MONTE LIBRIĆ

ROĐENI ZA ČITANJE: Ministarstvo kulture i medija osigurat će 40.000 slikovnica godišnje za svu djecu

Akcijskim planom Nacionalne strategije poticanja čitanja predviđeno je da program Rođeni za čitanje na nacionalnoj razini provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Rodeni za citanje

Rodeni za citanje


Nakon Godine čitanja, koja je obilježila 2021. godinu, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske ove je godine krenulo s programom poticanja čitanja djeci od najranije dobi pod nazivom "Rođeni za čitanje".

Važnost čitanja djeci

Radi se o ciklusu informativnih susreta za pedijatre, a namjera je da se do srpnja 2022. održe informativni susreti programa "Rođeni za čitanje" u svim županijama Republike Hrvatske. Nakon niza susreta s pedijatrima, odgojiteljima i knjižničarima koji su se održali diljem Hrvatske od Slavonskog Broda preko Zagreba do Dubrovnika, u Istarskoj županiji, program će biti predstavljen u Puli u sklopu Festivala dječje knjige Monte Librić, i to već prvog festivalskog dana, odnosno 6. lipnja u 19 sati u Klubu-knjižari Giardini 2.

Tada će o važnosti čitanja djeci od najranije dobi s ciljem razvoja rane pismenosti govorit idejna začetnica ovog programa u Hrvatskoj prim. mr. sc. Marija Radonić, spec. pedijatar, subspec. ped. pulmolog, zatim profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Anita Peti-Stantić, dok će o provedbi nacionalnog programa i nastavku konkretnih aktivnosti započetih u 2021., Godini čitanja govoriti Maja Zrnčić, voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija. Sudjelovat će, također, i prof. dr. sc. Giorgio Tamburlini i prof. dr. sc Alessandra Silla, koji ovaj program provode u Italiji.

Akcijskim planom Nacionalne strategije poticanja čitanja predviđeno je da program "Rođeni za čitanje" na nacionalnoj razini provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Program će kroz višegodišnje aktivnosti na nacionalnoj razini promicati čitanje od najranije dobi i baviti se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara i uz podršku odgojitelje i knjižničara.

Jedan od ciljeva programa je razviti nacionalnu mrežu pedijatara koji će uputiti svakog roditelja/skrbnika na redovitim sistematskim pregledima djece na važnost čitanja djeci, na važnosti čitanja iz užitka, općenito na važnost čitanja za razvoj djetetovih čitalačkih navika te na važnost razvoja čitateljskog mozga u digitalnom svijetu.

Ministarstvo kulture i medija osigurat će 40.000 slikovnica godišnje za svu djecu koje će im pedijatri tijekom pregleda pokloniti, sukladno dobi djeteta (za šest mjeseci, godinu i pol, te za tri i pet godina).

Idejnu začetnicu ovog programa u Hrvatskoj, Mariju Radonić upitali smo kako je došla na ideju pokretanja programa, dok smo o potrebama i važnostima ovakvih strategija i programa za poticanje čitanja upitali Anitu Peti-Stantić.

Snaga slikovnice

Marija Radonić: Za program "Rođeni za čitanje" čula sam prvi put 2007. u Trstu na kongresu socijalne i preventivne pedijatrije na predavanju prof. dr. sc. Giorgia Tamburlinija i odmah sam znala da to želim prenijeti u Dubrovnik, u svoj svakodnevni rad. Niti dva mjeseca kasnije prof. Tamburlini i prof. Silla su nam predstavili svoj program i ponudili suradnju koja traje do danas. Što me privuklo? Privuklo me sjećanje na nezaboravne dane kada mi je baka ispod pokrivača svaku noć do kasno čitala priče. A ja bih jedva čekala kada će doći vrijeme za spavanje jer sam znala da tek tada počinje moj pravi život.

Marija Radonić

Marija Radonić

Druga stvar koja me privukla kao liječnika je mogućnost i snaga slikovnice u svakodnevnom radu, od alata za procjenu psihomotornog razvoja djeteta, sredstva za distrakciju od bolnih zahvata, npr. cijepljenja, te mogućnost poklona na kraju pregleda. Tek kasnije sam naučila ovu stvarnu ulogu slikovnice i ranog čitanja u pripremi djeteta za školu s ciljem promocije rane pismenosti. Čitanjem od najranije dobi možemo utjecati i na zadani genetski potencijal razvoja djeteta. Program se upravo i pokazao najuspješnijim u obiteljima nižeg socijalnog i obrazovnog statusa. I na kraju "Rođeni za čitanje" su na naprosto nevjerojatan način spojili moju ljubav prema mom pozivu i prema knjizi što smatram Božjim blagoslovom.

Anita Peti Stantić (Snimio Boris Nađ)

Anita Peti Stantić (Snimio Boris Nađ)

Anita Peti-Stantić: Programi za poticanje čitanje potrebni su zato što je čitanje s jedne strane samotan čin pojedinca, a s druge strane društvena aktivnost. Naime, ljudi koji čitaju i čitajući saznaju o svjetovima u kojima ne sudjeluju neposredno, o tome razgovaraju i dijele ta iskustva s drugima. Osim toga, za mlade je posebno važno kakav je odnos društva u kojem žive prema čitanju. U društvima u kojima se čitanje valorizira kao pozitivno, znatno je više čitatelja nego u društvima koja su indiferentna prema čitanju. Ovaj je program specifičan zato što u prvi plan stavlja pedijatre, odgojitelje i roditelje djece, a onda i djecu, dakako, prije nego što krenu u školu i prije nego što sami nauče čitati. Time se šalje poruka kako se čitanje ne razvija bez pomoći i kako je za čitanje s jedne strane potrebno razviti predčitalačke sposobnosti, a s druge naviku i ugodu čitanja. Oboje u prvim godinama života u najvećoj mjeri ovisi o roditeljima i njihovu stavu, stoga programom želimo potaknuti pedijatre na to da razgovaraju s roditeljima od najranije dobi djece, da im daruju specifično oblikovane i dobno primjerene knjige kako bismo time osnažili roditelje da se odluče na čitanje svojoj djeci. Smatramo da je to jednostavno provediva mjera koja djeluje preventivno, sprječavajući probleme s čitanjem, a onda i svakim drugim učenjem u životu mladih ljudi.

Ovogodišnji, 15. Monte Librić održat će se od 6. do 12. lipnja u Parku Petra Krešimira IV. (park nasuprot Dvojnih vrata), a pod tematskom okosnicom "Librić Zoo Park".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter