PIŠE EMIL PERDEC

Enoteka: Shiraz Tenacious

Arhiva

Arhiva


Danas je Južnoafrička Republika zemlja u kojoj se rade izvrsna vina i koja često na eminentnim svjetskim tržištima imaju najbolju vrijednost za novac * Vinariju Perdeberg osnovao je kao kooperativu 1941. godine vizionarski vinogradar Jan Rossouw. Uspio je tada okupiti poljoprivrednike iz tog područja da zajedno započnu proizvoditi vlastito vino 

Južnoafrička Republika je prelijepa zemlja i jedno od područja koje je čovjek najranije naselio (potvrđeno je da su neki pronađeni fosilni ostaci stari više od tri milijuna godina). Europljani su Južnu Afriku otkrili slučajno. Bila im je odredište negdje na pola puta do Indije, koja je tada, u 15. stoljeću, bila cilj osvajanja i istraživanja. Kad su obilazili Afriku, ugledali su Rt Dobre nade, polazišnu točku za naseljavanje te su ga nazvali Kaap De Goede Hoop. Ova visoka i strma litica nalazi se oko 45 kilometara južno od današnje metropole Kaapstada ili Cape Towna, koji je po slavnom rtu i dobio ime.

Prvi kolonizatori stigli su 1652. godine, prevladavali su Nizozemci, ali bilo je i Nijemaca te francuskih protestanata Hugenota, a zajedničko im je ime - Buri. Ti prvi doseljenici su samo nekoliko godina nakon utemeljenja prvog naselja započeli proizvodnju vina, točnije 1659. godine. 

Sve veća pozornost

Danas je Južnoafrička Republika zemlja u kojoj se rade izvrsna vina i koja često na eminentnim svjetskim tržištima imaju najbolju vrijednost za novac. Najznačajnije vinske regije JAR-a su Constantija, Paarl, Stellenbosch i Worcester. Wines of South Africa (WoSA) je neprofitna je organizacija koja je odgovorna za promociju te izvoz južnoafričkog vina na ključna međunarodna tržišta. WoSA je ključnu ulogu odigrala nakon ukidanja apartheida kada su južnoafrička vina počela dobivati sve veću pozornost u svijetu. Tradicionalna tržišta za vina iz JAR-a su Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Švedska i Nizozemska, s naglaskom na razvoju tržišta za južnoafrička vina u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Kini, Japanu i ključnim afričkim zemljama.

Nedavno sam na kušanje dobio nekoliko vina iz vinarije Perdeberg, koja se nalazi u blizini mjesta Paarl u istoimenoj vinskoj regiji. Ovaj mali, simpatični grad smješten je u provinciji Western Cape, istočno od Cape Towna, na rijeci Groot-Berg između planine Paarl i lanca Drakenstein. Naselili su ga 1688. godine Hugenoti, koji su uveli vinogradarstvo, a osim vina bave se i uzgojem agruma, duhana i maslina.

Vinariju Perdeberg osnovao je kao kooperativu 1941. godine vizionarski vinogradar Jan Rossouw. Uspio je tada okupiti poljoprivrednike iz tog područja da zajedno započnu proizvoditi vlastito vino. Vinarija je tako životarila sve do 1956. godine kada je Joseph Huskisson odigrao ključnu ulogu u modernizaciji rada vinarije i uvođenja novih metoda proizvodnje te stvaranju kulture izvrsnosti. Uveli su tada i neke nove tehnologije kao što je hladna fermentacija, što je posebno bitno kod proizvodnje bijelih vina, a podigli su na visoku razinu vina sorte chenin blanc. 

Craft pivo

Danas je ovo moderna i vrlo uspješna vinarija kojom upravlja sposoban menadžment s predsjednikom Uprave Gerhardom van der Wattom i glavnim enologom Albertusom Louwom. Vinarija danas obrađuje oko 3.000 hektara vinograda, a na tržištu su prisutni sa šest linija vina i jednim craft pivom.

S vama bih podijelio moje viđenje njihova Shiraza iz linije The Dry Land Collection iz berbe 2017. Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto. Vino nisam dekantirao, nego samo ostavio u velikoj Riedel čaši za syrah da se nadiše i postepeno počne otvarati. Na prvo mirisanje dominiraju note bobičastog voća, u prvom redu nota višnje koju slijedi cvjetna nota ljubičice, a kasnije dolazi malo bijelog papra u pratnji vanilije i klinčića. Na drugo mirisanje javlja se nota duhana, cedrovine i zrele crvene murve (duda), dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane možda mu fali malo svježine. Tanin je fin i vrlo ugodan te je vino ukusno i krasi ga puno tijelo. Ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa jako dobra. Ovaj južnoafrički Shiraz Tenacious je fin, a na aftertasteu se javlja nota maslaca i vanilije. Vino je harmonično, lijepo se pije i u pravoj je kondiciji za trošenje. Enogastronomski sam ga sljubio uz odrezak od jadranske tune sa žara.

Ime vina: Shiraz Tenacious "The Dry Land Collection"

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: Winery Perdeberg

Lokacija: Paarl/Južna Afrika

Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Tuna sa žara

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Syrah-Restaurant Extreme Riedel glass

Cijena (mpc): 150,00 kn (Cicibela Rovinj - na upit)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter