ZAGREB

Otvorena izložba arhitekta i slikara Vinka Uhlika "Uz ostalo i...... slikam"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba arhitekta i slikara Vinka Uhlika pod nazivom "Uz ostalo i...... slikam" otvorena je u četvrtak navečer u Oris Kući arhitekture.  

Otvorenje izložbe održano je sukladno epidemiološkim preporukama. Zbog epidemije koronavirusa, na otvorenju nije bilo uobičajenih govora, a nije joj mogao prisustvovati niti Vinko Uhlik. Pokrovitelj izložbe je Grad Zagreb, a može se pogledati do 28. studenog, radnim danom od 9 do 19 i subotom od 10 do 13 sati.

"Izložba predstavlja preko 60 godina mog slikarskog rada. Ukupno je izložen opus od 42 slike nastale u tom periodu. Među njima je Autoportret, tušem na papiru koju sam 1952. godine predao na Akademiju likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu kako bih mogao dalje sudjelovati na prijemnom ispitu crtanja. Nakon sedam dana crtanja položio sam prijemni ispit na ALU. A slika 'More', tempera na papiru nastala je 2016. godine", rekao je Hini u povodu izložbe Vinko Uhlik. 

Za sličicu u boji nazvanu "Slavoluk", miješana tehnika na papiru, kaže da je nastala 1954. u Parizu, a motiv je bila grupa njegovih kolega studenata s Akademije na izletu u Pariz. "Skupio sam ih oko Slavoluka, a kako fotografske aparate nismo imali, nastao je taj crtež u 20-ak minuta", napomenuo je.

Arhitekt i slikar Vinko Uhlik, koji je projektirao velik dio Novoga Zagreba, ističe da je uvijek slikao sa zadovoljstvom i nekom vrstom "tajne veze" s arhitektonskim ili urbanističkim projektima, kojima se u isto vrijeme bavio. 

"Ipak, te moje dvije sklonosti, prema slikanju i prema projektiranju, uvijek su bile aktualne. Znalo se dogoditi da sam sliku ponekad gradio, ali i obrnuto - da sam, osobito urbanističke planove, pomalo slikao", napisao je Vinko Uhlik u svojoj monografiji "Graditi i slikati grad".  

Kaže da mu je ova izložba jako draga i veseli ga da se održava, iako u vrlo nezgodno vrijeme, tako da je atmosfera za doživljavanje i analizu slika otežana općim prilikama. Sve izložene slike su, ističe, nastale u raznim vremenima i situacijama i predstavljaju ležerne i sretne minute odmora od arhitekture. "Eksponate sam uzimao iz raznih godišnjih perioda i različitih po tehnici ali i motivima. Rekao bih svega po malo", kaže Vinko Uhlik.  

Vinko Uhlik rođen je 21. svibnja 1933. u Beogradu. Godine 1952. upisao je Akademiju likovnih umjetnosti i Arhitektonski fakultet u Zagrebu. Na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao je 1957., u klasi prof. Otona Postružnika. Od 1958. do 1961. profesionalno se i intenzivno bavio slikarstvom te izlagao u Zagrebu, Splitu i Bolu na Braču, s grupama Staza, 15 mladih, Zagrebački krug, Likum. Na Arhitektonskom fakultetu diplomirao je kod prof. Vladimira Turine.

Od 1961. do 1966. bio je zaposlen u tvrtki Jugomont. Godine 1966. zaposlio se u arhitektonsko-urbanističkom projektnom birou Projektant, odakle 1967. odlazi u Urbanistički zavod Dalmacije u Splitu, gdje je angažiran na projektu Južni Jadran, nakon čega se vraća u projektni biro Projektant.

 Godine 1984. položio je stručni ispit za savjetnika pri Ujedinjenim narodima  te je uvršten na popis eksperata UN-a za urbanističko prostorno planiranje, arhitekturu i  krajobraznu arhitekturu.

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu zaposlio se 1984. godine kao savjetnik za razvoj, a surađivao je i s prof. Brunom Milićem na studiju Oblikovanje pejzaža.

Vinko Uhlik umirovljen je 1994., otkad se sve intenzivnije bavi slikarstvom i priređuje samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu. Postaje i članom Urbanističkog savjeta Zelene akcije u Zagrebu te osniva civilnu udrugu Glog.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater