SPLIT

Izložba Žensko pitanje i(ili) rukopis? u Splitu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Žensko pitanje i(ili) rukopis?" na kojoj se predstavlja 28 hrvatskih umjetnica, otvara se u četvrtak u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac u Splitu, a moći će se razgledati u sljedećih mjesec dana.

Kako su najavili u Sveučilišnoj galeriji, izložba se bavi isključivo ženama, njihovim likovnim preokupacijama i stvaralaštvom, a likovne forme izražene kroz slike i kipove dvadeset osam hrvatskih umjetnica promatrače navode na promišljanje o tome koliko su žene, kao likovne umjetnice, uopće ravnopravne i prisutne u kulturnom životu.

"Svakako nisu dovoljno, stoga je namjera kuratora izložbe, galerista i novinara Igora Brešana da ovom izložbom apostrofira njihov značaj i njihov doprinos. Izložbu prate prigodan katalog kao i videouradak", navode u Sveučilišnoj galeriji. 

Na izložbi će biti izloženi radovi Milke Krstulović, Mirjane Matić, Koraljke Beker, Daniele Pal Bučan, Koraljke Kovač, Lade Luketić, Mire Ličen Krmpotić, Vesne Sokolić, Ane Marije Smoljanec, Darije Dolanski Majdak, Alme Dujmović, Jasenke Bulj, Mirjane Zirdum, Ane Marije Botteri, Sanje Simeunović Bajec, Helene Mardešić Sikora, Ive Gašparić, Ivane Miloglav Ivanković, Nikoline Šimunović, Ane Barbić Katičić, Mirne Sišul, Irene Podvorac, Diane Šimek, Nataše Bezić, Ljubice Dragojević Buble, Ivane Biočić Mandić, Sandre Nejašmić Pirnat i Jasne Bogdanović.

Davorka Vukov-Colić u predgovoru kataloga analizira, ne samo položaj žena u suvremenoj umjetničkoj praksi, nego i njihov povijesni položaj kroz likovnost samog postojanja i bunta, kako u svjetskoj, tako i u hrvatskoj umjetnosti.

"Danas je to svijet u kojemu žene moraju braniti već stečena prava na vlastito tijelo, izboriti jednaku plaću za jednaki rad i rukovodeće pozicije na radnom mjestu, odupirati se obiteljskom i seksualnom nasilju, naslagama patrijarhalne ideologije, neoprimitivizma i novih isključivosti za koje smo naivno vjerovali da se neće ponavljati... O takvom jelovniku problema i tema bilo je govora za rijetkih istupa nekih umjetnica, a ova izložba je prilika da o tome kroz svoje radove progovore izabrane autorice koje se iskreno bave 'ženskim pitanjem', a ne šizmama", ističe se u katalogu.

Izložba organizirana u suradnji s Galerijom Brešan ostaje otvorena do 17. siječnja i moći će se besplatno razgledati u radnom vremenu Sveučilišne galerije. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater