IZLOŽBENA SCENA ISTARSKOG SJEVERA

Živa izlagačka djelatnost tijekom cijele godine

(G. Č. Š.)

(G. Č. Š.)


U travnju je otvorena samostalna izložba fotografija Sioux Indijanci - život, kultura, duhovnost Igora Brajdića iz Voloskog kod Opatije. U drevnoj palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja postavljena je potom izložba slika akademskog slikara Marijana Pongraca

Kao primarni medij povezivanja u 359 dana proputovala je više od osam tisuća kilometara i posjetila 23 umjetnika, slikarska mapa koja je nakon zagrebačke premijere zastala na istarskoj premijeri u Buzetu te je na međunarodnoj izložbi "Sketching Connections" predstavljena u Zavičajnom muzeju Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda".

Umjetnici iz čitave Europe

Nastala kao rezultat kreativnog projekta Sketchbook Station u organizaciji Udruge Prizma, izložba je predstavila radove umjetnika iz cijele Europe. Upravo je ovaj likovni projekt označio početak prošlogodišnje izložbene scene na istarskom sjeveru koju bi mogli opisati kao mozaični izložbeni postav gostujućih i domaćih autora.

- Nastojimo zadržat živu izlagačku djelatnost tijekom cijele godine, komentirat će voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić.

U travnju je otvorena samostalna izložba fotografija Sioux Indijanci - život, kultura, duhovnost Igora Brajdića iz Voloskog kod Opatije. U drevnoj palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja postavljena je potom izložba slika akademskog slikara Marijana Pongraca, redovitog profesora na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, rodom iz Bjelovara, koji je predstavio ciklus slika izvedenih u modificiranoj, obogaćenoj tehnici ulja na lanenom platnu.

Na samostalnoj izložbi radova "Dnevnički zapisi: cvijet i oblak" Tihana Karlović, asistentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, izložila je dva ciklusa grafika, ali i umjetničke knjige i objekte nastale u posljednjih nekoliko godina.

Pejzažna fotografija

U srpnju i kolovozu mogla se pogledati izložba fotografija zagrebačkog autora Čedomila Grosa "Istra". U povodu rujanske Subotine i gradskog praznika, otvorena je izložba fotografija Waltera Sirotića, rođenog u Buzetu, s radovima iz područja pejzažne fotografije te fotografijama slobodnog autorskog pristupa.

Modna dizajnerica Ajla Hebib Špoljarec, Dubrovčanka sa zagrebačkom adresom, svojom samostalnom izložbom unijela je u buzetsku izložbenu scenu inovativan koncept svojim unikatnim kompozicijama iz posljednjeg ciklusa radova Textile Installation, dio kojih je prethodno izlagan i u Japanu, Tokamachi. Riječ je o umjetnici koja kontinuirano istražuje vizualni jezik i komunikacijske obrasce novih medija, u širokom programskom rasponu svoga rada - od modnih dodataka do umjetničkih instalacija kao što su mobili ili recentna serija Textil installation, svojevrsne oprostorene slike-tapiserije uniformnog formata većih dimenzija.

Izložba slika Nikole Lukinčića rodom iz Opatije otvorena je u Zavičajnom muzeju uz glazbeni nastup gitarista Franje Ferenčaka. Lukinčić je u svome tridesetogodišnjem umjetničkom radu stvorio prepoznatljiv i osebujan stil, prepun kolorita, prikrivenih simbola, zanimljivih kompozicija i živopisnih likova.

Kraj izložbene godine protekao je u znaku prosinačke božićne i novogodišnje izložbe radova buzetskih likovnih stvaratelja koja je u svom 29. izdanju kao jedna od najdugovječnijih manifestacija takve vrste na istarskom sjeveru, već tradicionalno predstavila djela akademskih umjetnika, likovnih amatera povezanih s Buzetom i Buzeštinom, i donijela svojevrsni presjek likovnog stvaralaštva. Autori ovogodišnjeg prosinačkog izložbenog postava, među njima akademski umjetnici kao i oni koji tek započinju svoj likovni put, njih osamnaest - Lučana Agapito, Kristina Aleksandrova, Mirna Bratulić, Daniel Cerovac, Goran Draščić, Dejan Hren, Hari Ivančić, Boško Kedžo, Karla Krbavčić, Vlatko Mrvoš, Anton Nežić, Saša Nikolić, Vladimir Orlić, Alen Poropat, Srećko Sabljak, Dorijana Sinčić, Hari Vidović i Neda Zugan - zajedno su izložili 35 radova slika, crteža, fotografija i skulptura.

(Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater