ne morate trpiti

Donosimo savjete za ublažavanje menstrualnih bolova

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Za ublažavanje menstrualnih bolova, najčešće se preporučuju masiranje eteričnim uljima, unošenje određenih vrsta namirnica te blaga tjelovježba poput šetnje, istezanja i sličnog. Ako su menstrualni bolovi prilično jaki, možete uzeti i lijekove koji sadrže ibuprofen ili ketoprofen, piše N1.

Za vrijeme menstruacije, mišići maternice se stežu i opuštaju kako bi izbacili tkivo kojim je maternica bila obložena za potencijalnu trudnoću. Upravo te kontrakcije često uzrokuju menstrualne bolove koji mogu biti blagi, ali i prilično jaki.

Na sreću, postoji nekoliko načina kojima možete ublažiti pa čak i u potpunosti ukloniti menstrualne bolove.

1. Masiranje eteričnim uljima

S obzirom na to da menstrualni bolovi nastaju zbog grčenja mišića maternice, te je mišiće potrebno opustiti kako bi se uklonila bol.

Jedan od načina za postizanje toga je i masaža u kojoj blagim pritiskom prstiju na područje maternice prelazite s lijeva na desno te radite kružne pokrete u smjeru kazaljke na satu.

Prije masaže, na područje maternice nanesite neko od opuštajućih eteričnih ulja (pazite da je u potpunosti prirodno i sigurno).

Eterična ulja za uklanjanje menstrualnih bolova su:

– ulje gospine trave

– ulje lavande

– ulje metvice

– ulje komorača

– ulje noćurka

2. Hrana za ublažavanje menstrualnih bolova

Kako biste ublažili menstrualne bolove ili čak u potpunosti izbjegli njihovu pojavu, općenito je važno hraniti se zdravo ili cjelovito.

No, za vrijeme mjesečnice ove namirnice posebno pomažu:

1. Banane i kivi

Banane sadrže vitamin B6 i kalij koji smanjuju nadutost i olakšavaju grčeve, a kivi sadrži enzim aktinidin koji pomaže pri bržoj razgradnji bjelančevina. Također, kivi je bogat vlaknima koja su zaslužna za dobru probavu što je, također važno za smanjenje boli tijekom mjesečnice.

2. Mliječni proizvodi

Brojna istraživanja su pokazala kako kalcij, ne samo da pomaže olakšati menstrualne bolove već i ublažava druge simptome PMS-a kao što su razdražljivost i iscrpljenost.

3. Zobene pahuljice

Zobene pahuljice mogu se jesti u raznim oblicima poput zobene kaše, granole i slično, a osim što su dobar izvor vlakana, obiluju cinkom i magnezijem. Magnezij pomaže u smanjenju grčeva tako što opušta krvne žile i potiče lučenje pozitivnog hormona serotonina.

4. Tamnozeleno lisnato povrće

S obzirom na to da žene za vrijeme mjesečnice gube i određenu količinu krvi, to znači da također gube i željezo koje je potrebno nadoknaditi. Željezo je najlakše nadoknaditi kroz lisnato povrće tamnozelene boje kao što su kelj, raštika, špinat i slično.

Ovo povrće, osim željeza, sadrži i brojne vitamine koji itekako pridonose zdravlju i imunitetu.

Koju hranu izbjegavati 

Kako određena hrana može pomoći pri ublažavanju i uklanjanju menstrualnih bolova, tako ih određena hrana može pogoršati pa je važno izbjegavati ju.

Kako menstrualne bolove ne biste pogoršali, preporuča se da za vrijeme mjesečnice ne konzumirate hranu poput slatkiša koji sadrže velike količine rafiniranih šećera i drugih umjetnih dodataka, grickalice, masnu i slanu hranu te alkohol.

3. Vježbe za ublažavanje menstrualnih bolova

Još jedan od načina kojim možete ublažiti i ukloniti menstrualne bolove je lagana tjelovježba poput šetnje, joge ili pilatesa koji pomažu u opuštanju mišića te potiču lučenje pozitivnih hormona.

Kod vježbanja za vrijeme menstruacije je važno da vježbe vaše tijelo ne opterećuju previše, da ih izvodite polako te da posebnu pažnju obratite na disanje.

4. Lijekovi za ublažavanje menstrualnih bolova

Ako su vaš menstrualni bolovi toliko jaki da vas sprječavaju u izvršavanju svakodnevnih zadataka, poželjno je potražiti pomoć liječnika ili ljekarnika.

Lijekovi koji vam mogu pomoći u uklanjanju menstrualnih bolova su oni koji sadrže ketoprofen ili ibuprofen.

Što smo naučili?

Menstrualni bolovi nastaju zbog kontrakcija mišića maternice koji izbacuju tkivo koje je oblagalo stijenke maternice za potencijalnu trudnoću.

Za ublažavanje menstrualnih bolova, preporuča se masiranje eteričnim uljima, pravilna prehrana, blaga tjelovježba te uzimanje lijekova koji sadrže ibuprofen ili ketoprofen ako se radi o jakim bolovima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini