ROK DO 16. SRPNJA: OBJAVLJEN NATJEČAJ ZA UPIS NOVE GENERACIJE

Sveučilište u Puli upisuje prve studente računarstva, arheologije i engleskog jezika


Na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile uskoro očekuju dopusnice Ministarstva za tri nova sveučilišna preddiplomska studija - Arheologiju, Engleski jezik i književnost te Računarstvo. I ovi su studiji ponuđeni na upravo objavljenom natječaju za upis nove generacije pulskih brucoša.

Prema upisnim kvotama, predstojeće akademske godine na preddiplomskim sveučilišnim, stručnim i integriranim studijima u Puli ima mjesta za upis 1.332 studenta, dok ih na sveučilišnim diplomskim studijima primaju 474. Računarstvo će moći upisati 45 redovnih i 30 izvanrednih studenata, uz pet mjesta rezerviranih za strane državljane izvan EU-a (državljani EU-a upisuju se po istim kriterijima kao i hrvatski građani).

Studiji arheologije i engleskog jezika su dvopredmetni i mogu se kombinirati s drugim studijima na Filozofskom fakultetu, s povijesti, hrvatskim, talijanskim, latinskim ili japanskim jezikom. Na Arheologiji je odobren upis 37 studenata, a na Engleskom jeziku 42; to su samo redovni studiji.

U rujanskom roku, nadaju se na Sveučilištu, moći će raspisati upise za još dva nova studijska programa čije su elaborate pripremili na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije. Riječ je o sveučilišnim preddiplomskim studijima Interkulturalna medijacija te Kultura i turizam kao dvopredmetni studij, u kombinaciji s talijanskim jezikom i književnošću.

- Na preddiplomskoj razini i dalje vrlo dinamično razvijamo studije, kako tradicionalnih društvenih i humanističkih znanosti, tako i u STEM području. Uložen je velik napor i angažman da bi se izradili elaborati i dobila akreditacija za nove studije. Sveučilišni preddiplomski studij računarstva otvara se pri Odjelu za tehničke studije, gdje ove godine upisujemo treću generaciju polaznika proizvodnog strojarstva. Ovime odgovaramo na potrebe gospodarstva i tržišta rada. Prvostupnici računarstva bit će osposobljeni dizajnirati srednje složene računarske sustave te steći temelje za produbljivanje znanja na diplomskom studiju koji je također u planu za koju godinu. S obzirom na postojeće ljudske resurse na Sveučilištu i u okruženju, osnivanje ovog studija trenutno je najučinkovitiji iskorak prema tehničkim znanostima, kaže prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju prof. dr. sc. Nevenka Tatković. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter