PULSKA KOMUNALNA PALAČA

KOMEMORACIJA ZA BRUNA NEFATA Obitelj, prijatelji i kolege oprostili se od poznatog arhitekta "Pamtit ćemo ga kao borca za javni prostor i po ljubavi prema rodnom gradu"

| Autor: Lara BAGAR

Bruna Nefata pamtit ćemo kao strastvenog poznavatelja povijesti arhitekture kojoj je posvetio i većinu svog stvaralačkog angažmana, kao borca za javni prostor, borca za memoriju grada. Pamtit ćemo ga i kao čovjeka koji se borio za struku, da se poštuje mišljenje struke, rekla je u emotivnom oproštaju Helena Sterpin, zamjenica predsjednika Udruženja hrvatskih arhitekata

Uz članove obitelji, brojne prijatelje i suradnike, u pulskoj Komunalnoj palači jučer je održana komemoracija za Bruna Nefata, cijenjenog arhitekta, stručnjaka i nekadašnjeg vijećnika Gradskoga vijeća, koji nas je 2. svibnja prerano napustio u 57. godini života. Predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić istaknuo je da je Bruno Nefat među svojim kolegama vijećnicima bio izuzetno cijenjen i poštovan i vrlo aktivan na lokalnoj političkoj sceni. Godine 2009. kandidirao se za gradonačelnika Grada Pule te je 2013. godine bio kandidat za župana. Istovremeno je ostavio i neizostavan trag u prostornom planiranju grada kao pročelnik i ravnatelj Županijskog zavoda za prostorno uređenje, pri čemu je radio je i na pripremi te realizaciji EU projekata.

- Otvorenost, stručnost, izravnost i artikuliranost bila su obilježja Bruna Nefata, arhitekta koji je dao veliki doprinos zaštiti kulturne baštine i arhitekture, prisjetio se Sošić.

Zamjenica predsjednika Udruženja hrvatskih arhitekata, Helena Sterpin rekla je da je Nefat bio strastven poznavatelj arhitekture, borac za prostor, čovjek koji se zalagao za struku, a odlikovala ga je i velika ljubav prema rodnom gradu.

"Bruna Nefata poznavali smo kao arhitekta i stručnjaka koji se cijeli životni vijek bavio pitanjima graditeljstva i razvoja Istre. Svojim djelovanjem i radom u brojnim javnim institucijama Grada Pule i Istarske županije, te kasnije kao samostalni partner i projektant u uredu Modus formirao je i ostavio dubok trag u prostornom planiranju i graditeljstvu Istre i Pule. Bio je voditelj Odsjeka za prostorno planiranje bivše Općine Pula. Bio je pročelnik Odjela za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Istarske županije te ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije, podsjetila je Sterpin, napomenuvši da je istraživačkim duhom prilazio svakoj temi, što bi nerijetko rezultiralo vrijednim stručnim radovima, predavanjima, publikacijama i konzervatorskim studijama.

U naslijeđe nam je tako ostavio vrijedne publikacije "Prostorni razvitak Arsenala i brodogradilišta u Puli u 19. i 20. st.", "Industrijska arhitektura Pule u razdoblju od 1813. do 1918.", kao i ciklus predavanja "Šest crtica o urbanitetu Pule". Sterpin je istaknula da je posebnu važnost pridao valorizaciji proteklih, zaboravljenih generacija pulskih i istarskih arhitekta izradom njihovih biografskih crtica za "Istarsku enciklopediju".

Podsjetila je da je Nefat bio jedan od osnivača Društva arhitekata Istre 1995. godine i njegov predsjednik. Napisao je prvi statut tog društva i nesebično, mudrim i korisnim savjetima, te pomagao mlađim kolegama kod pisanja novog.

"Bruna Nefata pamtit ćemo kao strastvenog poznavatelja povijesti arhitekture kojoj je posvetio i većinu svog stvaralačkog angažmana. Pamtit ćemo ga i kao borca za javni prostor, za memoriju grada, kao čovjeka koji se borio za struku, da se poštuje mišljenje struke. Bruna Nefata uvijek ćemo pamtiti po njegovom entuzijazmu prema arhitekturi i ljubavi prema rodnom gradu. Pamtit ćemo Bruna prije svega kao dobrog, toplog čovjeka koji ni u najtežim trenucima nije gubio optimizam i nadu, uvijek spreman pomoći drugome, rekla je u emotivnom oproštaju od kolege Helena Sterpin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum