Sinoć sam na TV-u pogledao jedan vrlo dobar film… "Parfume" koji prati život jednog tipa i njegovu strast prema izradi parfema. Frajer je pravio parfeme od esencija lijepih djevojaka koje su zračile onim nečim… Pa si mislim zašto to ne bih mogao i ja napraviti, ali ne od djevojaka, nego od cvijeća, i ono je isto tako lijepo, nježno i mirišljavo…
Pogonjen tim mislima negdje oko 1 sat ujutro izlazim na stražnja vrata svoje kuće u vrt naoružan džepnim nožem i baterijskom lampom. Dolazim do velike i debele palme podno koje rastu ljubičice. Saginjemo se te oštrim nožem ubirem 20-ak cvjetova… ulazim u kuću, potapam ubrane cvijetove u posudu s maslinovim uljem koju onda ostavljam na šanku da odstoji. Bacam se pod ledeni tuš pa zatim i u krevet…
Idućeg jutra jurim u svojoj "oldschool" Alfi prema industrijskoj zoni u Galižani do svojeg frenda, mudrijeg i iskusnijeg chefa Modrušana. Sjedimo kod njega u uredu i prvo, baš kao i svi profesionalni chefovi, psujemo i proklinjemo na glas sve ono što nam se u kuhinjama i ovome svijetu ne sviđa. Zatim slijedi ispijanje espressa… dok smo pili caffe govorim mu za svoj plan izrade jela s ljubičicama, ječmom i ciklom i budući da je iskusniji i mudriji chef od mene sa znatno više utakmica u nogama pitam ga za savjet - koju bih stvar mogao dodati u to svoje jelo da podigne vrijednost cijeloj priči… on srkne još gut - dva svojeg espressa, povuče dim cigarete pa mi kroz dim, baš kao u nekim crno bijelim gangsterskim filmovima odgovara: "dodaj još malo sirutke od koze, ona ti se savršeno uklapa sa ciklom"… dakle… uz stisak ruke "big chefu" kresnem svoj auto i VROOOAMM! Zaustavljam se na gradskoj tržnici uzimam kozju sirutku s obližnjeg štanda, pa onda opet VROOOAMM! Nazad u svoju kuhinju… 3,2,1…. Yhaaaaa! …. i danas kuham!
Ječotto od cikle i ljubičice na kozji način
Sastojci za 4 osobe:
Priprema:
Naberemo, kupimo ili nabavimo nekako pomoću trikova stručak ljubičica, da ih ima cca 20-ak cvjetova. Te cvjetove odvojimo od peteljke i stavimo ih u zdjelicu s maslinovim uljem da budu potopljeni u ulju. Poklopimo zdjelicu tanjurićem i ostavimo ju preko noći da odstoji. Što će se dogoditi: cvijet ljubičice otpustit će u ulje svoju nježnu aromu koja je vrlo slična mirisu ljubičice.
U veći lonac napunimo cca 2 l vode posolimo ju pa kad voda zakipi stavimo unutra pet sirovih cikli. Nakon cca. 30-tak minuta kuhanja ubacimo u vodu sa ciklom 7 grančica ružmarina pa sve to kuhamo još nekih deset minuta, te zatim maknemo s izvora topline. Ciklu izvadimo iz vode, ogulimo ju pa narežemo na male nepravilne komadiće veličine graha. Kažem nepravilne komadiće jer će struktura jela zanimljivije izgledati nego da smo narezali na iste kockice ili samljeli štapnim mikserom u nekakvu kašicu. Svaki dan je drugačiji kao i svaka vaša misao nije ista, pa tako bi trebalo biti i u kuharstvu … nejednaki komadići …. Ok, idemo dalje. Nakon što smo izrezali ciklu koji smo kuhali u ružmarinu na nejednake komadiće, a vodu u kojoj se kuhala sa ružmarinom ostavili smo kao temeljac za podlijevanje, u poludubokoj tavi na zagrijano maslinovo ulje bacimo komadiće cikle i pržimo ih cca. 5 minuta. Nakon pet minuta u tavu ubacimo prstohvat cvijeta morske soli i pet šaka ječma. Ječam i ciklu lagano miješamo na srednje jakoj vatri 2 do 3 minute pa zatim počnemo s podlijevanjem. Uz poluduboku tavu smjestimo naš lonac s temeljcem od cikle i ružmarina u kojem smo kuhali ciklu. Svakih cca 7 minuta dodamo po kaciolu našeg temeljca, ne previše tekučine čisto da smijesa ne bude suha. Konstantno i lagano miješajte na taj če način baš kao iz riže kad pripremamo rižot škrob izlaziti iz ječma. Nakon nekih cca 25 minuta konstantnog miješanja i povremenog podlijevanja temeljcem, umjesto temeljca dodamo 1,5 dcl kozje sirutke pa nastavimo lagano miješati još nekih 5 minuta. Nakon 5 minuta toplinu smanjimo na minimum pa dodamo cvijetove ljubičice koji su preko noći odstajali u maslinovom ulju kao i jednu jušnu žlicu tog aromatiziranog maslinovog ulja. Miješamo lagano na maloj temperaturi još cca 2 minute pa maknemo s izvora topline i pustimo jelo da odstoji u tavi nekih 7 minuta. U međuvremenu u malu plitku tavu na zagrijano maslinovo ulje stavimo pržiti jagode razrezane na pola. Pržimo cca 50-tak sekundi na razrezanoj ravnoj strani, smanjimo toplinu na minimum pa okrenemo na drugu i stavimo ih uz sam rub tave ta se prže.Zatim na sredinu tave stavimo deblju fetu gauda sira i po njoj sitno nasjeckane iglice ružmarina koje smo oštrim nožem na dasci za rezanje usitnili i pržimo tako dok se feta sira ne počne topiti pa na nju smjestimo polovice prženih jagoda i maknemo s izvora topline.
Slaganje tanjura: Nekakvim kalupom ili velikom servirnom žlicom na tanjur stavimo ječam sa ciklom i ljubičicama kojeg smo skuhali na sam vrh našeg jela stavimo topljenu gaudu s ružmarinom i polovicom pržene jagode. Sve ovo možemo ukrasiti još sa sviežim cvijetom ljubičice ili grančicom ružmarina… dragi moji ljudi … uživajte u fuziji eteričnost okusa koji se isprepliću dok konzumirate ovo jelo… vaš Outlaw.
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.