od 23. do 27. studenoga

MUZEJSKO-EDUKATIVNI PROJEKT 10 škola - 10 umjetnika: Sudjeluje i pulska Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Lovro Artuković (Neven LAZAREVIĆ)

Lovro Artuković (Neven LAZAREVIĆ)


Nacionalni muzej moderne umjetnosti, zagrebačka Moderna galerija, od 23. do 27. studenoga organizira muzejsko-edukativni projekt 10 škola - 10 umjetnika. Riječ je o projektu koji je prije 16 godina osmislila viša kustosica Ivana Rončević Elezović s ciljem da srednjoškolci kroz njega steknu nova znanja i razviju nov odnos prema instituciji muzeja, kao i o materiji koju obrađuju.

S obzirom na epidemiološku situaciju uzrokovanu virusom SARS-CoV-2, ove će godine izostati susret u Vranyczanyjevoj palači, ali program u kojem sudjeluju srednje škole iz Vukovara, Osijeka, Valpova, Varaždina, Zagreba, Rijeke, Pule, Zadra i Splita, održat će se putem mrežne komunikacije. Tijekom studenoga, u prethodno dogovorenim terminima, škole će međusobno u parovima prezentirati obrađene teme, a ostali će sudionici istovremeno moći pratiti njihove prezentacije, radionice i diskusiju - aktivni dijalog između dviju strana.

Tema programa je Moderna i suvremenost, a školski timovi - koje čine tri učenika i mentor - imaju zadatak uočiti odnos između hrvatske moderne i suvremene umjetnosti na temelju usporedne analize djela iz zbirke Moderne galerije i slika Lovre Artukovića predstavljenih na umjetnikovoj izložbi "Usporavanje", koju su u Modernoj galeriji priredili Umjetnički paviljon u Zagrebu i Umjetnička galerija Dubrovnik. Na taj način učenici postaju istraživači, ali i predstavljači svog projekta.

Isječci i sažetci prezentacija bit će objavljeni na mrežnim stranicama Moderne galerije (web, Facebook, Instagram).

Autorica i voditeljica programa je Ivana Rončević Elezović, viša kustosica Moderne galerije.

U projektu sudjeluje i pulska Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn s projektom "Lovro Artuković, Raspra u atelijeru, 2019.–2020. – Anka Bestal, U atelijeru, 1913.". Pulska škola radit će online u paru s Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom.

Nadalje, u projektu sudjeluju i Gimnazija Vukovar, I. gimnazija, Osijek, Srednja škola Valpovo, Druga gimnazija, Varaždin, V. gimnazija, Zagreb, XVI. Gimnazija, Zagreb, Gimnazija Vladimira Nazora, Zadar i IV. Gimnazija "Marko Marulić" Split.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum