FESTIVAL MLADOG TEATRA U BALAMA

"ILONKA" ili kada je duh jači od svih nevolja, pušaka i političkih režima

| Autor: Mladen RADIĆ


Priča je uvjerljiva, ljudska i ima sretan kraj. O protagonistkinji je snimljen film, napravljena predstava i njena priča i dalje živi. Pored nje prolaze vojske i smjenjuju se režimi, no njen duh ostaje nepobjediv, nema tih pušaka ili tog siromaštva koji ga mogu slomiti i satrti

Drugi Festival mladog teatra u Balama nastavio se u petak navečer ispred Kaštela Bembo gdje su gledatelji mogli uživati u monodrami nazvanoj "Ilonka", prema protagonistici priče. Predstava je inspirirana istinitim događajima, nastala je kao diplomski rad Emese Erdei na Akademiji za kazalište, film i televiziju u rumunjskom Cluju, a redateljica je Kata Kisco Palocay.

O starijoj Romkinji

To je priča o starijoj Romkinji Ilonki koju je Emese viđala na ulicama Cluja, te je naposljetku, inspirirana njenom životnom pričom, napravila predstavu.

Bila je to lutkarska predstava, a mala scena smještena uz zidine kaštela iskorištena je do maksimuma i odmah je bilo jasno da je u predstavu uloženo puno truda. Lutke i scenografija su odlično uklopljeni, jedino su titlovi bili na malo nezgodnom mjestu, no što nije toliko nevažno s obzirom da ima jako puno govora. Također, predstava je malo preduga, učinilo nam se da bi drugi dio mogao biti malo kraći i ništa ne bi nedostajalo u inače odličnoj izvedbi.

Ipak, jasno je da je predstava rađena iz srca i vrlo se lako uvući u priču stare Romkinje koja preživljava Drugi svjetski rat i holokaust, nastavlja živjeti u komunističkoj Rumunjskoj čiji diktator Ceausescu biva svrgnut krajem 1980-ih.

Ilonkina priča tu ne završava jer ovo nije politička priča, ovo je jedna intimna priča kroz čiju se prizmu u pozadini reflektiraju povijesni događaji, a sve što se Ilonki događa - a to uključuje neke jako ružne stvari - ona podnosi sa samo sebi svojstvenim optimizmom, kao da sama sebe ismijava. To je ta fina ravnoteža zbog koje u pojedinim scenama znamo da se pred nama odigrava tragedija, ali ipak bismo se rado nasmijali i to ne iz zlobe, nego baš iz nekog inata životu.

Nepobjediv duh

Priča je uvjerljiva, ljudska i ima sretan kraj. O Ilonki je snimljen film, napravljena predstava i njena priča i dalje živi. Pored nje prolaze vojske i smjenjuju se režimi, no njen duh ostaje nepobjediv, nema tih pušaka ili tog siromaštva koji ga mogu slomiti i satrti.

Prije predstave "Ilonka" izvedene su kratke monodramske forme koje su predstavili polaznici festivala i festivalskih radionica.

Večeras, u 20.30 sati u teatru Fort Forno a programu je "Casanova" u izvedbi Freiburger Schauspielschule.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum