VIKEND FESTIVAL ISTARSKIH TARTUFA

Vrhunac sezone afrodizijačke gljive: KAPITALAC OD 750 GRAMA NAJVEĆI JE TARTUF SAJMA



Da je doista riječ o jednoj neobičnoj sezoni i po tome što količinski tartufa nema tako puno, ali se može naći iznadprosječno velikih primjeraka kakvih možda nije bilo zadnjih dvadesetak godina. Pronađeni kapitalac mogao bi na tržištu postići cijenu između 2.500 do 3.000 eura

Marko Puh iz buzetske tvrtke Natura tartufi nastavlja svoj ovosezonski pohod na sajamske titule. Nakon Motovuna, priznanje za najveći tartuf osvojio je i na 17. izdanju Vikend festivala istarskih tartufa u Buzetu sa 750-gramskim primjerkom afrodizijačke gljive pronađenim u Motovunskoj šumi uz rijeku Mirnu. Takvi ekstra primjerci postižu vrtoglave cijene pa bi i taj kapitalac, povjerio nam je Puh, mogao na tržištu postići cijenu između 2.500 do 3.000 eura.

Neobična sezona

- Sezona je krenula malo čudnovato. Do prije dvadesetak dana kvaliteta nije bila toliko dobra zbog visokih temperatura, a sada se poboljšala i zapravo ulazimo u špicu sezone, rekao je Puh te dodao da je doista riječ o jednoj neobičnoj sezoni i po tome što količinski tartufa nema tako puno, ali se može naći iznadprosječno velikih primjeraka kakvih možda nije bilo zadnjih dvadesetak godina.

Prema ocjeni žirija, u čijem su sastavu bili predsjednik Udruge tartufara "Istra" Darko Muzica, inženjer šumarstva Dino Buršić, ugostitelj Eddy Rušnjak i županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, drugu laskavu titulu, onu za "Tartuf festivala" gdje su se uz težinu ocjenjivali i oblik, veličina, boja, miris i tvrdoća, osvojio je tartuf tvrtke Karlić tartufi, težak 480 grama. Ivan Karlić prije dva tjedna mogao se pohvaliti tartufom od jednog kilograma, no taj kapitalac nije mogao dočekati buzetski sajam, prodan je odmah nakon što je pronađen. Priznanja su uručili županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković i direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Igor Merlić.

Dvodnevni Vikend festival istarskih tartufa otvorio je istarski župan Valter Flego, dok je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić poručio da je sajam istarskih tartufa jedan od brendova Buzeta kao "grada tartufa", koji se održava upravo u jeku sezone ove podzemne gljive.

Neuobičajeno visoke temperature za početak studenog, subotnju atmosferu u šatoru dovele su do usijanja, kao da se ne približava kraj godine, no zato su na štandu buzetske Pekare Ošo, Bojan i Sandra Ošo predstavili domaće panetone pod brendom "Zlato doline mlinova" koji će biti u ponudu za božićne i novogodišnje blagdane. Primjerenije vremenskim prilikama ipak se više tražio njihov sladoled.

Buzetski sajam živopisnog ugođaja pravog merkata, okupio je u velikom šatoru od 1.000 kvadrata u Mašimovoj škuji, čemu valja pridodati još 200 kvadrata dodatnog natkrivenog prostora, sedamdesetak OPG-ova i malih proizvođača domaćih proizvoda od tartufa, meda, sira, pršuta, maslinovog ulja, vina, rakija, marmelada, tjestenine…. Nudili su se proizvodi iz Istre i ostalih krajeva Hrvatske, ali i Italije i Slovenije. Ujedno je to i jedini ovosezonski sajam tartufa koji je okupio čak šest firmi koje se bave otkupom i prodajom tartufa. Kilogram bijelog tartufa prve klase na jednom se štandu u subotu prodavao za oko 2.500 eura, druge klase za oko 1.500 eura i treće za oko 700 eura.

Strani gosti

Festival tartufa privukao je domaće goste, Talijane, Slovence, Austrijance…

- Nikada nismo otvorili sajam s toliko velikim brojem posjetitelja. Već u 11 sati u šatoru smo imali dvije grupe agencijskih gostiju iz Austrije, pohvalila se Mila Nežić iz Turističke zajednice Grada Buzeta.

Pored ljubitelja gastro okusa Istre, sajam tartufa okuplja i pustolovce s obzirom se može se pohvaliti i jedinom pustolovnom utrkom na svijetu kojoj, da bi pristupio, moraš imati i tartufarsku opremu, lopaticu, uključujući psa ili svinju, naravno gumenu ili plišanu. U utrci Lov na tartuf, kombinaciji orijentacijskog trčanja, MTB-a i lova na blago ove se godine okušalo 47 dvočlanih timova iz Hrvatske i Slovenije.

Uz izložbu, degustaciju i prodaju tartufa i domaćih proizvoda, te brojne programe kao što su Buzet na pjatu - predstavljanje buzetskih ugostitelja, radionica izrade domaće tjestenine, jedan novi sadržaj "Chef on stage", radionica izrade čokolade uz majstora čokolatijera, kutak za djecu, kulturni program uz nastup gunjaca i bogatu ugostiteljsku ponudu, organizator Turistička zajednica Buzeta, suorganizator i pokrovitelj Grad Buzet te suorganizatori SRK Alba i gradski komunalac Park, kao i sponzori među kojima i županijski odjeli za turizam i za poljoprivredu te županijski TZ, i u ovogodišnjem, 17. izdanju pobrinuli su se za odličan sajamski vikend. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter