Nemamo milosti

PRAVILNIK U Hrvatskoj se i najskuplji konjaci i armagnaci službeno moraju zvati - rakija!

| Autor: priredila Lara BAGAR
cognac Martell l'or de jean

cognac Martell l'or de jean


Jedan ugledni domaći distributer alkoholnih pića ovih je dana uvezao kolekciju plemenitih armagnaca, uključujući neke starije od sto godina koji su, naravno, jako skupi. Čovjek se šokirao kad je vidio da mu je državna birokracija poslala deklaracije s natpisom rakija od vina, otkriva portal Kult Plave kamenica.

Potom se sjetio da su ga lani posjetili nadležni inspektori, pa su ga upozorili da svi konjaci, armagnaci i niz drugih jakih alkoholnih pića po hrvatskom zakonu moraju nositi oznaku rakija, a tek zatim oznaku specifičnog porijekla, kao što su konjak ili armagnac.

Za distributere, promotore i miksologe radi se o golemom komunikacijskom problemu. Naime, rakija je u Hrvatskoj, bila ona dobra ili loša, sinonim za jeftina pića. Kako ikome prodati “rakiju” po cijeni od 500, 1.000 ili 1.500 kuna kad je cijela Hrvatska navikla na rakije koje koštaju između 10 i 30 kuna po točenju? Vrlo teško.

O čemu se ovdje zapravo radi? Pravilnik o jakim alkoholnim pićima koji je Ministarstvo poljoprivrede donijelo 2009. godine, vinske destilate jače od 37,5 posto alkohola definira kao rakije od vina. Što znači da, načelno govoreći, Republika Hrvatska neka od najboljih pića na svijetu definira kao rakije, što opet dovodi u pitanje kompetentnost Ministarstva poljoprivrede. No, Pravilnik ostavlja mogućnost drukčijeg označavanja, pa tako i drugačijeg deklariranja.

Pravilnik tako poznaje termin weinbrand ili brandy kao dopuštene oznake, i detaljno opisuje takvo piće koje među ostalim mora odležavati u hrastovim bačvama, što je esencijalna značajka konjaka i armagnaca. Dakle, onaj koji je odlučio da se sto i nešto godina stari armagnac u Hrvatskoj mora zvati rakija očito ne poznaje pravilnike koje primjenjuje (ovo drugo je vjerojatnije).

Na službenoj deklaraciji konjaka i armagnaca može naprosto pisati vinski brandy. Konjak i armagnac se, uostalom, i na engleskom često nazivaju brandy. No, takvu inače normalnu razinu praktičnosti i zdravog razuma od većine hrvatskih državnih službi uistinu ne treba očekivati, smatraju u Kultu Plave Kamenice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater