FESTIVAL MLADOG TEATRA

USUDI SE BITI KREATIVAN: Maštovite interpretacije Danteovog najpoznatijeg djela

Uz brojne festivalske radionice koje prevode stručnjaci iz raznih područja, navečer se održavaju i studentske predstave, gdje studenti prikazuju što su naučili tijekom akademske godine, a sve to u vrlo poticajnom ambijentu

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Festival mladog teatra svečano je otvoren u Balama u subotu navečer na Trgu Tomaso Bembo. Pod motom "Usudi se biti kreativan" festival se održava s ciljem osnaživanja međunarodne kulturne suradnje i razmjene iskustava osoba mlađe dobne skupine i profesionalnih voditelja uz promidžbu teatra kao mjesta susreta i dijaloga različitih profesija: glumaca, glazbenika, plesača, kostimografa, scenografa, arhitekata, nutricionista, menadžera, ekonomista, pravnika, pedagoga, metodičara. Uz brojne radionice koje prevode stručnjaci iz raznih područja, navečer se održavaju i studentske predstave, gdje studenti prikazuju što su naučili tijekom akademske godine, a sve to u vrlo poticajnom ambijentu.

Prirodne ljepote, turizam i baština

Robert Raponja, prorektor osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, na otvaranju je kazao da se radionice održavaju u prekrasnom ambijentu kampa Mon Perin, gdje nakon 23 sata prestaju aktivnosti da bi se svi dobro odmorili i naspavali za kreativno raditi sutradan, a cijeli je ambijent, kao i program, spoj prirodne ljepote, kulturne baštine, turizma i vrhunske eno-gastro ponude, na čemu je zahvalio svim sudionicima i suradnicima ovoga festivala koji prošle godine, nažalost, zbog situacije s koronavirusom nije održan.

Mlade snage u povodu 700. obljetnice smrti velikog talijanskog pisca

- Iznimno mi je drago što se festival ove godine, nakon prošlogodišnjeg otkazivanja zbog pandemije, ponovno održava i što mlade snage ovdje daju dušu i ljepotu u ovim radionicama, predstavama i prezentacijama. I u ovom teškim trenutcima umjetnošću i zajedništvom možemo promijeniti puno toga, a nadam se da ćemo za iduća izdanja biti još bogatiji i raznovrsniji što se sadržaja i programa tiče, kazao je baljanski općinski načelnik Edi Pastrovicchio.

Alegorijska slika zemaljskog svijeta

Nakon što je maturantica Talijanske srednje škole "Dante Alighieri" iz Pule Denise Jurman pročitala prvo pjevanje Danteovog "Pakla" na talijanskom, gosti iz Njemačke na vrlo su kreativan i simpatičan način prikazali sedam grijeha po Danteu u jezičnoj simbiozi hrvatskog i njemačkog jezika, zamolivši na kraju mistera Raponju da ih pusti u svoj Raj.

Potom su studenti iz Osijeka izveli kraću predstavu posvećenu Danteu Alighieriju, jer se ove godine obilježava 700. godišnjica njegove smrti.

Naravno, započelo je poznatim stihovima iz Pakla, gdje je Pakao dakako alegorijska slika zemaljskog svijeta i njegovih grijeha, a cijelo je djelo u znaku tercina, koje su ovi mladi glumci nadahnuto kazivali.

Publika tijekom otvorenja

Premda je to bio tek neki prvi pristup ovome velikanu i njegovom djelu, obuhvaćene su najznačajnije epizode njegovog najpoznatijeg epskog spjeva - "Božanstvene komedije" na simpatičan način, primjereno za širu publiku.

Festival se nastavlja s brojnim radionicama na programu u prostorima sportske dvorane Bale, tvrđave Fort Forno, kinodvorane, Turističke zajednice Bale, ambijentu energetskih krugova, a prezentacije i predstave upriličit će se na Trgu Tomaso Bembo, tvrđavi Fort Forno, kao i u parku u Zagrebačkoj ulici.

Urednica kulture u našem listu Bojana Ćustić Juraga i Robert Raponja

Svake večeri do četvrtka, 23. rujna u 19.30 sati u parku u Zagrebačkoj ulici u Balama održat će se projekt "Čitajmo zajedno" pod vodstvom moderatorice Nives Tomašević. Čitat će se dijelovi iz romana ili poezije Jasne Horvat, Andrijane Kos Lajtman, Damira Radića, Dorte Jagić, Ivane Bodrožić, Zorana Ferića, Drage Glamuzine, Eveline Rudan, Marka Gregura i Nebojše Lujanovića, a ta će djela interpretirati studenti: Lucija Subotić, Jona Zupković, Matko Trnačić, Domagoj Pintarić, Filip Tomičić i Dorian Vicić.

Najbolja predstava Bembo Festa - Vla Vla Vlajland cabaret

Najbolja predstava Bembo Festa - Prvog kazališnog festivala malih formi je "Vla Vla Vlajland cabaret" Ivana Lea Leme s Ecijom Ojdanić iz produkcije Kazališta Moruzgva. Odluka je to festivalskog žirija - Bojana Ćustić Juraga, urednica kulture u našem listu (predsjednica žirija), Sandi Drandić, direktor TZ Bale i Vesna Janko, predstavnica publike.

"'Vla Vla Vlajland cabaret' na kazališnu pozornicu donosi izvrstan, satiričan dramski tekst Ivana Lea Leme, koji je režirao aktualnu i dinamičnu predstavu, a čije je posebno bogatstvo jezik - urbana, zapravo globalizirana inačica dijalekta Dalmatinske zagore. Ovom jedinstvenom suvremenom kabaretu život daje odlična gluma Ecije Ojdanić, koja je na pozornici - čvrsta, zdravorazumska, ponosna Vlajna, čistačica, koja ima "jezičnu ka alkarsko koplje" kojom pogađa u sridu. Pred publikom je žena, koja kao i njena baba Cvita "vajka iđe naprid" i bori se protiv svih predrasuda i ograničavajućih normi patrijarhalne sredine obremenjene sveprisutnim nacionalizmom i osuvremenjenim primitivizmom. Iz nje progovara narodna mudrost, zapravo općeljudska istina o slobodi i jednakosti. 'Vla Vla Vlajland cabaret', predstava nastala u doba lockdowna, je emancipatorski i iscjeljujući kazališni, režijski i glumački dragulj koji je, na veliku radost publike, zasjao i u Balama na 1. Bembo Festu", kazala je u subotu navečer Bojana Ćustić Juraga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater