MEĐUNARODNA SURADNJA

UDRUŽENI U BORBI PROTIV ŠIRENJA COVID -19: Buzet u novom EU projektu sa slovenskom općinom Žalec

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Koordinacija projektnih partnera u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Koordinacija projektnih partnera u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Namjera je stanovnike u lokalnim zajednicama osvijestiti o COVID-u 19, o preventivi, o svemu što se može napraviti da se izbjegne zaraza. Plan je osmisliti webinare, online suradnju među liječnicima što bi sve pomagalo primarnom zdravstvu, rekla je direktorica Zdravstvenog doma dr. Jožeta Potrate iz Žalca Hana Šuster Erjavec

Novi međunarodni projekt Ehealthcare pod sloganom "Udružite naše zemlje u borbi protiv širenja Covid -19 i očuvanju naše zajednice zdravom" upravo je kandidiran na EU fondove, a provodit će ga Zdravstveni dom dr. Jožeta Potrate iz Žalca u suradnji s Općinom Žalec (Slovenija), Gradom Buzetom i Kruševcem (Srbija).

U Buzetu je održana koordinacija projektnih partnera kojoj su uz gradonačelnika Buzeta Sinišu Žulića i dogradonačelnicu Anu Pernić prisustvovali načelnik i donačelnik Žalca Janko Kos i Roman Virant, direktor Razvojne agencije Savinja Stojan Prapotnik i direktorica Zdravstvenog doma dr. Jožeta Potrate iz Žalca Hana Šuster Erjavec.

Izmjenjivati dobre prakse

U Zdravstvenom domu Žalec, rekla je Šuster Erjavec, našli su se na udaru epidemije i bilo je određenih djelatnosti gdje je preventiva zaustavljena jer je trebalo primijeniti i usvojiti neke druge načine rada i tehnologije poput preventive preko webinara.

- Tražeći nove mogućnosti kako pomagati pacijentima i na daljinu, osmislili smo i kandidirali projekt Ehealthcare, financijski težak 40.000 eura i uključili partnere iz Hrvatske, preko Buzeta i iz Srbije preko Kruševca. Projekt smo zajednički kandidirali što otvara mogućnosti za daljnju suradnju. Namjera je stanovnike u lokalnim zajednicama osvijestiti o COVID-u 19, o preventivi, o svemu što se može napraviti da se izbjegne zaraza. To je inicijalni projekt koji može generirati puno širom suradnjom. Plan je osmisliti webinare, online suradnju među liječnicima što bi sve pomagalo primarnom zdravstvu, rekla je Šuster Erjavec.

- Očito ćemo još neko vrijeme živjeti s COVID-om 19 i moramo naći način kako surađivati i izmjenjivati dobre prakse i u ovakvim vremenima. Sada je to još važnije nego ikad i to ne samo na području zdravstva, nego i turizma, gospodarstva i drugih djelatnosti. Hrvatska je naša susjedna, partnerska država i upravo mi gradonačelnici kao lokalni lideri moramo biti primjer dobre suradnje i tražiti načine kako poboljšati stanje, izjavio je načelnik Žalca Janko Kos.

Nastaviti suradnju Buzeta i Žalca

Gradonačelnik Žulić izrazio je zadovoljstvo što su suradnju Buzeta i Žalca koja traje već određeni niz godina nastavili i kroz konkretan projekt za koji vjeruje da će svim projektnim partnerima donijeti nove spoznaje i nove načine da se zajednički bolje nose s trenutnom situacijom oko koronavirusa.

- Izuzetno mi je drago da s jednom prijateljskom općinom imamo prilike sudjelovati na konkretnim projektima, mislim da možemo jako puno učiti jedni od drugih i siguran sam da će se ta suradnja u budućnosti nastaviti kroz neke druge projekte od kojih će prije svega koristi imati građani i Buzeta i Žalca, izjavio je Žulić.

Direktor Razvojne agencije Savinja Stojan Prapotnik nada se da će se suradnja dvije jedinice lokalne samouprave nastaviti na svim područjima života, od gospodarstva do poljoprivrede, također kroz projekte financirane europskim sredstvima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum