KUHINJSKO POMAGALO

Mali korisni alati u vrijeme zrelih pomidora

| Autor: Larisa RADIN

Dostupni tijekom čitave godine iako u manje uzbudljivim uvjetima, pomidori su neiscrpna tema i inspiracija, osobito sada u vrijeme poodmaklog ljeta kada su najzreliji, osobito aromatični i najukusniji. Kod nas su gotovo svaki dan na meniju, ako ništa zahtjevnije, onda barem salata začinjena cvijetom soli, dobrim octom i najfinijim maslinovim uljem. Ukoliko su pomidori kvalitetni ovakva jednostavna salata uz dodatak grubo naribanog ovčjeg sira ili parmezana, avokada i pinjola često bude i ukusni single dish.

Nebrojeno puta spominjana profana šalša s paštom u gotovo svim domaćinstvima barem je jednom tjedno na stolu, a u pravoj sezoni u raznoraznim kombinacijama kao i kod nas – gotovo svaki dan.

Od predjela poput klasične crvena juhe odnosno ledenog gazpacha ili profinjene bijele juhe od rajčica s limetom i bijelim paprom, raznih varijacija na temu umaka od svježih rajčica, posebno volim s dodatkom slanih sardela i dvije žličice meda što takvoj šalši daje osobitu dubinu. Tu su zatim punjene mesnate rajske jabuke sirom tipa fontina (bitno da je lako topljiv), bulgurom ili mesom, do zapečenih školjkica od tjestenine ili klasične parmiggiane ili jednostavna, ali jako fina mediteranska piletina s pomidorima, kaparima i crnim maslinama…

No, kod rajčica je bitno znati nekoliko detalja: jednom kupljene, potrebno ih je skladištiti van hladnjaka jer na preniskim temperaturama gube okus i aromu. Idealno mjesto je prozračna i tamna špajza ili spremište. No s obzirom da izlučuju etilen treba ih držati daleko od ostalog voća i povrća koje se iz tog razloga vrlo brzo kvari odnosno potiče proces truljenja.

Poznato je da se zeleni dio ispod peteljke ne bi trebao konzumirati no često puta, pogotovo kada je potrebno pripremiti veću količinu rajčica za sušenje, smrzavanje, šalšu, domaći ketchup ili pak marmeladu i chutney izrezavanje i odvajanje od ploda često bude mukotrpno i pipljivo, oduzima previše vremena. Srećom pa su kreativni proizvođači kuhinjskih pomagala poput Glpbala osmislili spretnu mehaničku napravicu koja u jednom brzom potezu uklanja neželjeni dio. Dovoljno je samo pritiskom prsta otvoriti oštrice, ubosti ih oko peteljke koliko je potrebno dok se ne dođe do otpora, okrenuti obrnuto od kazaljke na satu i neželjeni je dio u par sekundi vani. Na ovaj način spretno odvajanje štedi vrijeme i olakšava rad dok je isto tako korisna kirurški oštra ljuštilica za pomidore koju je moguće kupiti zasebno ili u setu također od velike koristi jer nije potrebno prethodno blanširati pomidore kako bi ih odvojili od kožice dok je zadovoljstvo priprave omiljene zimnice utoliko veće i zabavnije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama