RIJEKA

Premijera "Orašara" u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Balet "Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji Maura de Candije i pod dirigentskim vodstvom Pavla Zajceva premijerno je izveden u subotu HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Taj baletni klasik na scenu riječkoga HNK vraća se šest godina nakon posljednje premijere, tako da je interes publike vrlo velik, pa su prosinačke izvedbe rasprodane gotovo do posljednjeg mjesta.

Predstava u izvedbi Baleta, uz orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca, nastala je koprodukciji s Istarskim narodnim kazalištem - Gradskim kazalištem u Puli, gdje je premijera bila 30. studenoga. 

Mauro de Candia svojom verzijom "Orašara" u elegantnim scenografskim i kostimografskim rješenjima, uz dozu humora, pruža novi pogled na ovu bajku. Prema Hoffmannovom književnom djelu i glazbi Čajkovskoga, de Candia stvara novi svijet između stvarnosti i sna u kojem je sveprisutna čarolija, gdje nevidljivo postaje vidljivim, san postaje stvarnost, istaknuli su iz riječkog HNK u najavi premijere.

Scenografkinja i kostimografkinja je Margrit Flagner, oblikovatelji svjetla su Mauro de Candia i Dalibor Fugošić, a dramaturginja je Patricia Stöckemann.

U ulozi Marie u izvedbama "Orašara" izmjenjivat će se Maria del Mar Hernandez, Maria Matarranz i Marta Kanazir, a u ulozi Drosselmeyera Hugo Rodrigues i Michele Pastorini, dok će u ulozi Orašara biti Ali Tabbouch ili Tilman Patzak. Uz druge članove riječkoga Baleta, nastupaju i učenice riječke Osnovne škole za balet i suvremeni ples pri Osnovnoj školi Vežica u Rijeci i Dječji zbor "Kap".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater