FRESH SANDWICH & SALAD BAR U PULI

PRIJATELJICE OSTVARILE DAVNU ŽELJU Jako je malo takvih mjesta kao što je Fresh. Juhe kuhamo samo od domaćeg povrća koje donosimo iz OPG-ova naših roditelja

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Martina Žgrablić i Karla Nefat (Snimio Duško Marušić Čiči)

Martina Žgrablić i Karla Nefat (Snimio Duško Marušić Čiči)


Jedno od omiljenih mjesta kamo Puljani svakodnevno odlaze po svoju marendu je već dobro znani Fresh Sandwich & Salad bar u Anticovoj ulici. Prije godinu i pol dana posao su preuzele nekadašnje djelatnice, ujedno i prijateljice Martina Žgrablić i Karla Nefat koje su dio Fresha već dugi niz godina.

- Kada su nas prethodni vlasnici pitali bismo li voljele nastaviti s poslom, pristale smo bez previše razmišljanja i odlučile smo se na to praktički u jedan dan, kažu sadašnje vlasnice Fresha, 30-godišnjakinje Martina Žgrablić i Karla Nefat iz Pazina.

Iako su imale na umu da bi ih pandemija mogla zakočiti u radu, računale su na to da nemaju što izgubiti s obzirom da je Fresh već bio uhodan posao sa svojim stalnim klijentima. I pokazao se to kao najbolji potez koji su mogle napraviti, posebice zato što zbilja uživaju u svom poslu.

Ilustracija

- Postoji jako malo mjesta kod nas kao što je Fresh. Mi nismo sto posto bazirani na zdravoj prehrani s obzirom da ima ovdje za svakoga ponešto, može se pojesti klasičan tost, ali imamo i puno zdravih varijanti jela.

Raznovrsne salate, svježe tortilje i sendviči, omleti, meni s rižom, kolači i smoothiji čine bogatu ponudu ovog ugostiteljskog objekta, a od prije nekoliko dana gosti mogu kušati i dnevne sezonske juhe od povrća.

- Mislim da je to odlična marenda za ljude koji rade u uredima, koji ne žele pojesti recimo krofnu, već mogu ovdje doći pojesti cjelovit obrok. I stvarno imamo iste zadovoljne mušterije već godinu i pol dana koji nam dolaze svakodnevno, kaže Karla.

Ilustracija

Vlasnice napominju da im u sezoni kupci dolaze i prije nego što otvore vrata svog lokala, a posla ima neprestano tijekom dana, sve do kraja radnog vremena. Razmišljaju produžiti radno vrijeme tijekom sezone, jer kupaca ima i u popodnevnim satima, no u zimskom periodu, kada imaju stalne goste koji najčešće dolaze u vrijeme marende od 10 do 12 sati, smatraju da je do 15.30, do kada rade, sasvim dovoljno.

- Odlično nam idu falafel, avokado i kineska tortilja. U kinesku tortilju, koja se pokazala kao jako popularna već i prije nekoliko godina, ide mrvljeni kikiriki, soja sos i marinirana piletina. Otkad smo preuzele posao, uvele smo dosta noviteta. U novoj ponudi imamo bolonjez tortilju s bešamelom i 100 posto junetinom, polpete od crvene leće s mediteranskim začinima, a zanimljiva je i mexicana tortilja, kažu naše sugovornice koje planiraju i dalje širiti ponudu jela, u skladu s prostornim mogućnostima. U ponudi imaju i kavu s biljnim mlijekom, a tu su i brojni voćni smoothiji.

- Svaki dan imamo dnevnu ponudu kolača koje izrađujemo toga jutra, nekada je to jedna, nekad tri vrste kolača, ovisi kolika je potražnja. Tijekom ljeta smo tako bili prava mala slastičarnica. Ideje crpimo iz glave, ponekad svaka od nas da ideju za neki sastojak, nekad i pogriješimo, pa ih pokušamo spasiti i tada kolači znaju ispasti najbolji, kažu Martina i Karla.

Kolače nastoje začiniti s manje šećera ili su bez šećera, pa tako recepte koje pronađu uvijek pokušavaju prilagoditi, da budu što zdraviji. Svi kolači su, ističu, isključivo domaći, rađeni su od pravih jaja, kreme su kuhane, ne koriste se praškovi niti industrijski preparati, što se i osjeti u okusu. Ista je stvar, napominju, i s juhama.

- Juhe kuhamo samo od domaćeg povrća, ne zgušnjavamo ih vrhnjem i drugim dodacima. Radimo maneštre, krem juhice, variva, a trudimo se da uvijek budu od sezonskog povrća. Većinu povrća i jaja donosimo iz OPG-ova naših roditelja, kažu.

Velik oslonac u poslu im je kuharica Kaja iza koje je dugogodišnje iskustvo i čiji su im savjeti, posebice u početku, bili od velike pomoći.

Martina i Karla poznaju se, ističu, cijeli život. Prijateljice su od malih nogu, na fakultetu su bile cimerice, a nekoliko godina su zajedno živjele i radile u New Yorku, gdje se i rodila zamisao da zajedno otvore svoj lokal. Ondje su, kažu, "pokupile" nekoliko ideja, kako za uređenje prostora, tako i za ponudu jela. Prošle su godine, po uzoru na popularni doručak u New Yorku, odlučile i u Freshu uvesti tu opciju, što u početku nije bilo najbolje prihvaćeno.

 - Razmišljale smo tada maknuti to iz ponude, no primijetile smo da se interes počeo povećavati. Sada imamo po 15-20 vrsta omleta, od 8.30 do 11 sati kada se oni mogu naručiti, dok je prošle godine znalo proći i nekoliko dana dok ga ne bi netko uzeo, pričaju sugovornice.

- Puno nam ljudi, pogotovo u sezoni, dolazi baš zbog vegetarijanskih i veganskih opcija. Često nas pitaju turisti gdje mogu pojesti nešto tijekom večeri, kada mi ne radimo, tada baš nedostaje ponude za njih. Ono što primjećujemo je da je sve veći broj ljudi zainteresiran za hranu bez glutena. Imamo nekoliko bezglutenskih salata, bezglutenski box, a nekada u ponudi imamo i bezglutenske kolače, kažu.

Imaju i dostavu, putem dostavnih službi, što se pokazalo da odlično funkcionira, a postaje i sve popularnije. Iza njih je uspješno odrađen i prvi catering za jednu zagrebačku udrugu, a nadaju se da će i u budućnosti nastaviti s takvim angažmanom. Mnogo pohvala, kažu, dobivaju na temelju ljubaznosti i atmosfere koja vlada u njihovom timu.

- U pripremi hrane možeš ponekad zeznuti, ali ljubaznost i kontakt s mušterijama nema alternative. To se ne može odglumiti, kažu naše sugovornice. Maksimalno se trude, vele, posvetiti vrijeme svakom gostu i biti uvijek ljubazne i uslužne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum