SAMOSTALNA IZLOŽBA

Textile Installation modne dizajnerice Ajle Hebib Špoljarec: UNIKATNE KOMPOZICIJE NAKON JAPANA U BUZETU

Ajla Hebib Špoljarec i Saša Nikolić na otvaranju izložbe

Ajla Hebib Špoljarec i Saša Nikolić na otvaranju izložbe


Unutar formata tekstilne instalacije Ajla Hebib Špoljarec stvara raster četverokutnih akromatskih ili pak flambojanski koloriranih polja. Slike u tom slučaju čitamo kao scene koje se izmjenjuju na način skokovitih montažnih prijelaza inherentnih mediju filma, ističe dr. Silva Kalčić

Textile Installation, samostalna izložba modne dizajnerice Ajle Hebib Špoljarec, Dubrovčanke sa zagrebačkom adresom, otvorena je u buzetskome Zavičajnom muzeju u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda". Inovativan koncept izložbe predstavljen je unikatnim kompozicijama iz posljednjeg ciklusa radova Textile Installation, dio kojih je izlagan u Japanu, Tokamachi, u svibnju ove godine. Buzetska izložba može se pogledati do 25. listopada, a otvorio je voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić.

Vizualni jezik

Predgovor kataloga potpisuje dr. Silva Kalčić koja ističe da modna dizajnerica Ajla Hebib Špoljarec kontinuirano istražuje vizualni jezik i komunikacijske obrasce novih medija, kao i mogućnosti i krajnosti mogućnosti korištenja tekstila, često sintetizirajući to dvoje u širokom programskom rasponu svoga rada - od modnih dodataka (torbe, odjeća) do umjetničkih instalacija kao što su mobili ili recentna serija Textil installation, svojevrsnih oprostorenih slika-tapiserija uniformnog formata većih dimenzija.

- Unutar formata tekstilne instalacije Ajla Hebib Špoljarec stvara raster četverokutnih akromatskih ili pak flambojanski koloriranih polja. Slike u tom slučaju čitamo kao scene koje se izmjenjuju na način skokovitih montažnih prijelaza inherentnih mediju filma, diskontinuirane promjene vizure naglom promjenom točke promatranja, motrišta: to može biti skokovito preusmjeravanje vizure ili skokovito prebacivanje promatračkog položaja, zapisala je Kalčić.

Unikatne torbe

Ajla Hebib Špoljarec rodom iz Dubrovnika diplomirala je 2001. godine na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, za modnog dizajnera tekstila i odjeće. Nakon završenog studija usavršavala se u Milanu na Creative Academy. Od 1999. godine kontinuirano djeluje u području modnog dizajna i konceptualne umjetnosti. Ostvarila je recentne serije radova te mnogobrojne autorske kolekcije unikatnih torbi dizajna "Ajleeny". Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Radovi joj se nalaze u privatnim i javnim zbirkama umjetnina Članica je ULUPUH -a, HDD-a i HDLU-a Dubrovnik. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater