U NEDJELJU NAVEČER

Svečano otvoren Festival mladog teatra: U BALAMA POČELA ČAROLIJA PUTOVANJA, LJUBAVI I VINA

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA


"Čarolija putovanja, ljubavi i vina" tema je ovogodišnjeg Festivala mladog teatra koji je večeras svečano otvoren u Balama. A, upravo je u znaku putovanja, ljubavi i vina bio i trodijelni program svečanog otvaranja festivala koji traje do četvrtka te donosi predstave i radionice za sve uzraste. U inspirativnoj atmosferi u Balama ove je godine Festival mladog teatra ponovno ugostio umjetnike, glumce, glazbenike, plesače, kostimografe, scenografe, arhitekte, nutricioniste, menadžere, ekonomiste, pravnike, pedagoge i studente iz Njemačke, Rumunjske, Ukrajine, Francuske i Hrvatske. Cilj je festivala osnaživanje međunarodne kulturne suradnje i razmjena iskustava, te afirmacija kazališta kao mjesta susreta i dijaloga različitih profesija.

Tako je u sklopu svečanosti festivalskog otvaranja najprije u Galeriji Ulika otvorena izložba "Mjesta koja ne postoje" mlade osječke vizualne umjetnice Josipe Henizelman. Uslijedila je u Sportskoj dvorani u Balama predstava "Kartografija ljubavi" Helene Sablić Tomić u režiji Roberta Raponje, u kojoj glume fantastična mlada glumica Antonia Mrkonjić i mladi glumac Nikola Radoš, a svira saksofonist Tin Ringsmuth. Riječ je o scenskoj adaptaciji djela Helene Sablić Tomić "Kartografija ljubavi - Dunavom", koju potpisuje mladi dramaturg Matej Opolcer. Priča je to koja kulturološku kartu ljubavi donosi kao kazališnu priču "o ljubavi, punu želja, strasti, očekivanja, nesporazuma te tjelesnog i duhovnog zanosa, ali i boli". Zapravo, publika svjedoči kazališnoj rekonstrukciji ljubavnih susreta uz rijeku, a glavni je tijek ove "teatarske rijeke", od njezina izvora do ušća, snažna potreba ljudske duše da voli i da bude voljena.

U završnici otvaranja svi su sudionici festivala, mentori i studenti, ali i vinari uključeni u program, kao i predstavnici domaćina, predstavili svoja omiljena vina, a potom je uslijedilo kušanje na revijalnom susretu vinara Slavonije i Istre.

U sklopu svečanosti riječi dobrodošlice sudionicima Festivala mladog teatra i gostima izrekao je Edi Pastrovicchio, načelnik Općine Bale. On je zahvalio sudionicima Festivala koji svojim idejama i kreativnošću obogaćuju Bale iz godine u godinu. U ime organizatora govorili su prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, mentor Festivala Robert Raponja sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a kroz program je vodila umjetnička voditeljica Festivala Katica Šubarić, s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Snažnu poveznicu između kulture i turizma koju Bale promiču naglasio je Sandi Drandić, direktor Turističke zajednice Bale, koji je ujedno i proglasio pobjedničku predstavu nedavno završenog tromjesečnog 2. Bembo Festa - Festivala malih formi. Riječ je o predstavi "Demokracija" Zijaha Sokolovića i Dražena Šivka iz produkcije Teatra Grupa, koji će narednog ljeta biti gosti pokrovitelja festivala Mon Perina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of