom društva. The Heaven 17 se u Laubi zaustavljaju u sklopu "40th Anniversary Greatest Hits" turneje. Mala zanimljivost - bend je dobio naziv po izmišljenom pop sastavu spomenutom u romanu "Paklena naranča" Anthonyja Burgessa. Bend je također surađivao na singlu "Do they know it's Christmas" u izvedbi glazbenih zvijezda koje je 1984. pod nazivom Band Aid okupio Bob Geldof kako bi sakupio pomoć za gladne u Africi, a Gregory u pjesmi pjeva zajedno s Midgeom Ureom i Stingom. Također, njihove pjesme čuju se između ostalog u filmovima "Električni snovi", "Sliver" i "Trainspotting"


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of