KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Buhtle sa sirom - sjajan slatki doručak i odličan desert

| Autor: Glas Istre
(Foto: Fini recepti)

(Foto: Fini recepti)


Jesu li buhtle autohtona domaća slastica ili su porijeklom iz Njemačke ili možda Čehoslovačke? Oko toga nikako da se slože gastro teoretičari. Bitno je da su one sjajan slatki doručak, odličan desert i predivni zalogajčić prije odlaska u krevet. Samo pripazite koliko ćete ih pojesti, da se i vi ne bi pretvorili u buhtlicu!

Za pripremu će vam trebati sat i pol vremena.

Sastojci za 6 osoba:

  • 450 g brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 2 dcl mlijeka
  • 5 žumanjaka
  • 50 g maslaca
  • 2 žličice šećera
  • prstohvat soli

Nadjev:

  • 2 žumanjka
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 100 g svježeg kravljeg sira
  • 1 žlica grožđica

Priprema:

Od mlakog mlijeka, šećera, dvije žlice brašna i izmrvljenog kvasca načinimo pjenicu i ostavimo na toplome 15-ak minuta da se diže.

Kad se podigne, pjenicu izmiješamo s preostalim brašnom, žutanjcima, mlijekom, otopljenim maslacem i malo soli. Smjesu dobro istučemo kuhačom (sve dok se na dobivenom tijestu ne počnu stvarati mjehurići).

Izrađeno tijesto zatim prebacimo na pobrašnjenu dasku, razvaljamo na debljinu 1 cm i izrežemo na kvadrate 6×6 cm.

U zdjelici pomiješamo žumanjke, šećer u prahu, svježi kravlji sir i sušene grožđice te dobivenom smjesom nadijevamo svaki kvadrat tijesta koliko je to potrebno.

Vrhove kvadrata preklopimo prema sredini da zatvorimo nadjev i tako nadijevana tijesta slažemo jedno do drugog u namašćenu vatrostalnu posudu sa spojevima okrenutim na dno.

Posložene buhtle premažemo tankim slojem ulja, pokrijemo kuhinjskom krpom i pustimo da se dižu još oko 45 minuta te ih stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 200°C oko pola sata.

Dobar tek!

Izvor: Fini recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater