Hodam pinovom šumicom tu na Lungomareu, upijam mirise vlažne zemlje, eteriku borovih iglica i zvukove obližnjih valova, hodam i imam zatvorene oči. Znam da to nije baš pametno, ali baš me briga… uživam u boji vlastitih misli i mirisima okoline. I mislim si pritom… sve ono što su nam svi govorili da valja trebalo bi kao valjati, a sve ono što nam nitko nikada nije spomenuo to bi trebalo ignorirati, kao da ne postoji i ne baviti se nikada nespomenutim temama, to bi trebala biti TABU zona. To sigurno ne valja, jer nitko nije spomenuo ili primijetio…
Je li to zaista tako? Pa naravno da nije! Sve stvari oko nas netko je morao po prvi put primijetiti i napraviti nešto s njima pa onda svoje iskustvo prenijeti drugima… to su zakoni evolucije i napretka… Napokon otvaram oči i primjećujem nešto što do sada nisam nikada vidio… vidim mnoštvo pinova oko sebe koji su puni borovih iglica. Izgleda da od cijele šume nisam mogao primijetiti stablo. Te iglice, zapravo milijuni iglica koje nas okružuju pune ću vitamina C, puno više od limuna.
Od tih se iglica može raditi odličan čaj, a može li se od njih napraviti i neko jelo, mogu li one sudjelovati u izradi nekog jela i pritom ostaviti svoj aromatičan trag? Priču gdje se susreću more i kopno tek nekoliko metara na nebu? Mogu li? Dakle… sad znam… saznat ću to uskoro u svojoj kuhinji… uzimam svoj džepni nožić, ubirem borove iglice, stavljam ih u džep i hitam ubrzanim korakom prema obližnjoj tržnici tu na Verudi… 3,2,1… Zakuhajmo! Yhaaaaaaa!!!!
Pollo al pino
Sastojci za ohne personu :
Priprema:
Celer narežite oštrim nožem na kockice, gljive jablanovače pustite takve kakve jesu, cherry pomidor narežite na polovice, dio pinovih iglica nasjeckajte na sitno, otprilike trećinu stručka, a ostatak pustite cijele, kruški izvadite košćice i izrežite ju na četvrtine.
U jedan manji lonac s kipućom slanom vodom stavite kuhati kruške narezane na četvrtine i cca pola šake svježeg bosiljka. Nakon 15 minuta kuhanja u kipućoj vodi maknite s izvora topline.
U drugi plići lonac s kipućom slanom vodom stavite kuhati pileći batak i zabatak i kockice korijena od peršina, cca 7 minuta prije kraja kuhanja ubacite stručak cijelih pinovih iglica. Pileći batak i zabatak s korijenom peršina kuhajte sveukupno oko 25 minuta na jakoj vatri, pa zatim maknite s izvora topline.
U kipućoj slanoj vodi prokuhajte desetak minuta gljive jablanovače. Zatim ih maknite s izvora topline.
Cherry pomidore koje ste razrezali na polovice stavite u manju vatrostalnu zdjelu pa ih premažite (razrezanu stranu polovice) s pola jušne žlice meda pa posolite svaku s par zrna cvijeta morske soli. Poprskajte sve s par kapi ulja pa u zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva Celzijevih pecite tridesetak minuta pa izvadite iz pećnice.
Na grill tavi na zagrijanome maslinovom ulju na srednje jakoj vatri zapecite batak (na onoj stani s kožicom prema vrućem ulju i dnu tave) i zabatak kojeg ste kuhali, i krušku koju ste kuhali s bosiljkom. Dok se prži batak i zabatak "posolite" sa sitno nasjeckanim pinovim iglicama.
Sve pecite samo na jednoj strani i nemojte okretati cca 10-ak min , zatim maknite s izvora topline.
Ocijedite sok od pola naranče i pomiješajte ga s jednom čajnom žlicom maslinovog ulja u manjoj staklenoj zdjelici, pa zatim istu pustite po strani.
Slaganje tanjura:
Na jednu stranu tanjura stavite šeri pomidor a na suprotnu stranu tanjura stavite korijen peršina. U sredinu stavite batak i zabatak. Lijevo od batka stavite gljive, a svud naokolo po vlastitoj volji poslažite dijelove kruške razrezane na četvrtine. Sok od naranče i maslinova ulja možete koristiti na piletini i kruški. Uživajte u harmoniji okusa i skladu boja na tanjuru… nek vam misao bude slobodna a osmjeh na licu dominantan… živjeli dragi moji ljudi… Vaš Outlaw…
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.