projekti pulskog poduzetnika

NAJBOLJE IZ ISTRE NALAZI SE U UCHKI: Samoniklo ljekovito bilje u kutiji s potpisom

Prilikom branja određenih biljaka vodi se računa o mjesečevim mijenama, dobu dana i još ponekoj finesi koju nećemo otkrivati. Kreme se, primjerice, ne proizvode za vrijeme juga i tramontane, a voda za proizvodnju hidrolata se uzima sa izvora sa Učke. Divlje bilje se ubire na lokacijama Učke, Rta Kamenjak, Ćićarije, a proizvodi se zatim u ograničenim serijama ručno pripremaju, uz korištenje hladno prešanih biljnih ulja, maslaca i autohtonih prirodnih biljnih ekstrakata

| Autor: Lara BAGAR
Ozren Milisavljević divlje bilje bere na lokacijama Učke, Rta Kamenjak, Ćićarije (snimila Ana Lorencin)

Ozren Milisavljević divlje bilje bere na lokacijama Učke, Rta Kamenjak, Ćićarije (snimila Ana Lorencin)


Kada je pulski poduzetnik 50-godišnji Ozren Milisavljević prije devet godina od užurbanog poslovnog ritma, sasvim logično, spokoj počeo nalaziti u prirodi, otkrio mu se jedan sasvim novi harmonični svijet koji se nakon godina predanosti radu i istraživanju pretvorio u "Uchku", luksuznu kozmetiku koja je prije 10-ak dana promovirana u središtu Zagreba.

Filozofija wildpickinga

Još 2013. krenuo je proučavati ljekovite autohtone biljke Istre koje su ubrzo postale strast ovog samozatajnog zaljubljenika u prirodu i Istru. Nije ni znao da je tada bio ispred svoga vremena. Spoznao je da priroda ima odgovor na sve. U njoj nema otpada. Sve je korisno i iskoristivo u neprekidnom krugu života, jer biljke čak i kad uvenu, postaju dio zemlje kako bi dale energiju za novi život. A svaki trud urodi plodom, pa tako i njegov. Nadahnut ovom filozofijom prirode, nastao je i trend wildpickinga koji je Ozren prakticirao prije nego što je dobilo ovaj popularni internacionalni naziv. Kroz postupke ritualnog i selektivnog ubiranja divljih darova u wildpickingu se posebna briga posvećuje očuvanju fonda bioraznolikosti. To je ono što čini razliku i upravo je ta jedinstvena značajka danas istaknuta sloganom "Istrian Wild Cru“ o kojem tada ni u najnevjerojatnijim snovima nije mogao zamišljati, iako…

(Snimila Ana Lorencin)

- Dolazim iz obitelji koja je i prije novijih trendova osvješćivanja ekologije, organskih namirnica i dodataka prehrani puno pažnje posvećivala zdravoj prehrani i darovima iz prirode koji nas okružuju. I danas se sjećam ubodenih prstića i ogrebotina po rukama od trnja nastalih prilikom sakupljanja kupina i šipka za izradu marmelada, čajeva i sirupa. Obožavao sam se verati po stablima bazge, brati njene cvjetove i kasnije uživati u mirisu i okusu hladnog bazginog soka.

(Snimila Ana Lorencin)

Sjećam se i koprive, naravno i crvenila i svrbeža zbog neopreznog branja, ubiranja kantariona i nevena sa bakom. I onda, kroz godine, sve je to stalo, zamrlo kod mene. Drugi interesi i obaveze makli su me od tih aktivnosti. Fakultet, različiti poslovi koji nisu imali nikakve dodirne točke s ovim što danas radim, rođenje prvog pa drugog djeteta, utrka s vremenom u cilju ostvarenja neke tzv. egzistencijske sigurnosti doprinijeli su tome.

Idol Željko Mavrović

Poslovi u komercijali i marketingu prvi put su me doveli u kontakt sa pojmom ekološke hrane kad sam počeo surađivati sa našim proslavljenim boksačem i mojim velikim idolom – Željkom Mavrovićem. Mislim da nikad do tad u svijetu businessa nisam vidio osobu toliko posvećenu svom poslu, stvaranju zdrave hrane, utjecaju na zemlju koja se na takav način obrađuje i benefitima na ljude koji je konzumiraju, priča Ozren koji se nekada bavio osobnim razvojem, kibernetikom i međuovisnošću i interakcijom različitih sustava.

(Snimila Ana Lorencin)

Školovao se i pohađao različite vrste edukacija iz područja NLP-a, coachinga, mentoringa, upravljanja i razvoja organizacija te dugi niz godina radio u poslovnom consultingu, držao poslovne treninge, seminare i coaching programe. Kako takva vrsta posla izuzetno iscrpljuje osobu na svim razinama, primijetio je da mu jedino boravak u prirodi pomaže "napuniti baterije" nakon čega je bio spreman za nove izazove. Tada je živio u Zagrebu i nije mogao zamisliti slobodan vikend koji nije uključivao barem nekoliko sati šetnje Sljemenom, Japetićem, Okićem. U Istri su to bili pohodi na Korita, Kotle, Gračišće, Kamenjak, Marleru, Limski kanal. U tom nekom razdoblju, određeni zdravstveni problemi u obitelji potaknuli su ga da se zainteresira za komplementarne prirodne metode koje su eventualno mogle pomoći.

(Snimila Ana Lorencin)

- Kod mene nije došlo ni do kakvog „aha“ efekta ili briljantne poslovne ideje već samo do nevjerojatne želje i strasti za upoznavanjem i prepoznavanjem biljaka i njihove primjene u svakodnevnom životu. Boravak u prirodi, skupljanje ljekovitog bilja i njihova upotreba vraćaju osobu u neki balans koji je toliko primjetan da sam jednostavno postao ovisan o tome. U početku sam krenuo s izradom najjednostavnijih balzama, tinktura i finih čajnih mješavina za potrebe obitelji, prijatelja i susjeda, priča o svom putu povratka prirodi.

(Snimila Ana Lorencin)

U razumijevanju biljnog svijeta izuzetno mu je pomogla školovana fitofarmaceutkinja Ines Bonazza.

- Nosila se sa stotinama mojih, ponekad blesavih, pitanja i imala strpljenja i volje pomoći mi na mom putu. Jako kvalitetne povratne informacije na moje male kućne čarolije dali su mi dodatni "drive" da nastavim učiti, eksperimentirati i kreirati nove recepture i pripravke, prisjeća se početaka u kojima je dane provodio u knjižnici, a noći proučavajući stručnu literaturu iz područja biokemije ili dermatovenerologije u potrazi za dodatni odgovorima koje je tražio u kreacijama majke prirode.

Europski fondovi

- Fascinira me ta čista i jednostavna životna energija koja se ogleda u prirodnim ciklusima rasta, razvoja, stagnacije i regeneracije. A to traži vrijeme i puno strpljenja, veli uz opasku da ni u jednom trenutku nije pomišljao da odustane. Obitelj, prijatelji, prijateljevi prijatelji bili su uvijek prvi zamorci kad se radi o isprobavanju novih formulacija i dobivanju povratnih informacija o djelovanju proizvoda. I upravo su njihove reakcije bile signal da je na pravome putu.

(Snimila Ana Lorencin)

- Možda zbog previše strasti i mira koji sam pronašao u poslu, u dodiru s prirodom, u unutarnjem ispunjenju koje dolazi sa svakim pomakom u toj krivulji učenja. Mogu tu napraviti usporedbu s djetetom koje uči voziti bicikl, koliko god puta pao, razderao koljena ili potrgao bicikl, neće odustati. Podsvjesno osjeća da je nagrada puno veća od uloga. Volim onu izreku koja kaže "ako nešto dovoljno jako želiš, cijeli svemir će se urotiti da ti pomogne da to ostvariš", smatra Ozren i veli da je u njegovom slučaju bilo upravo tako.

(Snimila Ana Lorencin)

Projekt se ne bi na taj način razvijao da svojom strasti nije zarazio prijatelja menadžera Borisa Durasa koji je prepoznao potencijal i osmislio transformaciju ideje u poslovni projekt. Prijavili su se na natječaj od strane Europskih strukturnih i investicijskih fondova te uspjeli doći do sredstava koja su im omogućila da projekt zablista u punom sjaju. Potom se "uchki" pridružila i Ivana Šimatović čija je uloga, veli Ozren, vrlo bitna. Dok je njegova kancelarija na obroncima Učke i istarskom kršu, Ivana se u uredu bavi pravnim i financijskim poslovima te prodajom.

Ručna izrada

- Svježe, prirodne kvalitetne sirovine, od kojih su mnoge prikupljene i izrađene "in house" zaslužne su za rezultat "Uchke". Način na koji prikupljamo biljke, kako ih obrađujemo dovedeni su do nekih rituala koje uz izabrane formulacije pridonose kvaliteti. Prilikom branja određenih biljaka vodi se računa o mjesečevim mijenama, dobu dana i još ponekoj finesi koju nećemo otkrivati. Kreme se, primjerice, ne proizvode za vrijeme juga i tramontane, a voda za proizvodnju hidrolata se uzima s izvora sa Učke. Divlje bilje se ubire na lokacijama Učke, Rta Kamenjaka, Ćićarije, a proizvodi se zatim, u ograničenim serijama, ručno pripremaju, uz korištenje hladno prešanih biljnih ulja, maslaca i autohtonih prirodnih biljnih ekstrakta. Puno puta sam dobio feedback da si kompliciram život i posao, ali ne mogu se složiti s time. Standardni proizvodni proces u kozmetičkoj industriji je limitiran na 3 do 5 sati dok kod Uchka“ linije taj proces zahtjeva i do 5 tjedana aktivnosti, iscrpan je Ozren koji je očaran bušinom, biljkom bijelih i ružičastih cvijetova i potpuno zaboravljenih antioksidativnih svojstava čija je koncentracija i do 10 puta veća nego kod zelenog čaja.

(Snimila Ana Lorencin)

- Bušin se još u antici koristio zbog svojih ljekovitih svojstava u obliku čaja ili ljekovitih pripravaka zbog visoke koncentracije polifenola, objašnjava ovu staru novu biljku. Sva ta znanja i tehnike složile su se u podatnoj teksturi "Uchke" u kojoj priroda stvara prirodni izgled i kožu hrani onim što nastaje na osnovu tisućljetnih zakonitosti. A koža takvom principu zahvaljuje. I to njezin forte. Tako "Uchka" sada ima hranjivu 24 satnu kremu namijenjenu njezi zrele kože, cjelodnevnu hidratantnu kremu za kožu koja pokazuje prve znakove starenja, kremu za oči, gel serum, te hranjivi serum koji je luksuzna kombinacija devet hladno prešanih ulja obogaćenih s osam biljnih ekstrakata.

(Snimila Ana Lorencin)

A cjelokupni dojam zaokružuje ambalaža koju želite sačuvati kao uspomenu. Naime, pri oblikovanju ambalaže proizvoda korišteni su uz suglasnost autora fragmenti motiva djela znamenitog akademskog slikara i doajena grafičkog oblikovanja Borisa Bućana, čija se djela nalaze u najistaknutijim muzejima i galerijama svijeta među kojima je njujorški Muzej moderne umjetnosti.

- Htjeli smo napraviti kutiju koju netko neće baciti nego će ju pohraniti, staviti u nju nakit ili nešto drugo. Meni se jako sviđaju. Željeli smo da sve bude kasnije iskoristivo, jer to je naša filozofija", ispričao je Ozren o liniji koja se osim u zagrebačkim salonima sada može naći i na uchka.eu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter