DAN POSVEĆEN MORSKIM ORGANIZMIMA

MONTE LIBRIĆ: Što se sve krije u morskim dubinama

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Budući da je ovogodišnje izdanje festivala dječje knjige Monte Librić posvećen životinjama, ravno iz mora u utorak su stigle morska mačka, veliki morski rak, mali morski rak, morska zvijezda, kao i plavi rak.

Vrijedni studenti Fakulteta prirodnih znanosti u Puli predstavili su iznimno brojnoj djeci iz pulskih vrtića ove morske životinje, omogućivši da ih vide, te da ih dotaknu (one manje opasne).

Saznali smo da su sve te morske životinje "ulovili" profesori ovih studenata iz mora blizu Pule, a morsku mačku dobili su "iz mreže", no vratit će je morskim dubinama odmah nakon prezentacije najmlađima.

Plavi rak je invazivna vrsta, dolazi iz Atlantskog oceana balastnim vodama, a hrani se zavičajnim vrstama pa stoga remeti ravnotežu lokalne zajednice. Ribari ga ne vole jer oštećuje mreže, kao i ulovljenu ribu, te predstavlja prijetnju uzgajalištima. Studenti vele da je izvrsna gastronomska delicija.

Morska mačka pak, kako su objasnili djeci, ima vrlo hrapavu kožu, i jestiva je, ali je bolja delicija plavi rak. "Nije morska mačka opasna za nas, prije smo mi opasni za nju, treba smanjiti njezin izlov", istaknuli su studenti uz napomenu da je često ribari bacaju iz mreže".

Rak samac i jedna vrsta moruzgve česti su prijatelji, saznali su radoznali mališani, koji su jedva čekali pogledati sve te životinje iz morskih dubina. Studenti su im vrlo lijepo i na njima primjeren način objasnili važnost svega toga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of