"POEDEM POEDIM“

FOTO / POPULARNI GASTRO SHOW RUSKE TELEVIZIJE SNIMA SE U ISTRI Voditelj Talijan oduševljen je istarskim delicijama koje će promovirati milijunima Rusima. "Istra im nije nepoznata. GODINAMA IM JE OMILJENA DESTINACIJA"

| Autor: Boris BILAS


U Istri ovog tjedna boravi ekipa ruske nacionalne TV kuće NTV koja u istarskim gradovima snima epizode popularne emisije „Poedem poedim“ (Let’s go, let’s eat). Emisija „Poedem poedim“ nagrađivani je kulinarski i etnografski projekt te je među najpopularnijim emisijama s višemilijunskom gledanošću, pa je dolazak ekipe ovog popularnog kulinarskog showa u Istru ujedno i sjajna prilika za promociju na ruskom tržištu.

Zanimljivo je da je broj dolazaka ruskih gostiju u Hrvatsku već sada značajno veći nego prošle godine u istom razdoblju, a očekivanja su da će tijekom ljetne sezone te brojke intenzivno rasti. U dosadašnjem dijelu godine s tržišta Rusije ostvareno je više od 24 tisuće noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 22 posto. Jedan od razloga sigurno je i taj što je Hrvatska od 1. travnja počela izdavati turističke vize za posjetitelje iz Rusije, a prihvatila je i potvrde o cijepljenju ruskim cjepivom.

Dolazak ekipe emisije „Poedem poedim“ na čelu s popularnim voditeljem Talijanom Federicom Arnaldijem tako će još više privući ruske turiste u Hrvatsku, a to nam je potvrdio i sam Arnaldi koji je utorak ujutro proveo u Poreču gdje je posjetio jednu ribarnicu u centru Poreča, a nakon toga se zaputio i na porečku tržnicu. Arnaldi već nekoliko godina vodi emisiju na ruskoj televiziji te je za Glas Istre otkrio da ga je već nakon nekoliko dana boravka Istra ugodno iznenadila.

- Možda zvuči čudno budući da sam Talijan, ali stvarno nisam bio upoznat sa svim tajnama Istre i sa svim kulinarskim delicijama koje ovdje spremate. Iako sam dugo vremena živio u blizini, nikad nisam detaljno upoznao Istru i zato mi je drago da ću ta iznenađenja podijeliti s gledateljima u Rusiji, rekao nam je Arnaldi koji je otkrio da je u Rusiji završio zbog ljubavi prema jednoj Ruskinji prije nekoliko godina. U međuvremenu je, kako kaže, ljubav prema toj Ruskinji nestala, ali se razvila ljubav prema Rusiji koju je prihvatio kao novu domovinu.

- Iako je praktički dio Europe, Rusija je još neotkrivena i puno toga se o njoj ne zna. Ujedno postoji i puno predrasuda o Rusiji koje sam ja uspješno otklonio i potpuno sam se zaljubio u tu zemlju. S druge strane, Rusi stvarno vole putovati i s ovom emisijom otvaramo im neke nove poglede na zemlje koje možda slabije poznaju, kaže Arnaldi i priznaje da Hrvatska i Istra možda nisu toliko nepoznati Rusima, budući da su im već godinama jedna od omiljenih destinacija, ali da im je vjerojatno nepoznata gastronomska ponuda koju Istra nudi.

- Moram priznati da sam inače veliki obožavatelj tartufa i bio sam ugodno iznenađen kada sam otkrio koliko su tartufi značajni za gastronomiju u Istri. Probao sam i sjajnu malvaziju i nevjerojatna maslinova ulja. Znate, kao Talijan sam bio uvjeren da mi radimo najbolja vina i najbolje maslinovo ulje, ali sada kada sam probao istarska vina i maslinovo ulje više nisam siguran, govori nam Arnaldi dok u lokalnoj porečkoj ribarnici jede divlju oradu i škampe pripremljene za njegovu ekipu. Nekoliko minuta kasnije u jednoj mesnici na porečkoj tržnici s oduševljenjem je probao i istarski pršut te je za ruske gledate objašnjavao razliku između dalmatinskog i istarskog pršuta.

- Sjajno je to što Istra nudi tako raznoliku gastronomsku ponudu. Od ribe, preko pašte pa do izvrsnog pršuta. S takvim bogatstvom se malo koja regija u Europi može pohvaliti i nadam se da će to prepoznati i gledatelji u Rusiji, priča voditelj emisije „Poedem poedim“ i dodaje da Rusi vole doći u Hrvatsku u Istru jer smatraju da su Hrvati i Rusi narodi sličnog mentaliteta i sličnog jezika što ruši neke barijere koje postoje u drugim europskim državama.

- Možda broj ruskih turista do sada nije bio pretjerano velik, ali mislim da će i uspostavom novih avionskih linija taj broj biti sve veći i veći. Naravno taj broj će biti još i veći kada bude emitirana naša emisija, sa smiješkom je zaključio Federico Arnaldi.

Nakon što su u ponedjeljak posjetili Livade i Motovun, a u utorak Poreč, Arnaldi i njegova ekipa do kraja boravka u Istri još će posjetiti Paladini, Rovinj, a za kraj će posjetiti i Pulu. Boravak ekipe ruskog NTV-a organiziran je u suradnji Središnjeg ureda HTZ-a i HTZ-a Istarske županije čiji direktor Denis Ivošević je za Glas Istre rekao da su ovakva gostovanja od izuzetne važnosti za istarski turizam pogotovo u ovom dijelu sezone.

- Rekao bih da nam gostovanje ruskog NTV-a dolazi u pravo vrijeme pogotovo jer je riječ o ruskoj nacionalnoj televiziji tako da će gledatelji u cijeloj Rusiji biti upoznati s Istrom. Rusko tržište vrlo nam je bitno jer znamo da su Rusi kvalitetni gosti velike platežne moći koji gotovo svi odsjedaju u hotelima s 4+ ili pet zvjezdica, te u privatnim vilama”, rekao je Ivošević te je dodao da se ove godine očekuje rast dolazaka gostiju iz Rusije i to prije svega zbog novih zračnih linija.

- Trenutno jedna linija spaja Moskvu i Pulu, a uskoro očekujemo još jednu liniju ruskog nacionalnog prijevoznika Aeroflota. Međutim, bilo bi dobro kada bi uspjeli dogovoriti liniju s još jednim gradom u Rusiji poput Sankt Peterburga ili Kazana. Tada bi rezultati sigurno bili još bolji, zaključio je direktor istarskog HTZ-a Denis Ivošević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater