EU PROJEKT

Dom za starije u Buzetu odsad će moći pružati i brojne izvaninstitucionalne usluge

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Dograđeni dio Doma za starije osobe Buzet (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Dograđeni dio Doma za starije osobe Buzet (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Završna konferencija EU projekta »Unaprijeđenje i poboljšanje izvaninstitucionalne skrbi za osobe treće životne dobi na području Grada Buzeta« održana je jučer u Buzetu, nakon što je krajem prošlog tjedna svečano obilježen završetak dogradnje i rekonstrukcije Doma za starije osobe.

Projekt, ukupne vrijednosti 3,24 milijuna eura, čija je središnja, financijski najzahtjevnija aktivnost bila dogradnja Doma za starije, financira se EU sredstvima za dio prihvatljivih troškova od 1,81 milijuna eura, a razlika iz dugoročnog kredita. Taj preostali dio iznosa, svaki sa po 50 posto, sufinanciraju Grad Buzet i Istarska županija. Nositelj projekta je Dom za starije osobe Buzet, a partneri Grad Buzet i Općina Lanišće.

Usluga pomoći u kući

- Dom za starije je zaglavni kamen nekoliko gradskih administracija te obveza sviju budućih jer za domicilno stanovništvo cijena ne smije biti veća od 50 posto ekonomske cijene, poručio je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin te dodao da je u Domu danas 50 korisnika i 35 djelatnika. Njegova dogradnja je do sada 100 posto financirana kreditima Erste banke.

- Prvi kredit 2021. godine, za Grad i Županiju od 10,8 milijuna kuna dobili smo po stopi od 0,6 posto. To je de facto poklonjen novac. Drugi kredit od 11 milijuna kuna dobili smo po stopi od 3,5 posto. Po tom iznosu ni država se ne može zadužiti. No, tih 1,8 milijuna eura velik je izazov za Grad jer ga unutar godinu dana mora povući iz SAFU-a, naglasio je Kajin.

- Ovaj projekt drugi je europski projekt koji je Općina Lanišće provela na svojem području, rekla je laniška načelnica Roberta Medica. Općina Lanišće uključila se u projekt u ulozi projektnog partnera tijekom 2021. godine, a projektne aktivnosti koje je provodila bile su promocija i oglašavanje projekta na području laniške općine.

Ravnateljica Doma Gordana Helen Šišović (Snimila Gordana Čalić Šverko)Ravnateljica Doma Gordana Helen Šišović (Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Proširenjem Doma za starije osobe Buzet korisnici s područja općine Lanišće odsad imaju mogućnost korištenja novih izvaninstitucionalnih usluga, koje ovisno o potrebama, uključuju jednom ili više puta tjedno poludnevni ili cjelodnevni boravak. Za nas ovaj projekt ujedno znači i nastavak uspješne poslovne suradnje s Domom za starije osobe i Gradom Buzetom, kazala je Medica.

Postojeća zgrada Doma za starije kapaciteta je pedeset korisnika. EU projektom dograđena je nova zgrada uz postojeći objekt koja obuhvaća izgradnju institucionalnog dijela za ukupno 36 novih korisnika te izgradnju izvaninstitucionalnog dijela za 16 korisnika cjelodnevnog i 19 korisnika poludnevnog boravka kao i prostorije za usluge pomoći u kući. Specifičan cilj ovog projekta, naglasila je ravnateljica Doma za starije Gordana Helen Šišović, bio je unaprijeđenje infrastrukture za poboljšanje postojećih i razvoj novih izvaninstitucionalnih usluga.

Konstantno unaprijeđenje

Sustav socijalne skrbi u Buzetu danas je nezamisliv bez usluga koje pruža i osigurava Dom za starije osobe. Od 2007. godine, otkako je otvoren, kontinuirano provodi, razvija i unaprjeđuje svoje usluge za korisnike treće životne dobi.

Nove usluge koje će se pružati zahvaljujući novim kapacitetima Doma za starije predstavila je voditeljica odjela dnevnog boravka i pomoći u kući Sanja Rupena koja je podsjetila da su Grad Buzet i Općina Lanišće bili prvi u Istarskoj županiji uključeni u program međugeneracijske solidarnosti tako su 2006. godine započeli s prvim koracima novog programa »Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama«.

- Danas, nakon 17 godina mogu s velikim zadovoljstvom reći da su se usluge pomoći u kući i dnevnog boravka, odnosno organiziranih dnevnih aktivnosti,sve ove godine kontinuirano pružale starijim sumještanima. U međuvremenu se uvidjela potreba za širenjem postojećih i uvođenjem novih socijalnih usluga, prvenstveno za uslugom poludnevnog i cjelodnevnog boravka kao prijelaznog oblika organizirane socijalne usluge koja bi prevenirala institucionalizaciju, odnosno prijevremeni smještaj starijih u Dom za starije osobe. Ovim EU projektom omogućene su nove socijalne usluge, i to usluga poludnevnog i cjelodnevnog boravka. Cjelodnevni boravak trajat će od 6 do 10 sati, a poludnevni boravak od 4 do 6 sati dnevno. Omogućena je usluga pranja i glačanja rublja izvan stana, odnosno kuće korisnika, koja će se provoditi u novoizgrađenom i opremljenom prostoru praonice i prostoru za glačanje i čisto rublje. S novim uslugama boravka i pranja i glačanja rublja planira se započeti u siječnju iduće godine, najavila je Rupena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter