GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Juneći cartoccio "Alla Muuuu!"

| Autor: The Outlaw Chef


Karl Jung je napisao: "Ja nisam ono što mi se dogodilo, ja sam ono što sam odabrao da budem"… I to je stvarnost… Većina ljudi su u krivom vjerovanju: vjeruju da su oni rezultat onoga što im se događa u životu i tako žive u sigurnosti svojeg samosažaljenja spavajući poput medvjeda u svom poluugodnom ali sigurnom brlogu, neku vrst zimskoga vječnog sna.

A mogli bi odabrati svojom voljom, ono što bi i kakvi bi htjeli postati, te iskoristiti sve ono, sva ona iskustva, što im se događalo u životu kao psihološku građu za kreiranje svojeg novog i boljeg sebe, za izgradnju svojeg novog karaktera… S tim sam se mislima uputio u obližnji supermarket, u potrazi za svojim novim gastronomskim "alter egom" inspiriran riječima g. Carla Junga… zagledao sam se u police s mesom… tu ima svašta… od ramsteka, raznih bifteka vrhunskih goveđih pasmina, svježih, odstajalih… butova, lopatica… i onda sam ugledao juneću potrbušinu koja ima najnižu cijenu i manje je atraktivna nego neki biftek…

I sad sam se zapitao: Što bi bilo da imam samo to na raspolaganju? Jeftinu juneću potrbušinu… da li bi od nje mogao napraviti ukusan obrok dostojan nekog bifteka, ili samo slegnuti ramenima i konstatirati: "Što ćeš, takav je život", uzeti ju i od nje napraviti dosadnu jednoličnu goveđu juhu, s par mrkvi, malo soli i papra i one dosadne malene paštice koju stavljaju u juhu od davnina… e pa neću tako! Ja odabirem ono što želim biti, ja odabirem način na koji želim kuhati! Ja odabirem kakvog će okusa moja jela biti! Uzimam tu juneću potrbušinu, odmah iza leđa nalazi se i povrće - uzimam komorać, mrkvu i cherry pomidore… izlazim iz supermarketa s osmijehom na licu i uzbuđenjem u srcu… ulazim u dvorište i usput maznem susjedu jedan svježi limun koji je visio s grane, dok sam otključavši vrata ubrao sam i dvije grančice svježeg origana koje rastu tu odmah ispred mojih ulaznih vrata… Dakle, što čekamo… 3,2,1… Zakuhajmo! Yhaaaaaaaaaaaaaa!

Juneći cartoccio Alla Muuuu!Juneći cartoccio Alla Muuuu!

Sastojci za dvije osobe:

  • 35 dkg juneće potrbušine
  • dvije mrkve
  • korijen komorača
  • svježi limun
  • 5 cherry pomidora
  • 0,5 dcl maslinovog ulja
  • pola čajne žličice crnog friško samljevenog papra
  • pola čajne žličice cvijeta morske soli
  • 4 pekarska papira
  • jedna pećnica i čovjek ili žena koji će sve ovo skuhati i još jedan koji će s njime to pojesti

Priprema:

Juneću potrbušinu narežemo na trakice, cherry pomidore na polovice, korijen komorača na fete debljine vašeg prsta (nekog na ruci, slobodno izaberite kojeg), limun na fete, mrkvu na koso na fete, pripremimo 4 do 5 listova svježeg origana (ako nemate svježi, zatvorite oči na par sekundi da se ne vidite pa uzmite onaj zombie sušeni origano).

Sve ovo gore navedeno složite na pekarski papir presavijen na duplo slijedećim redoslijedom:

Prvo položite tri fete limuna, na fete limuna stavite fetu komorača, na fetu komorača stavite juneću potrbušinu koju ste narezali na trakice, dodajte 5 listova svježeg origana (može i sušeni), okolo po svemu posložite polovice cherry pomidora i mrkvu.

Zatim sve prelijte s malo maslinovog ulja, posolite cvijetom morske soli (pola čajne žličice) i popaprite s pola čajne žličice crnog papra friško samljevenog. Dignite rubove pekarskog papira pa ih dobro na vrhu umotajte tako da se tijekom pečenja ne mogu otvoriti. Ne morate koristiti špagu za vezanje rubova pekarskog papira - ja koristim špagu na poslu kada radim znatno veće količine cartoccia, na VIP dinninzima na vilama ili kod kuće za par komada cartoccia jednostavno ih malo jače zavrnem na rubovima. Pogledajte fotografije u članku.

Sada kada ste formirali "Cartoccio" od pekarskog papira , spomenuti sadržaj stavite u zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva Celzija nekih 25 minuta, maksimalno 30 minuta. Ne više. Nakon isteka navedenog vremena, servirajte cartoccio na velikom ravnom tanjuru, otvorite uvrnute listove pekarskog papira i uživajte u mirisima i okusima ovog jednostavnog i ukusnog jela… Cool running dragi ljudi, Vaš Outlaw…

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter