PRVA FAZA GRADNJE

VAŽNA SPORTSKA INFRASTRUKTURA U POREČU: U veljači počinju radovi na nogometnom kampu vrijedni 10,5 milijuna kuna

Novi kamp, osim novog terena, sadržavat će i potrebne popratne sadržaje kampusa, poput šest modularnih objekata, parkirališta i ostale opreme

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Gradnja novog nogometnog igrališta

Gradnja novog nogometnog igrališta


Grad Poreč jučer je raspisao natječaj za izgradnju prve faze nogometnog kampa u Poreču, jedne od najvećih investicija u sport u gradu u proteklih nekoliko godina. Projekt su na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavili gradonačelnik Loris Peršurić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin i pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav Marino Poropat, te predstavnici porečkog Nogometnog kluba "Jadran", trener seniora Dalibor Šuran i Marko Kepčija, trener juniora i voditelj nogometne škole. 

Gradnja na lokaciji Škagacer

Novi nogometni kamp trebao bi osigurati novo mjesto za sve aktivnosti koje su se dosad odvijale na starom nogometnom igralištu u gradu. Nogometni će kamp služiti za trenažne/školske i pripremne aktivnosti svih uzrasta NK "Jadran" te aktivnosti drugih nogometnih klubova prema potrebi i interesu. Površina nogometnog terena iznosi 104x68 metara i imat će pet metara zaštitnog pojasa sa svake strane, što ukupno čini 8.892 metara četvornih. Lokacija na kojoj je planirana izgradnja zove se Škagacer, blizu skretanja za naselje Garbina i nedaleko od sportske dvorane Žatika.

- Kao što i sami znate, naš NK "Jadran" ove godine ostvaruje odlične rezultate, a svakako je jedno od najvećih bogatstava svakog kluba kvalitetan i predan rad s omladinskim pogonima. U "Jadranu" već sada rade odlično, ali zaslužuju bolju infrastrukturu. "Stari Jadran", mislim da se možemo složiti, ne nudi uvjete koje najveći omladinski pogon u gradu treba. Kako djeci, tako i njihovim roditeljima koji sada nemaju ni parkirnih mjesta, ni mjesta za sigurno preuzimanje djece, rekao je gradonačelnik Peršurić.

Istaknuo je nadalje da će ovaj novi kamp, čija izgradnja ulazi u prvu fazu, osim novog terena, sadržavati i potrebne popratne sadržaje kampusa poput šest modularnih objekata, parkirališta i ostale opreme.

- Osim što će naš klub dobiti potreban teren, s ovime će Poreč razviti i dodatni potencijal kao grad koji ima terene za ugostiti profesionalne sportske klubove, a možda i reprezentacije. Posebno kad se ovaj kampus dodatno proširi. Naime, nogometni kamp planira se i gradi sukladno standardima i normativima koje propisuje važeći Pravilnik o licenciranju klubova Hrvatskog nogometnog saveza, u skladu s odgovarajućim propisima FIFA-e/UEFA-e, kaže gradonačelnik Peršurić.

Kako je dodao, krenuli su u izradu ovog terena, sukladno važećem prostornom planu, no izradom novog plana razvit će se dodatno potencijal ovog kampusa i maksimalno ga uklopiti u prostor. 

Važnost ulaganja u sport

- Mnogi se gradovi vole nazivati gradom sporta na papiru, ali mi to i jesmo. S ukupno šest javnih sportskih dvorana i dvije privatne, 130 polivalentnih i dječjih igrališta, atletskom stazom, nogometnim stadionom, rukometnim, košarkaškim i brojnim teniskim terenima, budućom izgradnjom nogometnih terena, razvijenom infrastrukturom za brojne sportaše i rekreativce uz samu obalu, teretane na otvorenom te projektima koji su posebno prilagođeni osobama s invaliditetom, ali i općem zdravlju stanovništva, Poreč je odavno prepoznao važnost ulaganja u sport. Sretni smo da Poreč, s obzirom na broj stanovnika, ima registriran vrlo veliki broj sportaša, a tu je i mnogo rekreativaca koji su kulturu sporta i zdravog življenja razvijali kako se i sam grad razvijao. Upravo zato, kako bismo održavali sve sportske objekte te, u granicama svojih mogućnosti, podržavali i razvijali sportske klubove, krećemo u ovu investiciju, kao što smo i obećali. To naravno ne znači da su sva ulaganja gotova, već gledamo ići konstantno, jednim redom, kako bismo ostvarili željenu infrastrukturu, zaključio je gradonačelnik Peršurić.

Procijenjena vrijednost izgradnje prve faze je 10,5 milijuna kuna (plus PDV), a Grad Poreč je ovaj projekt prijavio i na sufinanciranje Hrvatskom nogometnom savezu i Ministarstvu turizma i sporta, te se nadaju da će i oni sudjelovati. Nakon raspisivanja natječaja, ukoliko sve bude teklo prema planu, očekuje se otvaranje radova sredinom veljače 2021. Lokacija na kojoj se planira izgraditi kamp nalazi se na katastarskim česticama u državnom vlasništvu. 

Gotovi planovi za drugu fazu

Pročelnik Hrvatin ukazao je da je ovaj projekt dio jedne veće priče o sportu u Poreču koja se razvija i kroz prostorno-plansku dokumentaciju od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, izgradnjom SRC-a "Veli Jože". Potom je zona, početkom 2000.-ih "prešla" glavnu cestu izgradnjom sportske dvorane Žatika.

- Danas, kad razmišljamo o Poreču 2030. - 2040.-ih, težimo stvaranju jedinstvene i centralne zone sporta, rekreacije i zelenila koja se proteže od centra grada do zaobilaznice. U tom kontekstu, nogometni je kamp jedan od sadržaja, u kojem se nakon provedbe ove prve faze, planira graditi nekoliko dodatnih nogometnih terena, igrališta za druge sportove, te dodatnih sadržaja poput teretana na otvorenom i cross staze, za koje već postoje izrađeni projekti, rekao je Hrvatin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini