ZAGREB

"Ponos i predrasude" u koreografiji Lea Muića nova baletna premijera HNK-a Zagreb

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nova baletna premijera Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu bit će, 27. ožujka, balet "Ponos i predrasude" koji prema literarnom predlošku kultnoga klasika Jane Austen postavlja koreograf i redatelj Leo Mujić.

Priča o senzibilnoj, inteligentnoj i slobodoumnoj djevojci Elizabeth Bennet koja se, kao i njezine četiri sestre, mora udati za bogata muža, vodi kroz raskošne salone Engleske 19. stoljeća, stoji u najavi.

Svatko tko je posegnuo za ovom virtuozno napisanom knjigom, uživao je u vječnoj ljubavnoj priči simpatične i tople Elizabeth Bennet i kruto gordoga Darcyja, priči o pravoj ljubavi, obiteljima, varalicama i herojima te, naravno, ponosu i predrasudama.

"Prema mišljenju mnogih teoretičara književnosti, radi se o neodoljivu i besprijekorno napisanu štivu, koje se čini idealnim predloškom za baletno djelo u koreografskom rukopisu Lea Mujića, a čije smo odlične prilagodbe klasika, poput baleta 'Gospoda Glembajevi', već imali prigodu gledati na pozornici HNK-a Zagreb", dodaje se u najavi.

U ulozi Elizabeth Bennet u alternacijama će nastupati Natalia Kosovac i Rieka Suzuki, Williama Collinsa plešu Kornel Palinko i Mario Diligente, Darcyja Guilherme Gameiro Alves i Takuya Sumitomo, a u ostalim su ulogama Iva Vitić Gameiro / Asuka Maruo, Balint Rauscher / Adam Harris, Takuya Sumitomo / Andrea Schifano, George Stanciu / Dan Rus, Mirna Sporiš / Petra Vargović Stanciu, Asuka Maruo / Anamarija Marković, Mutsumi Matsuhisa / Saya Ikegami, Miruna Miciu / Atina Tanović i drugi.

Scenografiju osmišlja Stefano Katunar, kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek. Glazbu raznih autora oblikuje Svebor Zgurić.

Leo Mujić (1975.) nagrađivani je plesač i koreograf koji je poslije završene baletne škole u Beogradu i slavne Béjartove škole u Lausannei, ostvario značajnu plesačku karijeru u mnogim europskim i svjetskim baletnim kazalištima. Sve više koreografirajući baletna djela, profilirao se kao autor zanimljiva suvremenog stila, koji ga je učinio zanimljivim za mnoga najpoznatija europska i svjetska baletna kazališta.

Za balete "Ana Karenjina" (2014.) i "Gospoda Glembajevi" (2017.) u izvedbi Baleta zagrebačkoga HNK-a dobio je 2015. i 2017. Nagradu hrvatskoga glumišta za najbolju koreografiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter