PROTUEPIDEMIJSKA MJERA

Već neko vrijeme unutar županije nema ograničenja u kretanju, ali "preko Učke" može se samo s "ausvajsom". DOZNAJEMO KADA ĆE PROPUSNICE BITI UKINUTE

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Propusnice su uvedene prije mjesec i pol dana (Milivoj MIJOŠEK)

Propusnice su uvedene prije mjesec i pol dana (Milivoj MIJOŠEK)


Propusnice se za potrebe liječenja u drugom gradu izdaju odmah. Liječnik koji izdaje uputnicu može izdati i dozvolu, a može je izdati i jedinica lokalne samouprave, grad ili općina u kojoj pacijent boravi, objašnjava Dino Kozlevac

E-propusnice mogle bi se u potpunosti ukinuti već idućeg tjedna, paralelno s popuštanjem protuepidemijskih mjera. Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije, potvrdio nam je da će nacionalni Sožer o mogućem ukidanju ausvajsa raspravljati u ponedjeljak, 11. svibnja.

- Ako ostane dobra epidemiološka slika, mislim da neće biti zapreka da se ta dozvola ukine. No, to će se vagati na razini cijele države, kaže Kozlevac. Podsjećamo da je na nacionalnoj razini jučer bilo 11 novooboljelih od covida-19, dok u Istarskoj županiji više od 15 dana nije bilo nijednog slučaja.

Iako je kretanje dozvoljeno unutar Istarske, ali i još desetak županija, potrebna je dozvola za kretanje u drugu županiju, recimo u Zagreb na liječenje ili čak transplantaciju organa. U tom slučaju propusnicu izdaje općina ili grad u kojem pacijent živi. Ako, primjerice, bolesnik putuje iz Pule u Zagreb, tad propusnicu može zatražiti od Grada, ali i od liječnika.

- Liječnik koji izdaje uputnicu može izdati i dozvolu. Ako se tu pojavi neki tehnički problem ili doktor kaže ja ne bih, onda se pacijent može javiti u Grad i dobit će dozvolu za odlazak k liječniku u Zagreb, objašnjava Kozlevac.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater