POSTAVIO TEMELJE NOVE ZBIRKE

ZAVIČAJNI MUZEJ BUZET: Zbirka fotografskih aparata i opreme

Temelji nove zbirke - Saša Nikolić (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Temelji nove zbirke - Saša Nikolić (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Kako predmeti nisu dio stalnog postava Zavičajnog muzeja i inače su pohranjeni u čuvaonici, u narednih mjesec dana mogu se pogledati u tzv. "vitrini mjeseca" u holu buzetskog Narodnog doma, otvorenoj povodom nadolazeće Noći muzeja

Zavičajni muzej u Buzetu zahvaljujući donatorima postavio je temelje nove zbirke - Zbirke fotografskih aparata i fotografske opreme. Za sada malobrojna, sastoji se od osam analognih, jednog digitalnog fotoaparata, te opreme poput bljeskalica i svjetlomjera.

Za prvu donaciju zaslužan susjed

- Zbirka je nastala posve slučajno. Prvi fotografski aparat Zavičajnom muzeju donirao je susjed iz starogradske jezgre. Fotografiju toga aparata stavio sam na društvene mreže i javili su se još neki donatori koji su također donirali fotografske aparate. Mahom su to ruski aparati kakvi su se najviše kupovali sredinom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, moguće i stoga jer su bili najdostupniji i najjeftiniji. Svaki drugi fotoamater koji se sedamdesetih godina prošlog stoljeća počeo baviti fotografijom imao je vjerojatno sličan aparat, kaže voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić.

U Zavičajnom muzeju zahvalni su svim donatorima, a moguće se za njihovim primjerom povede još koji pa će zbirka biti i veća. Svi su fotoaparati ispravni, svaki okida, svakome radi blenda. Mahom se radi o analognim 35 mm fotoaparatima različitih modela proizvedenim u bivšem Sovjetskom Savezu 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća. Tvornica "Krasnogorskiy zavod im. S. A. Zvereva" u Krasnogorsku proizvodila je fotoaparate Zorki od 1948. do 1978. godine i Zenit od 1952. godine do pa sve do 2005.godine, "Zavod Arsenal" u Kijevu proizvodio fotoaparate Kijev od 1946. do oko 1980.godine, a "FED"- Felix Edmundovich Dzerzhinsky u Harkivu, je proizvodio fotoaparate FED od 1934. do 1996.godine. Yashica Electro proizvodila se od 1966. do 1975.godine u Japanu, dok su Kodak KB 28 i (digitalni) HP Photosmart 850 "Made in China".

Svjetlomjer i bljeskalica

- Spomenimo i svjetlomjer Sixtomat, neizostavni dio opreme svakog naprednijeg fotoamatera ili profesionalca, te bljeskalicu Noaltron 20 CB bez koje je u vrijeme analogne fotografije bilo pa gotovo nezamislivo fotografiranje u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Izloženo je i osam fotografija prepoznatljivih motiva iz našega okruženja, nastalih u vrijeme kada nije bilo digitalne fotografije, a koje su mogle biti snimljene takvim fotoaparatima "na film", ističe Nikolić. Primjerice fotografija crkve Sv. Vida na buzetskom groblju nepoznatog autora iz 1965. godine ili panorame Buzeta iz 1961. godine autora Srećka Urlicha.

Kako predmeti nisu dio stalnog postava Zavičajnog muzeja i inače su pohranjeni u čuvaonici, u narednih mjesec dana mogu se pogledati u tzv. "vitrini mjeseca" u holu buzetskog Narodnog doma, otvorenoj povodom nadolazeće Noći muzeja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini