ROBERT RAPONJA

O FESTIVALU MLADOG TEATRA: Osobnost kao glavna tema festivala

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Robert Raponja (M. MIJOŠEK)

Cilj festivala je osnaživanje međunarodne kulturne suradnje i razmjena iskustava osoba mlađe dobne skupine i profesionalnih voditelja te promocija teatra kao mjesta susreta i dijaloga različitih profesija – glumaca, glazbenika, plesača, kostimografa, scenografa, arhitekata, nutricionista, menadžera, ekonomista, pravnika, pedagoga, metodičara

Poznati pulski režiser s osječkom adresom Robert Raponja, prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, utemeljitelj je i jedan od glavnih organizatora Festivala mladog kazališta koji će se održati u Balama od 12. do 20. rujna. Bio je to povod za razgovor s njime o ovoj manifestaciji.

- Predstavite nam ovogodišnje izdanje Festivala mladog teatra?

- Festival mladog teatra projekt je Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, koji se realizira na području Općine Bale od 12. do 20. rujna i okuplja sudionike iz zemalja Europe, Azije i Amerike. Cilj festivala je osnaživanje međunarodne kulturne suradnje i razmjena iskustava osoba mlađe dobne skupine i profesionalnih voditelja te promocija teatra kao mjesta susreta i dijaloga različitih profesija – glumaca, glazbenika, plesača, kostimografa, scenografa, arhitekata, nutricionista, menadžera, ekonomista, pravnika, pedagoga, metodičara. Tema Festivala je osobnost te se proteže kao motiv svih radionica, a mlade glumce kao i druge profesionalce posebno usmjerava prema osobnom brendiranju kao permanentnom procesu.

- Tko su ovogodišnji sudionici i mentori? Riječ je o vrlo značajnoj manifestaciji, tko je sve sudjelovao u realizaciji tako složenog programa?

- Na Festivalu se ostvaruje suradnja umjetnika iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Italije, Južne Koreje, Azerbejdžana, Rumunjske, Bugarske, Srbije, Irske, Austrije, Kine i SAD-a. Osim profesora s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, sudjeluju i profesori i mentori s partnerskih institucija. Uključili su se i Hrvatski centar UNIMA, kao i Hrvatski centar Assitej, te Kazališni epicentar, s naglaskom na konferenciju koja tematizira aktualne teme mladog teatra i teatra za mlade.

- Na programu su brojne i raznolike radionice koje pokrivaju široki spektar tema i segmenta glumačkog života - od prehrane do glasovnih tehnika. Kako je osmišljen njihov rad?

- Na rasporedu je više glumačkih radionica. "Suzuki metode u suvremenoj izvedbenoj praksi " realizira se pod vodstvom mag. art. Nielsa Jensena i prof. Grete Linz s Freiburger Schauspielschule iz Freiburga u Njemačkoj. Radionica "Umjetnička glumačka osobnost" realizira se pod vodstvom red. prof. dr. art. Roberta Raponje i doc. art. Katice Šubarić s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Radionicu "Glas i govorne tehnike" mentorirat će prof. Tatjana Bertok Zubković s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. "Osnovne elemente glume i scenske igre" vodi doc. art. Katica Šubarić, a radionicu o govoru, odnosno glasu i njegovoj upotrebi "Voice and speach – How to use it" vodi V. Raeva. Osim glumačkih, realizira se i niz drugih radionica. Masterklas iz kostimografije vodi prof. dr. art. Jasmina Pacek s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, dok "Menadžment i osobnost - menadžerska osobnost i javni nastup" zajednički realiziraju dr. Igor Mavrin i prof. dr. art Robert Raponja s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a nutricionističku radionicu "Prehrana po mjeri" vode prof. dr. Daniela Čačić Kenjerić i Lidija Šoher, mag. nutr. s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

- Na programu su i brojne predstave, od kojih mnoge premijerno.

- Od predstava na rasporedu su lutkarska monodrama "Ilonka" Erdei Emese iz Cluja u Rumunjskoj, monodrama "Je li ribe spavaju" kazališnog Epicentra, Vjere Vidov, "Kako sam ubila svoju majku" diplomska predstava Lovorke Trdin prema tekstu Andraša Vichyja te "Casanova" predstava Freiburger Schauspielshule, koja je posebno zanimljiva u kontekstu Bala u kojima je jedno vrijeme boravio proslavljeni zavodnik. Realiziraju se u dvorcu Bembo, koji je zanimljiv prostor za ovu vrstu produkcije.

- Planovi za budućnost ove manifestacije?

- Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku prostor Bala i ubuduće će koristiti kao svoju nastavnu bazu, a sukladno tome će se nastaviti realizacija ovog projekta, koji će i dalje težiti temama suvremenog teatra, kazališne edukacije, uz interdisciplinarni i multidisciplinarni pristup, povezivanjem s drugim profesijama.

Zanimljiva konferencija

U sastavu ove manifestacije, održat će se konferencija "ASIA VS EUROPE; Children and Youth Theatre, and Puppet Theatre - Differences and Similarities" (Kazalište za djecu i mlade i lutkarsko kazalište - sličnosti i razlike), i to od 12. do 15. rujna. Skup će biti otvoren u četvrtak, 12. rujna u 10.30 sati okruglim stolom gdje će sudjelovati Jasmina Pacek, Igor Mavrin, Grete Linz, Jasmin Novljaković, Danijela Kenjarić, Nils Jansen, Robert Raponja, Katica Šubarić i Tatjana Bertok.

Festival će biti otvoren ispred Kaštela Bembo u četvrtak u 20 sati uz nastup Gungula benda koji čine studentice umjetničkih akademija u Hrvatskoj. Tijekom narednih dana Kaštel Bembo ugostit će raznolike programe, okrugle stolove i predstave.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini