RIJEKA

Premijera baleta "Čajkovski" u riječkom HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Balet "Čajkovski" u koreografiji renomiranog i višestruko nagrađivanog Cayetana Sota premijerno je izveden u subotu u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. 

Riječ je o koprodukciji riječkoga i zagrebačkog HNK, drugoj nakon baleta "Spartak" u Zagrebu, u sklopu programa Konzorcij hrvatskih nacionalnih kazališta. Na premijeri je bila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Španjolskom koreografu Cayetanu Spotu ovo je prvi angažman u Hrvatskoj. Kako ističe riječki HNK, Soto otkriva i plesnim pokretom slika portret jednog od najboljih skladatelja romantične ere te svojim osebujnim plesnim vokabularom, sastavljenim od nijansiranih detalja i grotesknih adaptacija tradicionalnih pokreta, stvara balet prije svega inspiriran neobjavljenim pismima i drugim arhivskim dokumentima Državne kuće-muzeja "Čajkovski" u Moskvi.

Soto je istaknuo da je od malih nogu impresioniran glazbom Čajkovskog, a da ga je sada otkrio i kao osobu. "Ne samo umjetnika, već zaista osobu iza te umjetnosti. No, shvatili smo da ukoliko želimo ispričati priču o njemu, to mora biti priča i o onome što se o Čajkovskom skrivalo. Stoga osvjetljavamo neke od tih trenutaka iz njegova života. Ne govorimo o tome kako je živio ni kako je umro, govorimo o stvarima koje bi ljudi trebali znati", naveo je.

"Pritisak društva dominirao je cijelim životom Čajkovskog sve do njegove smrti, a njegov privatni život bio je tabu tema u njegovoj domovini gotovo stotinu godina. Intimni život Čajkovskog revno su skrivali članovi njegove obitelji, muzikolozi te dužnosnici carske dinastije Romanov i Staljinov Sovjetski Savez. U očima vlasti, nezamislivo je bilo prihvatiti ideju da je Petar Iljič Čajkovski, rusko nacionalno blago, homoseksualac“, naveo je u najavi premijere dramaturg predstave i suautor koncepta Dario Suša.

Soto i Suša su autori i kostimografije, scenografije i oblikovanja svjetla.

Nastupili su članice i članovi riječkog baletnog ansambla: Michele Pastorini, Maria Matarranz de las Heras, Ali Tabouch, Ksenija Krutova, Nicola Prato, Valentin Chou, Noa Gabriel Siluvangi, Tea Rušin, Laura Orlić, Jody Bet, Marta Voinea Čavrak, Antoine Salle, Anna Zardi, Janne Boere, Marta Kanazir Bagadur, Thomas Krähenbühl, Soyoka Iwata, Álvaro Olmedo, Leonardo De Santis, Milica Mučibabić, Rachele Cortopassi i Alejandro Polo.

Cayetano Soto se, nakon što je 1997. diplomirao klasični balet, pridružio kompaniji IT Dansa Barcelona koju je godinu kasnije zamijenio Baletom Teatra München. Tu je ostvario svoju prvu koreografiju, "Plenilunio", a uslijedila je bogata međunarodna karijera. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja među kojima su i prva nagrada na koreografskom natjecanju "Uncontainable" i nagrada za Najbolju plesnu produkciju brazilskih novina Folha de São Paulo.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater